PodSvojoStreho.net
Regulacija ogrevanja - sistem Buderus - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Regulacija ogrevanja - sistem Buderus (/showthread.php?tid=8784)

Strani: 1 2 3

Regulacija ogrevanja - sistem Buderus - yano - 23.8.2007

Imam centralno ogrevanje na olje (peč Buderus, termostat / regulator Buderus in zunanje tipalo). Zadeva ne deluje pravilno in sicer ne upošteva nastavljene temperature. To pomeni, da ko je zunanja temp. npr. 0 stopinj in je nastavljena notranja temperatura 20 stopinj peč nenormalno deluje in je dejanska notranja temperatura (prikazana na termostatu) tudi 23 stopinj in več.

Poskušal sem z raznovrstnimi nastavitvami glede upoštevanja zunanje temperature, temperature vode v kotlu.... pa nič ne pomaga.

Ima kdo kakšno idejo, oz. je imel podobne probleme? Lahko kdo priporoči kakšnega strokovnjaka, ki se spozna na Buderus in bi uredil regulacijo. Majster, ki je montiral zadevo je nedosegljiv, lokalni pooblaščeni izvajalec Buderusa pa nima interesa za ukvarjanje s takšno malenkostjo.

Hvala.

- frank - 23.8.2007

poglej povezave do senzorjev,..
lahko je kaka povezava bila narejena zanič ( hladen lot,.. )
vse kontakte ven in še enkrat noter,..

preglej tudi kakšne kable med senzorjem in regulatorjem so ti uporabili
če so uporabili klasične analogne uporovne senzorje, potem so morali uporabiti tudi kabel, ki preprečuje vplive na linijo
kablu se reče LICY kabel ( pletenica z ovojem )
če je instalater uporabil navaden kabel in po možnosti peljal linijo blizu 220V povezav, potem se lahko regulatorju "meša"

drugače pa vrži stran in nabavi seltrona,..
boš lahko vsaj koga poklical,...

- blautherm - 23.8.2007

yano Napisal:Majster, ki je montiral zadevo je nedosegljiv, lokalni pooblaščeni izvajalec Buderusa pa nima interesa za ukvarjanje s takšno malenkostjo.
Ti lepo pokliči v Celje v centralo za Buderus in sem prepričan, da ti bodo poiskali ustrezno rešitev.
Lahko, da je stvar samo v nastavitvah.

Frank Napisal:drugače pa vrži stran in nabavi seltrona,..
boš lahko vsaj koga poklical,...

Ne preveč posploševat in primerjat stvari, ki niso primerljive. Pri Selt... že dve leti obljubljajo novo generacijo vremenskih regulatorjev. In komaj ta naj bi bila primerljiva z vremenskimi regulacijami normalnih proizvajalcev (EBV, Buderus, Viessman, Weishaupt,...). Stare Selt... vremenske regulacije so pa bolj tak tak.

LP

- frank - 23.8.2007

blautherm Napisal:[
Ne preveč posploševat in primerjat stvari, ki niso primerljive. Pri Selt... že dve leti obljubljajo novo generacijo vremenskih regulatorjev. In komaj ta naj bi bila primerljiva z vremenskimi regulacijami normalnih proizvajalcev (EBV, Buderus, Viessman, Weishaupt,...). Stare Selt... vremenske regulacije so pa bolj tak tak.

LP

Če sem prav razumel, je govora o navadnem regulatorju, ki jemlje zunanjo temperaturo kot eno izmed referenc,...
to pa še Seltron zmore,..
"yano"nič ne pomaga, če ima "Marcedesa", če pa nima serviserja zanj
:wink:

- blautherm - 23.8.2007

Frank Napisal:Če sem prav razumel, je govora o navadnem regulatorju, ki jemlje zunanjo temperaturo kot eno izmed referenc,...
to pa še Seltron zmore,..
To je res, manjka mu pa na žalost veliko dodatnih finih nastavitev, ki jih nekateri drugi že dolgo imajo in so izredno pomebne za dobro uglasitev ogrevalnega sistema.
Me kar malo pri srcu štihne, ko pomislim Buderus kotel in Selt... regulacija, uf...

Frank Napisal:"yano"nič ne pomaga, če ima "Marcedesa", če pa nima serviserja zanj
Ja malo bolj se bo moral potruditi, sem prepričan, da obstajajo, pa magari v sosednji vasi...
Res pa je da majstrov, ki si namontirajo Buderus prtljažnik na streho, kar mrgoli takih, ki pa znajo pravilno nastaviti še regulacijo je pa malo. Sicer jih pa kar razumem, pri Buderusu morajo naštudirati ogromno funkcij in komu se pa to sploh da, nobenemu, ni dnarja v tem. Prodati kotel z "kvazi" montažo pa naprej k drugi stranki.

LP

- frank - 23.8.2007

blautherm Napisal:To je res, manjka mu pa na žalost veliko dodatnih finih nastavitev, ki jih nekateri drugi že dolgo imajo in so izredno pomebne za dobro uglasitev ogrevalnega sistema.
Me kar malo pri srcu štihne, ko pomislim Buderus kotel in Selt... regulacija, uf...

LP

a si lahko malo bolj konkreten ??
katere fine nastavitve, naprimer,..
glede zastarelosti Seltrona pa se s tabo strinjam, a kar dela, dela dobro,..

- blautherm - 23.8.2007

Frank Napisal:a si lahko malo bolj konkreten ??
katere fine nastavitve, naprimer,..
Najbolj glavna stvar regulacije se mi zdi, da zna optimirat število vklopov gorilnika, da se zadeva čim manj vklaplja. Za kaj več si pa poglej stare poste smo že veliko modrovali okrog tega, da ne bomo preveč posvinjali te teme in nas bo CvetkoP kregal.

Frank Napisal:glede zastarelosti Seltrona pa se s tabo strinjam, a kar dela, dela dobro,..
Ja, to je pa dejstvo. Mogoče samo še dodam, da to velja samo za njihove vremensko vodene regulacije, ker sobni termostati so pa zadeve na nivoju. Pravzaprav ne vem, če obstaja kaj boljšega.

LP

- ceroki - 15.10.2007

Jaz imam natančno enak problem. Buderus na olje + zunanje tipalo + sobni regulator. Na radijatorih so termostatski ventili. V prostoru s sobnim regulatorjem so ventili odprti do konca.
Opažam, da temperatura v sobi kjer se nahaja sobni termostat dejansko niha okoli nastavljene vrednosti. Primer, nastavljena temp na 21 vendar jo nekaj časa (več ur) nikakor ne doseže. Ko pa zunaj zasveti sonce se dnevna soba segreje na 25 vendar črpalka še vedno dela in kakor so termostatski ventili v dnevni odprti se soba še vedno greje?
Kaj je narobe?
Kako ta regulacija dejansko deluje? Temp kotla se spreminja, termostatski ventili so odprti do konca? Kdo dejansko izvaja krmiljenje?

Hvala.

P.S.
Prej sem imel staro Feroterm kombinirano peč ter mešalni ventil + Seltronovo sobno regulacijo (mislim da ST1). Temperaratura je bila natančna na 0,2 stopinje!

- Samojed - 16.10.2007

O.k. - te regulacije ne poznam, a optimiranje regulatorjev (na splošno) ni enostavno. Za ogrevanje je treba imet kar lepo PI ali celo PID tip regulatorja, če želite da bo dokaj točno držal temperaturo. In za tak regulator je treba kar precej parametrov nastavit, ki pa jih največkrat ne moremo izračunat. Npr časovna konstanta sistema, časovna konstanta stavbe oz. prostora, posamezne k-vrednosti itd.
Nekdo, ki ima prakso bo verjetno po občutku že v prvo ali drugo zadel dobre parametre, če pa ni izkušenj ali pa cedlo če tega sploh ni nihče nastavljal, pa zadeva lahko zbezlja. In glede na težave bi rekel da je regulator dober (zmogljiv), težave pa so tipičen primer napačnih nastavitev.

- kpz - 17.10.2007

Rešitev tega problema tudi mene zelo zanima.A je kakšen Mojster z veliko začetnico za Buderus regulacijo(2107). Sobni regulator samo korigira ogrevalno krivuljo v peči.Velike spremembe temperature v sobi ga znajo zjebat,da zaostaja.V primeru previsoke temperature v sobi da regulator komando peči naj ogreva kotel do nižje temperature.Dokler sistem vzpostavi željeno stanje :roll: Prav tako 20 na regulatorju ne pomeni do pike 20 stopinj celzija.Pri klasiki pa sobni termostat ustavi črpalko in to je to(potem pa nastane problem v ostalih prostorih kjer še ni dovolj toplo).Ne vem kaj bi bilo narobe če bi v sobi z regulatorjem nastavil termostatske ventile na želeno temperaturo,pa naj pol regulira kar hoče.Ker ta sistem z eno črpalko in en ogrevalni krog ne potrebuje nujno regulatorja (po Buderusu).Sama osnovna regulacija 2107 pa niti nima toliko nastavitev.Kaj čmo mal dnarja mal muske-a res?

- sandi2006 - 17.10.2007

1. kpz to se men ne zdi malo denarja
2. regulator je regulator. torej reguliraš ogrevalno krivuljo peči. peč deluje glede na parametre nastavljene na 2107.
3. sobno temperaturo nastavljaš z termostatskimi glavami na radiatorjih. če regulator daš na 20 to ne pomeni da bo v sobi 20 stopinj

Sam imam enako napravo. Začnem jo uporabljat čez kakšen teden in bom poskusil naštudirat nastavitve in vam sporočim o uspehu.

- ceroki - 17.10.2007

V navodilih piše, da v sobi kjer je sobni regulator ventile odpreš do konca! To se ponavlja tudi povsod na Internatu, po forumihm, itn.

Poleg tega, da se regulacija obnaša čudno sploh ne rezumem princip kako naj bi delala. Temperatura vode v peči se spreminja od 25 do 50+ (odvisno od zunanje temperature). Ta končna temperatura se z nekim parametrom lahko uravnoteži s sobnim regulatorjem. (cca. +/- 3 stopinje)
Vendar črpalka dela neprekinjeno, kar je normalno sej hočeš ostale prostore imeti tople. Ventili v dnevni so odprti do konca!
Kje je regulacija temperature?

Kje so vsi mojsteri za regulacijo? Nihče ne ve?

- sandi2006 - 17.10.2007

Mal sem si začel brati. BFU ni samo regulator ampak je tudi termostat. Kolikor sem jaz razumel, peč prilagaja temperaturo peči glede na zunanjo in notranjo temperaturo.
Moram res to dobro preštudirat.

- kpz - 17.10.2007

A kje piše zakaj morajo biti ventili odprti do konca v sobi z regulatorjem.Še vedno se mi zdi najbolj logično,da ti termostatski ventili regulirajo temperaturo v sobi.Z regulatorjem pa spreminjaš želeno osnovno temperaturno krivuljo.Črpalka v nočnem režimu ne obratuje razen če imaš zaščito proti zmrzali vključeno prenizko.BTW kakšne termostatske ventile priporočate(Korado radiatorji).Sandi,da je poceni se šalim.

- Samojed - 17.10.2007

Sem poiskal navodila na netu. B bistvu je res to vse skupaj predrago in prekomplicirano za tisto kot nudi. Sobni termostat je opcija. Če ga ni, goni peč svoje in to je to. V tem primeru ventili ne smejo biti do konca odprti (govorim za termostatske), ampak z njimi štelaš željeno temperaturo, peč pa samo spreminja temperaturo vode.
Če v sobi je termostat, bi radiatorji v tej sobi morali biti odprti, bi pa tudi zadeva morala funkcionirati malo bolje. V vsakem primeru bi morala ali izklopit črpalko ali pa mešalni ventil pripret, ker peč se lahko takoj izklopi, pa bo nekaj časa še vedno topla voda, pa spet temperatura v prostoru zbezlja.

Če bo komu v pomoč ne vem, je pa malo čudno vse skuapj.
Preverite kaj kažejo podatki (zunanja temp, sobna temp. če je senzor) in kaj iz tega zadeva sčara. Ali zniža temperaturo kotla ali ne.