PodSvojoStreho.net
elektrika ali plin? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: elektrika ali plin? (/showthread.php?tid=8710)

elektrika ali plin? - Lusa - 20.8.2007

Pozdravljeni,

V bloku toplo vodo segrevamo s plinom. En plinski grelec je v kopalnici, drug pa v kuhinji. Zaenkrat nekako kolebava, ali bi prešaltala na elektriko ali bi pustila plin. Kaj vi mislite in zakaj?
Hvala.
Lp,

- Zaspanc - 20.8.2007

Električni bojler Tiki 80 mi pri zmerni porabi za 2 osebi obratuje 3h/dan.
Recimo da imaš večjo porabo in bi ti grelec delal 4h/dan (ni bistvene razlike če imaš 2 bojlerja, lahko pa pobrskaš po proizvajalčevi strani za podatki o izgubah-pri meni je cca 0.9kWh/24h).
Grelec je v mojem primeru (in običajno) 2kW, torej je v grobem matematika 4h/dan x 2kW = 8kWh.
8kWh x 0.1€/kWh = 0.8€/dan
0.8€/dan x 30dni = 24€/mesec.
Če te plin pride ceneje, pa preračunaj sama, saj nimam predstave o ceni gretja s plinom.
Verjetno pa veš, koliko te stane plin.
Z elektriko prek 6 starih jurjev na mesec ne bi smela priti, če sta 2 stanovalca brez pretiranih čistunskih nagnjenj.

- Jernej - 21.8.2007

Malo bolj opiši razloge, zaradi katerih kolebata. Je preveč faktorjev, ki vplivajo na tako odločitev. Imata plinsko napeljavo, imata grelnike, vse vama deluje, cena energije iz mestnega plina je cenejša od električne energije - ne vidim problema.

- Lusa - 22.8.2007

Razlogi za elektriko:
- varnost (ima kar tehtno vlogo)
- estetski izgled (rešiva se plinskih cevi rumene barve)

za plin:
- verjetno cenejši
- že napeljano, zato manj začetnih stroškov
- dolgorocno verjetno prikladnejši po zadnjih novicah.

Se eno vprašanje mam: če se odločiva, da pustiva plin v kopalnici, v kuhinji pa ne. Verjetno je potrebno poklicat koga iz plinarne, da zapre un dovod, ki je povezan v kuhinjo?

- Jernej - 22.8.2007

Po zadnjih informacijah tudi plin ni več tako poceni, predvsem zaradi dviga fiksnih mesečnih stroškov, ki na letni ravni presegajo 200€. S tvojimi ocenami se strinjam, le pri dolgoročnih napovedih bi bil malo bolj skeptičen, kar se plina tiče. Glede na to, da imata že vse napeljano, jaz ne bi še prešel na električno ogrevanje. Za to bo priložnost, ko bo plinski kotel dotrajal. Za zapret plinsko cev je po moje dober vsak strojni inštalater, ki ima certifikat za opravljanje plinskih inštalacij.

- Lusa - 22.8.2007

Hvala.
Še eno vprašanje mam. Glede na to, da bomo popolnoma renovirali kopalnico, bomo tudi elektriko potegnli. Ne zamerit vprašanju, ker sem sveža na tem področju. Če se recimo čez par let odločiš, da zamenjaš plinski bojler z električnim, a je treba še kaj drugega kot met tam elektriko, ker dovod in odvod vode je itak že zaj?

Lp,

- Jernej - 22.8.2007

Po moje ne, je pa dobro, da je napeljava dovolj močna tudi za primer uporabe trifaznega pretočnega grelnika (če je tehnično to možno), ki v kopalnici dosti lepše izgleda, kot klasičen akumulacijski grelnik. Priključek naj bo torej trifazni, 5×4mm2. Električar bo že vedel. Če bo klasičen bojler, je potrbno upoštevati tudi nosilnost stene, na kateri bo visel.