Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Koliko od sosedove meje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko od sosedove meje?
#1
Koliko metrov od sosedove meje lahko gradim?
Imam malo parcelo in željo po atrijski hiši. rad bi postavil hišo meter ali dva od meje. Na sosedovi strani je njegova hiša vsaj 8m od meje. Je moja lahko tako blizu?
#2
Hišo je treba graditi tako, da vplivno območje zgradbe ne sega na sosednjo parcelo, poleg tega pa morajo pri gradnji veljati tudi ostale omejitve, ki so napisane v lokacijski informaciji.
Vplivno območje stanovanjske hiše je ponavadi štiri metre od stene. Sicer lahko gradite tudi bliže meje, vendar morate v tem primeru pridobiti pisno, pri notarju overjeno soglasje lastnika parcele, na katero posega vplivno območje.
#3
Sosed želi postaviti leseno konstrukcijo-služila bi garaži 0.5 metra od meje. Hkrati bi streha tega objekta imela kap na t.i. pot, ki služi dovozu na našo parcelo in k stanovanjski hiši. Sicer je služnost določena, ni pa vpisana širina poti. Do sedaj (cca. 30 let) smo se vozili po trasi 2.5 m, ki pa bo zožana na ta način in znajo biti težave npr. pri dostavi kurilnega olja.
Kako se lahko postavimo v bran, oz. kaj dopušča- kakšno garažo/nadstrešek sosed lahko postavi na svojem glede na skupno uporabo poti in bližino meje?
Hvala za odgovor.
#4
Sosed bo za vse pogoje izvedel v lokacijski informaciji, za katero mora itaq zaprositi!

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »