![]() |
|
Karte na mizo: Kateri je boljši? KWB ali Fröling? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Karte na mizo: Kateri je boljši? KWB ali Fröling? (/showthread.php?tid=9000) Strani:
1
2
|
Karte na mizo: Kateri je boljši? KWB ali Fröling? - fosil - 2.9.2007 Lep pozdrav! Že nekaj dni me muči ena stvar. Odločam se za novo centralno kurilno napravo. Na kmetijskem sejmu sta me najbolj prepričala KWB in Fröling. Že nekaj let so mi njihovi izdelki iz prospektov poznani. Zanima me kotel FHG Turbo 3000 (30kW) ali KWB SHV 30 (30kW). V resnici se gre za isti kotel. Kotel za KWB proizvaja Fröling, KWB pa mu natakne svojo elektroniko. Jaz verjamem, da sta oba izdelka dobra, zelo dobra. Vseeno me pa zanima, kateri kotel je boljši. Nekje (na enem nemškem forumu) sem prebral, da se KWB avtomatika rada kvari. Fröling ima glede tega vseeno vsaj gumb, katerega lahko stisneš. Če pa gre KWB-jeva krmilna enota k vragu, pa je kotel neuporaben. Splošno je znano (tistim, katerim je znan Murphy-jev zakon), da bolj je stvar komplicirana, več se lahko pokvari. Vsak prodajalec je lepo odgovarjal na tehnična vprašanja. Čeprav se sam bolj nagibam k Frölingu, ker se mi prodajalec zdi bolj strokoven. Vseeno pa bi rad vedel pluse in minuse obeh kotlov, da se lahko na podlagi faktov odločim za pravi nakup. Nekako mi ne zadostuje le to, da mi je siva barva kotla bolj všeč od oranžne. :S Hvala za odgovore, morebitno debato bom vneto spremljal... - ksi - 2.9.2007 Mi imamo že dve leti frolinga 30kw, ko sem se zanimal za nakup je bil kwb za 20% dražji, zato je bila odločitev lahka, danes pa nevem kako stvari cenovno stojijo. Sam jo lahko primerjam z buderusom, pa ni opaznih razlik v porabi, nastavljivih parametrov ima buderus več, froling pa ima boljši sobni termostat (touchscr). Bolj me zanima koliko je dejanska življenska doba teh peči (20 let?). Imam občutek, da je frolingova regulacija malo trmasta (jo moram ročno popravljati vsake toliko časa), moti me da nima funkcije 100 gretja (ko prideš domov in bi rad da se hitro ogreje), ampak kar preračunava na zunanje parametre. Toliko, bo kdo še kaj dodal... - fosil - 4.9.2007 ksi Napisal:Mi imamo že dve leti frolinga 30kw, ko sem se zanimal za nakup je bil kwb za 20% dražji, zato je bila odločitev lahka, danes pa nevem kako stvari cenovno stojijo. Sam jo lahko primerjam z buderusom, pa ni opaznih razlik v porabi, nastavljivih parametrov ima buderus več, froling pa ima boljši sobni termostat (touchscr). Bolj me zanima koliko je dejanska življenska doba teh peči (20 let?). Imam občutek, da je frolingova regulacija malo trmasta (jo moram ročno popravljati vsake toliko časa), moti me da nima funkcije 100 gretja (ko prideš domov in bi rad da se hitro ogreje), ampak kar preračunava na zunanje parametre. Toliko, bo kdo še kaj dodal... A mi svetuješ, da grem na buderusa? Njihov kotel je po mojem cenejši od Frölinga ali KWB. Velike razlike pa ni. Ena taka stvar mi je še padla v oči... Koliko pa ti kotli porabljajo električne energije? Če tak kotel (buderus), ki rabi električni priključek 690 W, porablja konstantno tak štrom, potem je bolj ekonomično kurit staro ferotermko! Podatki na buderusovi strani so meni malo zavajajoči... Na prospektu piše, da potrebuje 690 W priključek, na ceniku pa to, da ventilator porablja le 76 W energije (regulira obrate). Kaj je zdaj prav? - jeny - 4.9.2007 Kolikor je meni znano, regulacija dela na zunanjo in hkrati notranjo temp., če imaš sobni