PodSvojoStreho.net
Sanitarna toplotna crpalka - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sanitarna toplotna crpalka (/showthread.php?tid=85647)

Sanitarna toplotna crpalka - Hudiček - 2.8.2025

Pozdrav,

Pravkar smo montirali sanitarno toplotno crpalko in jo locili od peci na drva. Ker imamo pri hisi ljudi s starimi navadami in bi se se vedno kurilo sredi poletja za vodo, imam potencialen problem oz. vprašanje.

Kaj se lahko zgodi, ce zakuris v peci in obrnes mesalni ventil na vodo?

Hvala in lp

RE: Sanitarna toplotna crpalka - markII - 2.8.2025

Za kakšno peč pa gre, a je imela integriran bojler? Brez kakšne skice vezave bo težko pokomentirat ...

RE: Sanitarna toplotna crpalka - sassapo - 3.8.2025

Če zakuriš in obrneš mešalni ventil na vodo!? Verjetno si mislil preklopni ventil, s katerim preklapljaš med ogrevanjem in sanitarno vodo? Če je vse pravilno instalirano, se ne bo nič zgodilo, TČ bo izklopila svoj kompresor in čakala, da se voda ogreta od drvi ohladi.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - Hudiček - 3.8.2025

Na kaksen nacin pa toplotna crpalka razume temperaturo vode v peči, glede na to da je locena od peci? In se najbolj pomembno, bi morda moral kaj spremeniti na peci, da bo delovala varno?

Hvala.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - sassapo - 3.8.2025

Če je bojler dovolj topel od drvi, TČ pač ne bo delovala. TČ ima v bojlerju svoje tipalo. Sicer bo najbolje, da prilepiš sliko kaj imaš in kako je vezano.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - Fery - 4.8.2025

Lahko bi mu napisal tako, kot naj bi bilo.
Da ne ve toplotna koliko je v peči, ampak peč (ali katerakoli druga elektronika) ve, s pomočjo tipala v toplotni, kdaj je temperatura v peči višja kot je temperatura v toplotni in s pomočjo pumpe pošlje ogrevalno vodo v toplotno.

Čeprav me nekako moti navedba, da so ločili sanitarno tč od peči. Če so do nje potegnili cevi, jo nekako niso ločili ampak povezali.
Verjetno bi še vedno radi uporabljali stari bojler v peči. Seveda ga lahko, le voda v njem naj ne bo prestara.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - Fidelio - 9.10.2025

Živjo!

Katero sanitarno toplotno črpalko priporočate (100L)?
Hvala za nasvet!

RE: Sanitarna toplotna crpalka - okoca - 2.3.2026

Da ne odpiram nove teme, se priporočam za mnenje kar tule.
Imam aktivno delujočo sanitarno TČ Kronoterm 200 l, ima vgrajen dodatni izmenjevalec (nazivna moč 15 Kw). 
Črpalka nima vodenega zraka in sedaj deluje 24/7 celo leto, tudi pozimi. Za ogrevanje hiše ravno tako uporabljam TČ zrak voda (že starejša), ki pa ne podpira drugega kroga, posledično ne morem z njo ogrevati SV. Tako je sanitarna TČ trenutno "primorana" garati tudi pozimi. 
Na srečo je klet kar velika (75m2) in je sve odprto in povezano brez vrat, tako da nekako se še najde nekaj toplotne enegije za črpanje tudi pozimi. 
Ker sem pripravljen v nizkem štartu v primeru potrebe po menjavi TČ za ogrevanje hiše ( obstoječa deluje že 18 sezono) me zanima, ali bi lahko uporabil kar rezervar sanitarne (dodatni izmenjevalec) TČ za priklop nove TČ zrak voda za pridobivanje SV pozimi. Sanitarno TČ bi pozimi v času kurilne sezone izklopil in koristil samo njen bojler. 
Rad bi se, če to ni potrebno izognil dodatnemu rezervarju za SV. Prišlo mi je namreč na uho, da ti izmenjevalni v sanitarkah niso dovolj močni za priklop na zunanjo TČ ( bolj za priklop na kotel ali solarne kolektorje). 
Sanitarni TČ se ne bi rad v celoti odpovedal, ker poleti res z lahkoto in nizkimi storški dela tolpo vodo, po drugi strani pa poleti ne bi rad utrujal in krajšal življenske dobe zunanji TČ za ogrevanje vode, zlasti zato, ker sanitarko že imam.
 Torej, ali so sanitarke z dodatnim izmenjevalcem primerne za moje želje? Ali bo vendarle potreben dodatni rezervar?
Če kdo z izkušnjami utegne pojasniti bom hvaležen....

RE: Sanitarna toplotna crpalka - