![]() |
|
Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14) +--- Tema: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše (/showthread.php?tid=85983) |
Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Pubec - 28.11.2025 Lep pozdrav vsem, sem nov na tem forumu, tole je 6 5moj prvi post, pa res upam, da se bo našla kaka dobra duša tole prebrat in svetovat. Za kaj gre? Gradimo leseno skeletno hiso. Spravili smo jo pod streho, dali fasado (prva roka lima z mrežico), sedaj pa nadaljujeva notri. Med konstrukcijo sva položila lesno vlaknene plošče deb 18 cm, kolikor je skeleta. Nadaljevala bova z osb, instalacijskim kanalom 5 cm in zaključnim gipsom, na zunanji strani, pa kot že rečeno, fasada v obliki 10cm fasadnih lesnih plošč. In sedaj vprašanje, ki si z njim razbijam glavo že od začetka gradnje... Med osb in izolacijo med skeletom dati ali ne parno zaporo? Tema je bila že 101x prežvečena, prebral sem vse, kar sem lahko izbrskal... Ter prišel do zaključka, da je uporaba PZ bolj 'nujna' pri izolaciji tipa kamena volna, ki je bolj občutljiva na vlaženje kot lesno vlaknena izolacija. Torej, če je ne dam, nisem brcnil v temo? Seveda ob predpostavki, da vse stike med osb na zun. stenah polepim z airstopom. Ter kaj naredim s folijo, ki so jo monterji hiše dali na vseh stikih zun. in notranjib sten, ter zun. sten in medetaznega stropa? Ali z osb pridem z vsake strani levo in desno do te folije? Ali folijo kar zapognem na levo ali desno stran in pokrijem z osb? RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Pubec - 28.11.2025 Kaj res nobenega, ki bi vedel? Ali sem mimo ustrelil z vprašanjem? RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - firefly - 28.11.2025 Nisi ppvedal kaj je na zunanji strani skeleta. Osb? Obvezna zapora. Folija na stikih? Ocitno so predvideli zaporo znotraj tudi izvajalci. RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Pubec - 28.11.2025 Sestava stene od znotraj navzven je taka: - gips plošče 15 mm - inst. kanal 5 cm (zapolnjen z lesnimi vlakni) - osb 18 mm, polepljen na stikih - skelet 180 mm, zapolnjen z lesnimi vlakni - na skelet vijacene fasadne lesno vlaknene plošče 100 mm Torej edini osb, ki ga bomo dali, je med skeletom in inst. ravnino. RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - firefly - 28.11.2025 Ql. Potem bi šlo brez zapore. Zunaj prezracevana fasadna obloga? Folijo pa polepi na osb. RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Pubec - 28.11.2025 Zunaj smo že dali eno roko lima z mrežico (B. Star contact white, ki se lahko deboloslojno nanaša, priporocljivo zaradi 'kosmatih' fasadnih plošč). Po drugi roki lima na spomlad pride še emulzija in Silikon top zaključni sloj. Torej, z osb do folije (do stika stena stena) in folijo pripopam gor. RE: Uporaba PZ pri naravni izolaciji lesene hiše - Pubec - 28.11.2025 Firefly, hvala. |