Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Kitanje, beljenje sten

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kitanje, beljenje sten
Višina UD in CD je 3 cm, torej nekje 4 cm je minimun, če spodaj ne potrebuješ nobene cevi za luči, drugače še za  višino cevi, pa si nekje na 5 do 6 cm, enojna kostrukcija, pri dvojni potrebuješ še dodatnih 3 cm.

Kar se pa tiče mešanja prašnatih mavčnih materialov pa ni kaj, pripraviš si manjšo količino mase in ko jo porabiš je priporočljivo vedro očistiti, tako pač je in to ti vzame nekaj časa. Pri Glet XL in tudi pri 6-30 je najbolj pomembno, da mase ko jo streseš v vodo, ne mešaš, če se le da (če že premešaš, jo res samo malo premešaš), pustiš da masa "zori" predpisan čas in potem dobro premešaš in spet tega ne počneš s prevelikimi obrati. V kolikor maso, ko jo streseš v vodo (to stresanje bi bilo najbolj idealno čez sito/cedilo in nikoli ne stresaš direktno iz žakla v veliki količini, sam se poslužujem "fangla" in maso s tresljaji sipam iz fanga v vodo), preveč premešaš, je odprti čas bistveno krajši. Enako velja za uniflott oz. za vse mavčne mase.
Hvala za odgovor, ja po nekaj mesanjih sem tudi sam zacel na tak nacin da potresem maso v vedro, lepše "zori".
Se enkrat hvala za pomoc in lp
Mi smo kitali z kemaglet.. obup :Smile nismo znali prav premešati, grudice so bile vmes, prehitro se je strjeval, itd. Da ne omenjam da je trd za brusit ko hudič.

Ko bi le prej videl te nasvete Smile

Na koncu smo strope naredili z jubolinom. Zakon za nanašanje in brušenje.
Eno vprašanje glede rigips glet xl in sicer v videjih proizvajalca, ga nanese na steno z navadno gladilko in ko nanese cez celo steno ga z nazobcano gladilko "poreže", nato ga spet zgladi z gladilko za omete. V videju ima sicer takšno meter dolgo nazobcano gladilko.
Sem probal z nazobcano eno steno in je ok, samo malenkost se poznajo sledovi od nazobcane gladilke.
Kaj je smisel tega z nazobcano, da ni zraka v masi oziroma da bolj prekrije?
Ali lahko delam samo z navadno brez nazobcane?
Sem si pogledal video. Podlaga, na katero nanaša glet xl je zelo neravna in je nanos materiala v krepko debelem nanosu, zato da je lažje dosegel ravnost, si maso z zobato gladilko razporedi, da ne pride do "votlih mest - lukjic" pod površino, lažje zagladi potem. Za normalne stene, ometi, betonski stropi ni nikakršne potrebe po taki obdelavi, samo z gladko gladilko in to je to. Vseeno raje naredim v dveh "rokah", kot pa z eno samo na debelo, torej tam do 5 mm (mokro na mokro) kar samo z navadno gladilko.
Hvala, tale zobata gladilka me je malo spravila v dilemo. Lp
Stene v dveh prostorih sem kital z glet xl. Cez sem sel z jubolin p50. 
Ostalih prostorov pa sem se lotil na nacin da sem prvo omete pobrusil z zirafo. V bistvu bi jih lahko kar pobelil verjetno, za moj okus in izgled. 
Ampak sem jih pokital z jubolin p25. Sel sem od zgoraj navzdol in obratno. Ali je potrebno drugo roko kitanja vleci od leve proti desni? Sicer zgleda kar ravno da bi pobrusil, samo so neravnine ki bi jih rad cimbolj zravnal in prosim za kaksno usmeritev.
če je kita dovolj, bo žirafa zravnala vse.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ok. Kaj pa  nacin nanosa glede na prvega da sem ga nanasal od zgoraj dol in odspodaj gor. Ali grem drugega od leve proti desni ali enako kot prvi?
Kitas tko da cim manj brusis. Kako do tega priti bis pa ti videl Smile jst jih nikoli ne krizam. Eni jih vedno...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Sam omete vedno kitam prvo roko vodoravno, drugo roko vertikalno (ali obratno), karkoli komu paše, pa druga roka gre vedno malo več jubolin-a, tako kot je firefly napisal, da maš kaj odbrusit. Na tak način najlažje zaprem vse "valove" ometa. Pa vedno uporabljam reflektor (če se le da), da dobro vidim kako nanašam.
Hvala za usmeritve iz prakse. 
Ko se uporablja reflektor pri kitanju, kaj se pravzaprav gleda?
Jaz sem recimo med kitanjem ga postavil ob steno na tla in potem ko sem vlekel gladilko sem gledal da ni svetlobe izpod gladilke. Na tistem delu kjer je bila svetloba sem dodajal kit. 
Potem pri brusenju pa verjetno najbol enako ob steno ampak s strani in gledat sence. ali se dela na tak nacin?
Se ena ali je ok cez prvo roko jubolin p25 nanesti za drugo roko jubolin p50? Nekako se mi zdi da je lazje nanasati p 50.
Reflektor uporabim samo za to, da vidim kako nanašam, da mi nekje ne ostajajo kupčki izravnalne mase,nikakor pa ne tako natančno, da bi svetil pod gladilko in preverjal (če se ti to da početi, potem kar), ampak če nanašaš v dveh rokah in potem imaš kaj odbrusiti, boš valove odbrusil, takrat pa si lahko pomagaš z reflektorjem pod kakšno lato, da vidiš kje so večje špranje in več ali manj popraviš v fazi brušenja. Sam se vedno izogibam različnim materialom pri glajenju, ali obe roki P25 ali pa obe roki P50 (ali karkoli drugega). Problemi nastanejo pri brušenju, ker ko odbrusiš, lahko na določenih mestih odbrusiš ves material, ki si ga nanesel v drugi roki in potem imaš različno hrapavo (gladko) podlago. Tega pa sam ne maram. Je pa spet potem odvisno s čem boš barval. Jupol in podobne barve pokrijejo veliko takih nepravilnosti, v kolikor bi pa uporabljal barve, ki se bistveno bolj "razlijejo", barvaš jih tudi s kratkodlakimi do srednjedlakimi valjči, potem je bolje, da je stena enovita. Primer take barve je Dulux Vinyl mat ali diamont mat, da o eggshell sploh ne govorim. Torej način nanosa in brušenja prilagodiš tudi vrsti barve, ki jo boš nanašal.
Vprasal bi za eno podrobnost kako naredite, da ne bi recimo pokalo in sicer ko kitas spaleto in stik spalete ter okna.
Ali gres do okna in morda zascitis okno s kaksnim trakom, ali ga kar malo sprimem z oknom, se pravi kit podaljsam za kak milimeter po okviru okna, kako naredite?
Pokitas do okna, tam med oknom in spaleto, ko pa je zračnost pa zasilikoniras.

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »