PodSvojoStreho.net
Ali bom z TČ preživel zimo??? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ali bom z TČ preživel zimo??? (/showthread.php?tid=9461)

Ali bom z TČ preživel zimo??? - churimuri - 28.9.2007

Da na kratko pojasnim svojo situacijo. Za ogrevanje hiše imam naračunanih 7 KW+2 KW za sanitarno vodo, tako da nameravam vgraditi TČ voda-voda 9 KW. Problem pa se pojavi, ker to zimo še ne bom imel fasade... Ali mislite, da bo TČ sploh lahko dohajala izgube,
ali bo delala brez pavze? Ima mogoče kdo izkušnje z to težavo?

Ali je na splošno TČ malo predimenzionirati, ali malo poddimenzionirati?

- fiat - 28.9.2007

Verjetno imaš tudi električne grelce, pa bodo ti malo bolj delali, če pa jih nimaš, jih lahko preprosto vgradiš v akumulator toplote ali pa v bojler z vodo in jih ročno prižigaš po potrebi.

- CvetkoP - 28.9.2007

Po moje je smiselno pri toplotni črpalki dodat še peč na ELKO, saj v primeru izpada elektrike pridemo do popolnoma nemogočega načina ogrevanja. Jaz osebno sem dodal rabljeno peč i gorilec, za rezervo in za zelo mrzlo zimo pa imam 1000l olja, za primer izpada elektrike pa lahko vse priključim na generator, za kar zadostuje že 500W.

- Dedalus - 28.9.2007

Jaz bi mu celo priporočal pečko na drva. Ta ne rabi elektrike in greje ko hudič. Smile Drugače pa bi lahko prišel v poštev še kak kamin. To se mi pa zdi idealna kombinacija. Kamin zakuriš, ko je zunaj res zelo mrzlo... Pa še toliko boljše vzdušje naredi.

- Jani - 28.9.2007

Poznam primer, ki je zelo podoben tvojemu. Družina je čisto lepo preživela v novi hiši brez fasade eno zimo. Toplotna črpalka se je seveda nagarala, toda zeblo jih ni. Je pa res, da imajo tudi kamin in so pokurili ves les, ki je ostal od gradnje in še precej povrhu.

Re: Ali bom z TČ preživel zimo??? - JanezJe - 28.9.2007

churimuri Napisal:Problem pa se pojavi, ker to zimo še ne bom imel fasade... Ali mislite, da bo TČ sploh lahko dohajala izgube,
ali bo delala brez pavze? Ima mogoče kdo izkušnje z to težavo?

lansko zimo sem ogreval prazno hišo s TČ. Velja upoštevati da je bila minula zima mila, preko poletja so bili izvedeni ometi in estrihi, hiša je bila neizolirana, temperaturo sem držal konstantno na 18 stopinj, TČ je bila obremenjena na oko cca 70%....Če zima ne bo zelo huda ne bi smel imeti težav.

lp, Janez

- JustMe - 28.9.2007

A ne rabiš danes za vsako peč elektriko. Za poganjeanje pumpe?
Preč na drva, ja vendar z zalogovnikom, ki ga pa pri sami TČ ne rabi.

Stvar je treba preštudirat. Tudi mene to čaka.

Lp Andrej

- ElBarto - 28.9.2007

JustMe Napisal:A ne rabiš danes za vsako peč elektriko. Za poganjeanje pumpe?
CvetkoP Napisal:za primer izpada elektrike pa lahko vse priključim na generator, za kar zadostuje že 500W.

- Žiga - 28.9.2007

Ja, rabiš praktično za vse elektriko, vendar je par 100W veliko lažje zagotavljati (majhen agregat) kot pa 10kW.

- soplmed1 - 29.9.2007

Če bo kriza, bo sprva TČ delovala ne samo ponoči, ampak tudi podnevi. To podnevi bo hišo (kot tudi estrih) malce pregrevalo, ki pa bo delovalo kot toplotni zalogovnik čez mrzlo noč + delovanje TČ. Če še to ne bo dovolj, izključi kako vejo talnega, ki je bolj na robu hiše. Tako bo več toplote za dnevne prostore. Če še to ne bo dovolj, pa še spalnico začasno preseli v dnevno sobo. Če se še malo bolj oblečeš in se pošteno stisneta, bo to zadoščalo do -30 °C. Smile Big Grin :lol:

- Dedalus - 29.9.2007

Ljudje, govorite o elektriki kot da je včasih zmanjka za cel teden. Elektrika lahko izpade za kake 4 ure in še to takrat, ko te ni doma. Pri nas doma se ne spomnim, kdaj je nazadnje zmanjkalo elektrike za 2 uri... Vsake pol leta res zmanjka za kako minuto, ko posodabljajo omrežje ali pa odpravljajo napake (bog si ga vedi). Za računalnik imam UPS, za peč pa po mojem ne rabim nič.

Sicer pa, kdo ti bo pa uključil generator, ko te ne bo doma? Mogoče pes ali mačka? Big Grin

hiša brez fasade in tč - termal - 29.9.2007

spoštovani churimuri

predlagam vgradnjo elektrogrelca v toplotno črpalko,kar boš naredil že pri naročilu toplotne črpalke.
če je strojni projektant pravilno ugotovil toplotno potrebo tvoje hiše bo takšna tč oskrbovala s toplotno energijo celo zimo, tudi brez fasade, ob tem, da bo pač več obratovalnih ur dokler ne boš imel fasade.

elektrodistributerji preradi prodajajo elektriko, da bi te pustili predolgo časa brez nje.

sicer pa imaš verjetno predviden kamin in boš lahko veselo kuril svoje gradbene odpadke.

termal

ps

v glavnem ne potrebuješ dodatnega vira energije!