termostat. Zunanje tipalo je namenjeno zgolj ogrevalni krivulji in s tem temperaturi v radijatorjih, sobni termostat ti pa dejansko vklopi ali izklopi črpalko, ko doseže željeno vrednost v prostoru. S svojo pečjo nimam težav, mal si preber navodila al pa poklič servis, aja, imam Froling. Lp vsem - ksi - 4.9.2007 Seveda dela na zunanjo in notranjo temperaturo, samo kdaj ko prideš domov in je v hiši 16 stopinj in zunaj dež in 14 stopinj bo on preračunal da rabiš 50 stopinj temperature vode v radiatorjih (recimo), sam bi pa rad imel 80 stopinj. Potem moraš ročno parametre popravljati, da prideš do 80 (krivulja ogrevanja, največja temepratura vode,...). Pogrešam en gumb, da bi spustil skozi največjo temperaturo, tudi če to ni najbolj varčno. Drugače pa se črpalka pri meni nikoli ne vstavi v delovnem času, samo zmanjša obrate in pripre še mešalni ventil (nižja temperatura vode) - se pri tebi dejansko vstavi črpalka??? Po nekih podatih naj bi buderus porabil bistveno manj el. kot froling - rekla kazala od trgovcev!? Sam bi vsekakor pogledal Buderus, saj je kopija in nadgradnja frolinga (mislim, da je nekaj delavcev frolinga odšlo in naredilo svoj oddelek za te peči). Imaš ti kakšne pametna navodila (jst jih imam samo v slovenščini na 2 straneh) pa lp - jeny - 5.9.2007 Če imaš v hiši 16 stopinj, zunaj pa 14 in če je zahtevana temperatura 22 stopinj gre v hišo maksimalno nastavljena vrednost, 50 stopinj bi šlo, če bi imel v hiši 2-3 stopinje nižjo temp. od nastavljene, ne pa 8 stopinj. To velja za večino regulacij ravno tako za KWB ali pa Buderus, ker tu ni tople vode, seveda pa se gotovo razlikujejo v podrobnostih. Vprašanje pa je v čem je Buderus nadgradnja in ne samo kopija Frolinga, ker pač stvari ne poznam dovolj in je potem težko pavšalno soditi, v glavnem moja peč je ok. Navodila sem dobil pa po pošti ene par mescev nazaj jih je pa cca 20 strani. Če jih nimaš jih pa zahtevaj. lp - jeny - 5.9.2007 in pa kar se porab tiče, nobena stvar na peči ne dela ves čas s polno paro, črpalke delajo od 35 do 100%, ventilator pa ravno tako zniža obrate, ko se približuje max temperaturi kotla. sedaj pa si izračunaj, koliko porabi črpalka in 110 W ventilator. - multisola - 7.9.2007 Zanimiva debata. Pri nas doma imamo zmontiranga Frolinga, letos bomo tretjo sezono kurli s tem kotlom, pa moram rečt, da nam niti malo ni žal da smo se odločli za ta kotel. Poznamo tudi druge proizvajalce v tem cenovnem rangu, ampak recimo buderusa takrat s takšnim kotlom na trgu al pa sejmih še ni bilo. Nam je bla to takrat investicija v komfort. Doma imamo tudi starejšega človeka, ki sam nekak noče imet opravka s kurjavo. Tako smo rešli probleme da lahko gremo od doma tudi za cel dan, hiša pa je topla. Sistem je do sedaj deloval brezhibno, če pa smo imeli kakšno vprašanje so nam pa tudi takoj svetovali kako pa kaj. To bi še želel povedati, da imamo s firmo ki prodaja Frolng v Sloveniji tudi sedaj zelo dobre kontakte. Srečamo se po sejmih, letos so nam poslali vabila na ogled njihovih novih kotlovnic v Lučah in Mozirju (je neki tudi na njihovi spletni strani), pa servis imajo zelo dobro urejen, kar pa povsod veliko šteje. Toliko. - AFG - 14.9.2007 Tudi jaz že nekaj časa primerjam Fröling in KWB, peč na polena moči 20kW. Vse kaže, da so bom odločil za Fröling zaradi naslednjih dejstev; - bili so prvi na trgu s tovrstnimi kotli, zato menim da imajo največ izkušenj, vsi ostali so jim nato sledili in naredili boljše ali slabše kopije - v Avstriji je Froling bolj priznan in bolj množičen od KWB-ja - imam občutek da je tudi v Sloveniji bolj močno zastopan od KWB-ja - pritrjujem navedbam "fosila", tudi jaz sem slišal da je imel KWB v preteklosti nekaj težav z avtomatiko in regulacijo, zato so pred dobrim letom naredili novo elektroniko - kako se je izkazala ta nova ne vem - bo verjetno še čas pokazal - Buderus se je pojavil v tej družbi kotlov kot zadnji, zato menim da ima najmanj izkušen. Edina razlika, ki sem jo opazil je ta da ima vratca za čiščenje pepela izpod turboratorjev na sprednji strani, ostali imajo na boku (levo in /ali desno). - pri Frölingu me je navdušila ugodna ponudba in pristop prodajalcev, ki je zelo profesionalen in tehnično podkovan - HWB ima nekaj več dizajna, na boku so tiste pumpe pokrite z masko, ja pa zato peč nekoliko širša Pa še glede porabe elektrike - bojazen je odveč ventilator troši električno energijo zgolj v času gorenja pa še takrat prilagaja število obratov. - drazen - 17.9.2007 Kaj pa podjetje Guntamatic? Med vsemi peči na pelete sem pri njih zasledil najnižje temperature delovanja (38* Celzija in več - nizkotemperaturna peč) Cenovno pa spadajo kar primerljivo KWB in Frolingu, tako da menim da so kot BMW, Audi in Mercedes v avtomobilizmu. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.guntamatic.com/">http://www.guntamatic.com/</a><!-- m --> - fosil - 18.9.2007 drazen Napisal:Kaj pa podjetje Guntamatic? Med vsemi peči na pelete sem pri njih zasledil najnižje temperature delovanja (38* Celzija in več - nizkotemperaturna peč) Sem gledal Guntamatice ja... Kotli so res super. Še bolj super pa je njegova cena! Zanima me samo kotel na polena... Ta pa stane malo čez 8000 EUR in to brez davka! hock: Mam en predračun od Fröelinga, ki mi za te dnare zajema celotno kurilnico. Sicer pa ima Guntamatic še bolj širšo ponudbo teh kotlov na polena. Bom še malo naštudiral...Najbolj me pa moti to, da nimajo slovenskih zastopnikov. DILEMA - afna - 18.9.2007 Zdravo Tudi mi smo bili v dilemi kaj nabavit. Nekaj z domačega trga ali kaj iz tujine. Tuje zadeve so seveda dražje ampak profesjonalne. Najprej smo mel seveda Froling u mislih. Potem smo se pozanimali pri sorodnikih na avstrijskem koroškem. Tam ima velika večina peč podjetja Hargassner. Ime je nam precej neznano ampak po izkušnjah sorodnikov precej dobra zadeva. Stvar smo nabavl, avstrijci so zmontiral in deluje brezhibno. Kot smo na spletni strani zasledili so pobrali v zadnjih letih skoraj vse nagrade na sejmih. Problem je bil samo to, da takrat u Sloveniji še ni blo zastopnika ampak mislm da sm nekje na netu zasledu da zdej že je. Zaenkrat nam ni žal za nakup Velik sreče pri izbiri Lep pozdrav Re: DILEMA - Dedalus - 18.9.2007 afna Napisal:Zdravo Kolikor je razvidno iz njihovih spletnih strani oni sploh nimajo kotlov na polena. Ponujajo zgolj kotle na pelete ali pa sekance. Predvidevam, da imate pri vas doma eno od teh dveh? - afna - 18.9.2007 res je. mamo kotel na lesne sekance.Spregledal sem da je govora o kotlu na polena. se opravičujem. - Sirki - 19.9.2007 Jaz imam Frolinga 15 kW, 1000 l zalogovnik, dela k ura. Moč ventilatorja 180 W pri max moči, dela pa nekaj ur, dokler ne pogori vse v peči. Imam polno avtomatico Lambdatronic, ki krmili vse kar je v povezavi z ogrevanjem in toplo sanitarno vodo. Izkušnje? Pozimi skurim eno polnitev peči na dan, poleti za toplo vodo zakurim na 5 dni približno polovico polnitve peči. Smo pa 4, ogreva se pa 130 m2 hiše. |