PodSvojoStreho.net
Odvod kondenza pri klima napravah - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Odvod kondenza pri klima napravah (/showthread.php?tid=8854)

Strani: 1 2

Odvod kondenza pri klima napravah - strmi - 27.8.2007

Pozdravljeni,

Stanujem v večstanovanjskem bloku in imam namen vgraditi klimo napravo. Stanovanje je velikosti 43 m2. Lokacijo smo našli ampak pojavi se problem odvoda kondenče vode z notranjega dela klima naprave, ker baje mora biti prosti pad in kar se da kratka pot mi je onemogočena lokacija kjer bi pokrival večji del stanovanja z hlajenjem in ogrevanjem.
Moje vprašanje je ali obstaja inverterska klima, ki ima vgrajen ele. pumpico za odvajanje kondenčne vode iz zbiralnika? Nekje na forumu sem prebrala, da se da to dodatno vgraditi ali to drži in če kje naj se pozanimam?

Hvala vsem za prijaznost in odgovore.

Bogdan

- kimusabi - 27.8.2007

pumpica se da dodatno vgraditi na katerokoli klimo, je pa kar draga...

- Zaspanc - 27.8.2007

... in zna biti dokaj nezanesljiva, sploh če jo ne vzdržuješ-servisiraš-čistiš redno...

- CvetkoP - 27.8.2007

Ali imaš v bližini kopalnico??

- jurek - 27.8.2007

Zaspanc Napisal:... in zna biti dokaj nezanesljiva, sploh če jo ne vzdržuješ-servisiraš-čistiš redno...
Kako pa to očistiš?

- strmi - 27.8.2007

ali se pumpica ne vklopi samo takrat ko je posodica za kondenz polna?
Kakšna je realna dolžina cevi za odvod kondenza? Mora biti ravno prosti pad ali je lahko cev speljana pod stropom 5 metrov ven in kakšnih 10 cm nižje od klime.

Bogdan

- Zaspanc - 27.8.2007

jurek:
Po navodilih proizvajalca, oziroma montažerja, če se ti ne da brat navodil.

strmi:
da, pumpica deluje samo občasno in jo je tudi slišat.
Dolžina je lahko poljubna, če želiš tudi 30m. Mora pa povsod biti blagi padec navzdol in (sploh na začetku, ko je skoraj še v ravnini klime) ne sme imeti sifonov, kjer bi voda zastajala.
10cm na 5m je malce preblag naklon, osebno bi dal ene 25, bolj natančno pa bo povedal kak izkušen montažer.

- telmos - 27.8.2007

Pri svojem delu sem vgradil že cca 500 črpalk za kondenz, pa do sedaj ni bilo večjih problemov. Svetujem pa vgradnjo kanalske, ki se jo dobi skupaj s kolenom in kanalom, saj je dostopnejša kar se čiščenja tiče. Drugče pa ima vsaka dobra črpalka tudi kontakte, ki prekinejo delovanje klima naprave ob morebitni okvari ali zaustavitvi črpalke le, da so večinoma nepriključeni.

- strmi - 28.8.2007

Prvo naj se vsem zahvalim za odgovore. Moje najnovejše spoznanje je da mi je mojster svetoval par stavri.
Sama kondenčna voda ni ravno voda ampak je lahko tudi sluz kar dodatno onemogoča tekoč pretok. Same črpalke znajo biti glasne.

Kaj bomo naredili. V kuhinji bomo sneli dve vrste elementov in z zadnje strani vgradnega kotlička naredili luknjo ter kondenčno vodo speljali v kotliček. Rešim se kolen in glasnosti bo pa malo več svinarije.

Kaj menite? Na kaj moram biti previden?

Lp

- CvetkoP - 28.8.2007

Da ne boš prenizko zvrtal luknjo !!, dobra rešitev, verjetno najboljša poleg klasične.

- tjasa - 28.8.2007

Kaj pa v žleb?

Re: Odvod kondenza pri klima napravah - Loami - 14.7.2009

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu postavil nekaj vprašanj.

Odvod kondenza iz notranje enote bo speljan podometno v dolžini nekaj metrov in potem skozi steno na fasado in v odtočno cev.
Je smiselno cev za odvod kondenza toplotno izolirat?
Kako izvesti priključek na strešno odtočno cev (pocinkana pločevina), da cev ne bo puščala?

Odvod kondenza iz zunanje enote bi lahko speljal v vertikalo od kanalizacije vendar se bojim, da bi to lahko povzročalo korozijo zunanje enote.
Ima kdo kakšen predlog, kako to izvest, da plini iz vertikale ne bi prihajali do klime?

V specifikacijah je navedeno, da naj bi bila razdalje med notranjo in zunanjo enoto 3-20 m. Bi bila katastrofa, če bi bila ta razdalja manjša?
Gre za Panasonic inverter E18 iz leta 2005.

Re: Odvod kondenza pri klima napravah - CvetkoP - 15.7.2009

Cev lahko izoliraš, ni pa potrebno.

Najlažje priključiš cev tako, da napraviš luknjo, vstaviš odtok in zalepiš s silikonom.

Korozije ne bo, saj odtok na zunanji enoti ni zaprt, je le kot lijak, ki zbira kondenzirano vlago.

Razdalja med enotami ni pomembna, oziroma ne sme biti predolga.

Re: Odvod kondenza pri klima napravah - Loami - 15.7.2009

Hvala za odgovor.
Zunanja enota je že na mestu in to 12 m nad tlemi. :!:
Danes popoldne sem imel na voljo dvižno ploščad in ni bilo kaj čakat. Me ja pa bilo na začetku strah da ni za povedat, ker zadeva se kar lepo gunca.
Jutri zjutraj še zvrtam žleb in zasilikoniram odvod kondenza in smo fertik za to fazo.
Ko bodo ometi noter pa vakumiranje (skozi oknce, ki je zraven klime) in zagon. Smile

Re: Odvod kondenza pri klima napravah - telmos - 15.7.2009

Jaz sem jih v preteklosti kar nekaj nesel na tako višino sam po lojtrah. Saj ni, da bi se hvalil ampak situacija takrat enostavno ni omogočala drugače. Se je pa guuuncaaalooo, da je bilo veselje :wink: