Gradnja in obnova > Napeljave
potreben presek kabla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
potreben presek kabla
#16
speljak Napisal:Pozna kdo online kalkulator za izračun preseka kabla, poterboval bi info za motor 130kW Big Grin
Malo za šalo mogoče pa tudi za res asociacija: "tega nikar ne počnite sami doma". :lol: :mrgreen:
Čisto za res pa je premalo podatkov.
1. elektromotor: - število polov =?; cos fi=?; zagonski tok =?; način zagona = ?, čas obratovanja na dan =?
2. zaščita: varovalka, odklopnik motorsko zaščitno stikalo, bimetal
3. kabel: vrsta izolacije (PVC alzi XLPE), dolžina =?; način polganja =?, število vzporedno položenih kablov =?, temperatura okolice =?
Vse to in mogoče še kaj, moraš vedeti, če seveda želiš varno obratovanje.
Sicer pa še napotek: kabel dimenzioniraš glede na njegov zdržni tok, ki ga pogojuje izbrana varovalka. Jakost zaščitne naprave pa je pogojena z močjo in zagonskim tokom elektromotorja.
Link za on-line kalkulator ti je pa že @Homer priložil.

Pa še kratka replika:
Samojed Napisal:Pa mogoče še odgovor za nazaj in dopusten tok/temperaturo za 1,5 vodnik - glede na moje znanje in logiko je tistih navedenih 30 stopinj max temperatura vodnika.
Maksimalna temperatura vodnika s PVC izolacijo je 70°C.
#17
Da bi izkoristil vso moč iz takšnege generatorja:

http://bosspowers.gmc.globalmarket.com/ ... 13221.html
#18
Se mi zdi, da tole pa le ni vprašanje za forum, temveč nekoga, ki bo za odgovor jamčil s podpisom in žigom.
#19
probal pa sem
#20
Bom kar v tej temi vprašal. Napeljati moram kabel iz omarice do pečice. Kakšen presek je potreben za pečico, ki ima navedeno moč 3600 W in za drugo ki ima 4200W?

Hvala LP
#21
3 x 2,5 je dovolj, saj tudi pečica le občasno deluje s polno močjo, torej 4 KW.
#22
Če imaš trifazni ali dvofazni priklop je v redu presek 2,5 mm2, če pa je enofazni priklop pa 4 mm2. Pri 3600 W bi sicer tudi enofazno šlo 230 V, vendar bi bil inštalacijski odklopnik že skoraj nazivno obremenjen, in ko bi se segrel, bi lahko izklapljal že pred nazivno vrednostjo. Vsekakor ti priporočam presek 4 mm2.
#23
Hvala Mirator. Se mi je kar zdelo da bo tako.
Kaj pa za 11kW kuhalno ploščo s 3 faznim priklopom je 5x2.5mm2 verjetno dovolj?
Zanima me še edino, če povlečem v RBT cev posamezne žice namesto kabla je to po standardu? Eni pravijo, da lahko žice, eni da je boljš kabel... Kabel je precej debel, ampak če mora biti ga sedaj, ko še ni estriha lahko dam, kasneje bi pa lahko bil to problem.

Hvala LP
#24
Tok bo nekaj več kot 15,9 A, kar je skoraj nazivni rok inštalacijskega odklopnika. S 16 A odklopnikom lahko ščitiš kable ali posamezne vodnike preseka 2,5 mm2. Torej, bi načeloma bilo vse v redu. Edini problem je, predvsem v letnem času, da bo zaradi relativno visoke temperature okolice in delno tudi segrevanja vodnikov, inštalacijski odklopnik izklopil še pred nazivnim tokom (seveda ni nujno, vendar če se bi to dogajalo, bi inštalacijo kasneje težko menjal). Zaradi tega bi ti, kot prej priporočil, da položiš vodnike 4 mm2 in jih ščitiš z IO 20 A.
Če boš pa v cevi napeljal posamezne vodnike, kar je seveda povsem v skladu s standardi, pa lahko poskusiš tudi s presekom 2,5 mm2 s 16 A IO. Potem eventualna zamenjava niti ne bi bila tako težka niti draga. Odločiti se moraš sam, jaz pri sebi pač ne bi kompliciral in bi dal 4 mm2.


Skok na forum:
Zadnje novice