PodSvojoStreho.net
narediti el. napeljavo skozi plate že ob vlivanju plate... - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: narediti el. napeljavo skozi plate že ob vlivanju plate... (/showthread.php?tid=8596)

narediti el. napeljavo skozi plate že ob vlivanju plate... - neika - 13.8.2007

torej, ali naj že ob vlivanju plat pustimo odprtine za napeljave, kot sem videla v nekaterih novogradnjah? Ali se to dela naknadno? Butasto vprašanje, a vsak ima drugačno mnenje.

- pikec - 13.8.2007

Absosmrkolutno da. Če ne, se boste kasneje kesali.

- ralliart - 13.8.2007

Definitivno da,bolj kot nacrtujes sedaj,lepse bo na koncu.

- Forest - 13.8.2007

Kaj pa vem. Mi smo dali požirke samo na stropu pod ravno streho. Tam kjer pa je estrih smo pa enostavno položili kable po plošči in navzdol prevrtali tam kjer pridejo luči. Se mi zdi tako čisto ok in ne vidim nobenega problema.

- MIKSI - 13.8.2007

kar narediš prej, ni potrebno potem Tongue .
Če uspeš, si čimbolj natančno določi opremo prostorov in elementov(npr. kuhinja), in na podlagi tvojih zamisli napelješ cevi pred betoniranjem. Verjemi mi, da vsak prišparan dan al pa ura štemanja se še kako pozna, predvsem na tvojem možu/tebi. Predvsem ko začneš štemat Beton.Big Grin

lp

- sandi - 13.8.2007

Pri nas smo dali v nadstropno ploščo. Če plošča ni masivna potem ni tak problem, ker se da še razbijat. V vsakem primeru je bolje, da imaš cevi v naprej speljane po plošči. Le previdna moraš biti, da ti zidarji ne pohodijo ali kasneje pozidajo cevi. Pri meni je bilo cca. 1/4 cevi neprehodnih in smo morali zimprovizirati po drugih poteh.

lp

- ralliart - 13.8.2007

No v bistvo kolkr sem videl pri nas ce smo spodaj rabili stropno luc,jo je kr v zgornjem nadstropju luknjo prevrtal,tako da moras 101% vedt kje bo kaksna luc,ce pa tega neves te pa kasneje moti samo kaksna cev na tleh vec zaradi teh luci.

- sandi - 13.8.2007

Načeloma je speljati cevi pod estrihi tudi v redu. Jaz sem sedaj v situaciji, da bom imel kombinacijo obeh načinov polaganja. Morda je v takem primeru smiselno pustiti malo večjo debelino za izolacijo, estrih in zaključno oblogo, še posebej v pritličju, zaradi izolacije.

lp

- Forest - 13.8.2007

Pri nas je masivna plošča 20 cm debela, z dvojno armaturo pa je bil zvrtat luknjo s hiltijem mačji kašelj. Za vsako kake pol minute. Ne vem no, meni se je zdela to najboljša rešitev in vzrajam pri svojem, hehe.

- primaky - 14.8.2007

tudi jaz nisem položil cevi pred vlivanjem AB plošče, enostavno zato ker še nisem bil siguren kje bomo potrebovali priklope...

Sedaj smo določili kje bodo stropne luči...in enostavno prevrtali....močna makita...pa mal levo pa desno, tak da gre sveder mimo armature...pa gre....

brez problema :wink:

- MIKSI - 14.8.2007

Moje mnenje je še vedno, da jih postaviš pred vlivanjem plošče, vsaj grobo instalacijo.
Potem pa ko določiš kje bo šalter, sem jaz štemal z pnevmatskim kladivom, ker je zelo lahek in ne rabiš toliko moči Idea . To velja ko štemaš cegle, za beton pa je potrebna konkretna štemarca...

veselo na delo :lol:

- Tone - 18.8.2007

V garaži smo dali rebraste cevi pred vlivanjem betona in je bilo pol cevi neuporabnih, "foršpon" ni in ni šel skozi. Pazi torej na mojstre, kako delajo oziroma žice potegni dokler je še čas za drugo varianto - vrtanje.

- daniel - 19.8.2007

Splača se - vsaj v mojem primeru - dati cevi notri pred vlivanjem plate. Samo treba je biti pozoren, da je pod mrežo za armaturo plate zadosti 'jahačev' - plastičnih kosov, ki preprečijo, da ti kdo pohodi mrežo in s tem tudi stisne cev za elektriko. Ko začne beton špricati, vsi veselo hodijo po ceveh in mimogrede kakšno priščipnejo (potem je enako, kot da je nisi dal prej v plato).

- kimusabi - 20.8.2007

Jaz sem dal noter vse dovode za vtičnice, dovode za luči ter kable iz stikal na luči. Smo pa dali cevi in kable. Kasneje sem samo še razpeljal par kablov za vtičnice, ki so šivane. Elegantna in hitra rešitev, zelo malo štemanja.

Da pa bi kable polagal po tleh, mi sedaj ko vem, kako je polagati talno izolacijo, niti na misel ne pride - seveda če jo hočeš položiti kvalitetno. Pri nas ni nikjer okoli cevi reže večje od pol cm.

lp