Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Dovozna pot

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dovozna pot
Lep pozdrav!

Kot prvo naj pohvalim forum, kljub temu, da sem se šele pred kratkim "včlanil", sem na njem našel že kar lepo število koristnih prispevkov. Upam, da mi boste s svojimi izkušnjami znali svetovati kaj tudi v mojem primeru.

Trenutno imam dostop do parcele urejen s pomočjo služnostne poti preko dveh drugih parcel, rad pa bi si izdelal svojo pot. Glede na to, da je eden izmed sosedov lastnik parcele vzdolž teh dveh, preko katerih poteka služnostna pot, kakor tudi vzdolž moje, bi rad od soseda odkupil del njegovega zemljišča (širina kakšnih 3-5 m). Sosed se načeloma strinja, seveda pa se pojavi vprašanje cene (trenutno še premišljuje, jaz pa tudi ne vem, koliko je stvar dejansko vredna, jasno, da je ne želim preplačati). Kar se soseda tiče, mu tisti del parcele ne koristi prav dosti (tega se zaveda tudi sam, tudi če bi kdaj kasneje prodajal dele svoje parcele, ima trenutno postavljeno hišo tako, da si s tem delom ne bi kaj dosti pomagal), glede na velikost njegove parcele (5000+ m2) pa se tudi ni za bati, da bi njemu ostalo premalo. Aja, verjetno je, kar se cen tiče, pomemba tudi lokacija - to je ob Tržaški cesti na Viču, malo pred Brezovico. Vsaj kakšen namig o ceni m2 bi mi prišel zelo prav...
Seveda pa vaše mnenje o pošteni ceni ni edina stvar, ki me zanima - vprašanje je namreč, če so moje želje sploh realne (pa pustimo ob strani denar, za katerega trenutno tako ali tako še ne vem, če ga bom imel zadosti). Verjetno ni prav enostavno urediti dostopa na takšno cesto kot je Tržaška (s tem mislim na vsa dovoljenja itd.)? Kaj vse je potrebno (seveda v primeru, da postanem srečni lastnik tistega dela zemljišča)?

Hvala vnaprej!
Lep pozdrav tudi tebi in dobrodosel na forumu.

Res te nocem strasiti z povedanim a lahko ti povem lastno izkusnjo.
Pri nas na vasi je znanec delal dovoz ki se je prikljucil na regionalko. Vse lepo in prav dobil je tudi dovoljenja na obcini, kar je imel potem vpisano tudi v lokacijski dokumentaciji. Ga je pa kasneje presenetilo saj je dobil od cestnega podjetja NM (oni skrbijo za to regionalko) placilo neke pristojbine v visini 200Ksit.
V tvojem primeru ko gre za Trzasko na Vicu pa zna biti to problem ze pri pridobivanju dovoljenj. Najbolje bi bilo da gres na urbanisticni oddelek, kjer ti bodo tudi povedali kako s tem. Naceloma pa se dostop na cesto ureja v sklopu "Urbanisticnega dela projekta" t.i. lokacijske dokumentacije.

Jaz bom imel dovoz na lokalno cesto in tudi pricakujem kaksno "donacijo" ki jo bom pustil obcinarjem.
Kar pa se tice cene pa zelo tezko kaj recem. Verjetno se sosed zaveda tvojega problema in kot je slovencem v navadi bi rad cimvec iztisnil iz tega.
A tvoja parcela je zazidalna? Vsekakor mislim da bi bil prvi korak (se predno kupis tisti del parcele) da se odpravis na urbanisticni oddelek in se tam pozanimas kako in kaj.
>Ga je pa kasneje presenetilo saj je dobil od cestnega podjetja NM
>(oni skrbijo za to regionalko) placilo neke pristojbine v visini 200Ksit.

Če ne bo več kot toliko (seveda poleg lokacijskega), bom kar zadovoljen. Wink

>V tvojem primeru ko gre za Trzasko na Vicu pa zna biti to problem ze
>pri pridobivanju dovoljenj. Najbolje bi bilo da gres na urbanisticni
>oddelek, kjer ti bodo tudi povedali kako s tem. Naceloma pa se dostop
>na cesto ureja v sklopu "Urbanisticnega dela projekta" t.i. lokacijske
>dokumentacije.

Hvala za nasvet (a se vidi, da sem še precej "frišen" v tem, kaj? Wink.

>Kar pa se tice cene pa zelo tezko kaj recem. Verjetno se sosed zaveda
>tvojega problema in kot je slovencem v navadi bi rad cimvec iztisnil iz
>tega.

No, saj kot "backup" varianta mi še vedno ostane služnostna pot, ampak
bi se je raje "znebil", če je mogoče, ker povzroča (dolgoročno) samo
konflikte.

>A tvoja parcela je zazidalna? Vsekakor mislim da bi bil prvi korak (se
>predno kupis tisti del parcele) da se odpravis na urbanisticni oddelek in
>se tam pozanimas kako in kaj.

No, tudi ta korak me še čaka. Sicer se tolažim s tem, da je okoli praktično
vse pozidano in da, tudi če zaenkrat še ni zazidljiva, lahko to postane v
nekaj letih. Definitivno pa se bom odpravil na urbanistični oddelek...

Hvala za hiter odgovor!
Mimogrede, še eno vprašanje: si lahko pri pridobivanju podatkov pomagam z naslovom http://ppmol.org (za Ljubljano)? (Vsaj za prvo silo, za končne podatke mi je jasno, da se moraš iti pomeniti v živo, vseeno pa bi si morda lahko prihranil kakšno pot...)

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »