Objave: 103
Teme: 11
Ocena:
0
V kratkem bom začel kitati novogradnjo in me zanima ali ima kdo izkušnje z materialom podjetja Rigips
Namen je sledeč:
strop
Betonski strop je prebrusen (stiki plošč...).
nanos emulzije
1xRimano 6-30
1xrimano glet xl
brušenje
barvanje
Stene
imamo ročni omet fino zariban
brušenje ometa
emulzija
1xrimano glet xl
1xrigips ProFinish
brusenje
barvanje
hvala vsem za odgovore
Ocena:
0
(10.2.2020 ob 20:16)Origin Napisal: V kratkem bom začel kitati novogradnjo in me zanima ali ima kdo izkušnje z materialom podjetja Rigips
Namen je sledeč:
strop
Betonski strop je prebrusen (stiki plošč...).
nanos emulzije
1xRimano 6-30
1xrimano glet xl
brušenje
barvanje
Stene
imamo ročni omet fino zariban
brušenje ometa
emulzija
1xrimano glet xl
1xrigips ProFinish
brusenje
barvanje
hvala vsem za odgovore
Objave: 398
Teme: 14
Ocena:
3
11.2.2020 ob 12:48
(*Zadnja sprememba objave: 11.2.2020 ob 12:50 uporabnik Blokovec.)
Strop: v kolikor so prebrušeni samo stiki plošč, predlagam da se prebrusi vsaj malo še celotno površino, samo toliko da gredo vsi kamenčki stran (se lažje dela). Emulzija je obvezna. Rimano 6-30 je primeren material za prvi nanos, in tudi mogoče za drugi nanos za poravnavanje neravnin, namesto GLET XL-a pa bi sam uporabil JUBOLIN P50 ( 2 x ), GLET XL je bistveno težje brusiti, je pa dober za poravnave, ni pa primeren direkt za beton (vseeno preveč fin). In oba materiala imata zelo kratek obdelovalni čas, 30 minut, zelo hitro veže, zato si ga pripravi manj.
Stene: GLET XL je zelo primeren za podlago in izravnavo neravnin in čez 2 x JUBOLIN P50. Za končni finalni sloj pred brušenjem še vedno najraje uporabljam pastozne materiale, ker je delo z njimi lažje (odpreš kanto, delaš, zapreš kanto, ...), za vse materiale, ki jih pa mešaš, je pa vseeno bistveno bolj zamudno, ampak za podlago je pa Rimano super (moje izkušnje).
Praviloma se res da GLET XL zagladiti v drugem nanosu (mokro na mokro) v "šajbo", samo za to potrebuješ kilometrino z materialom, sam sem večkrat poskušal, pa kar ne gre in ne gre na večji površini, manjše ja, se naredi super, ampak spet je timing zelo pomemben.
Ocena:
0
Blokovec hvala ti.
Kaj pa Profinish? Si že delal kdaj z njim oz. kje se uporablja?
Ocena:
3
Sam nimam izkušenj z njim, sem pa govoril z demonstratorjem Rigips-a in je zatrdil, da drži to kar piše, vsaj kar je meni pomembno, da se lahko maso pripravi v večji količini in po končanem delu prekriješ ostanek z malo vode in naslednji dan premešaš in delaš naprej, kar največkrat zadostuje za normalno delo. Naj pa bi bil zelo podoben kot Jubolin P25 in da brušenje tudi ni problem.
Ocena:
0
Pozdrav,
Pozna kdo kakšno spletno trgovino, kjer bi lahko kupil RIGIPS material za kitanje ter Jubolin.
Rad bi naročil preko spleta, da potem ko zaprejo vse skupaj lahko v miru kitam v karanteni
hvala
Objave: 298
Ocena:
2
Pozdravljeni, lotil sem se kitanja stropov z Rigips 6-30. Gre mi sicer kar dobro, sem se lotil stropa manjsega prostora.
Vprasal bi, kaj pa pri vecjih prostorih ali je potrebno naenkrat cel strop pokitati oziroma je ta zadeva kot omet in nevem če lahko po kosih delam. Recimo strop večjega prostora naredim v enem dnevu pol stropa, nasledni dan se pol.
Sem gledal video in naredijo tako da prvo z vecjo gladilko naneses na celo površino, nato z gobo malo omočiš in z gladilko za omete zgladis v "nulo".
Če bi delal cel strop recimo 50m2 naenkrat bi se prehitro posusilo dokler vse nastete faze naredim.
Ocena:
0
(24.7.2020 ob 18:01)gradnja_menges Napisal: Pozdravljeni, lotil sem se kitanja stropov z Rigips 6-30. Gre mi sicer kar dobro, sem se lotil stropa manjsega prostora.
Vprasal bi, kaj pa pri vecjih prostorih ali je potrebno naenkrat cel strop pokitati oziroma je ta zadeva kot omet in nevem če lahko po kosih delam. Recimo strop večjega prostora naredim v enem dnevu pol stropa, nasledni dan se pol.
Sem gledal video in naredijo tako da prvo z vecjo gladilko naneses na celo površino, nato z gobo malo omočiš in z gladilko za omete zgladis v "nulo".
Če bi delal cel strop recimo 50m2 naenkrat bi se prehitro posusilo dokler vse nastete faze naredim.
Jaz sem kital prvo roko strop z rigips rimano 6-30 po kosih. Kital pa sem čisto normalno tako, kot se kita vse ostalo. Drugo roko sem prekital z jubolin p50 nato prebrusil in obelil. Vbistvu sem uporabil postopek kot ga je Blokovec opisal par postov višje.
Ocena:
2
Bom probal eno malo vecjo sobo po kosih, hvala.
Ali lahko na rigips 6-30, ki sem ga nanesel, nanesem se en sloj rigips 6-30, da bi še bolj izravnal strop? Kako pa susenje ali pocakati par dni ali več pred drugim nanosom?
In nato se gor nekaj ali glet XL ali pa kaksen jubolin p25..
Objave: 11466
Teme: 16
Ocena:
21
zakaj bi zaribaval ce gres potem se s finim kitom cez?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
2
(25.7.2020 ob 07:32)firefly Napisal: zakaj bi zaribaval ce gres potem se s finim kitom cez?
Ni mi ratalo naresti strop raven. Recimo na eno stran je v dveh metrih kaksen centimeter razlike. Bilo je se vec. Pa sem razmisljal se enkrat pokitat z rigips 6 30 pa potem z finim kitom.
Drugace gre dejansko za klet in mi ni toliko pomembna ravnina. Dal bi knauf samo so stropi cca 235cm in ne bi rad se nizal stropov.
Ocena:
3
Rigips 6-30 lahko nanašaš v več nanosih, samo pusti dan ali dva, da se res dobro posuši. Označi si mesta, kjer moraš nanesti več materiala in kje manj in potem material dodajaj. Za fino poravnavo pred nanosom jubolin-a uporabi še Glet XL s tehniko mokro na mokro (to pomeni, da počakaš, da se površina malenkost osuši, cca. 30 minut do ene ure, odvisno od temperatur). Če mi kdo verjame ali ne, sem na tak način v svoji dnevni sobi poravnal strop, ki mi je visel za 4,5 cm, ampak sem nanašal 8x, seveda sem naredil prej test, kako se obnaša Glet XL v taki debelini in sem bi izredno presenečen, ker ga z jeklenim špohtlom nisem uspel odstranit, ko sem ga parkrat prevrtal s svedrom 6/10/16 se ni krušil in pokal, potem sem uporabil še štemarco, da sem videl kako je dejansko homogen in zato sem se odločil da naredim poravnavo v taki debelini in po 7 letih ni nikjer nobene lasaste razpoke.
Ocena:
2
Hvala za odgovor.
Ali moram med posamezni nanosi kita se kaj z emulzijo namazati ali je dovolj ce samo pred prvim nanosom kita?
Brusil med nanosi nebom ampak samo zadnji sloj.
Ocena:
3
Emulzija samo pred prvo roko, potem nič več, vmesnega brušenja ne potrebuješ, malo preletiš s špohtlom, če kaj "ven štrli" od prejšnjega nanosa. Z malo truda se da vse poravnati.
Ocena:
2
Hvala za odgovor.
Nad stropi sem pa obupal. Naredil bom kurilnico in en hodnik v kleti kjer sem ze naredil en nanos rigips 6 30. Ostalih prostorov se pa najverjetneje ne bom lotil ker sem siguren da mi ne bo ratalo ali pa bom potrosil zelo veliko casa, da se bom priblizal ravnini. Bom kar knauf.. Ali kdo ve koliko je najnizja mozna varianta spuscenega stropa knauf?
Pri kitanju s rigips mi veliko casa vzame ko koncam z vedrom in ostane noter se nekaj kita. Nato si ocistim gladilke in tudi vedro preden zacnem mesati novo maso. Ali dela kdo kako drugace, vzame mi to ciscenje veliko casa..
|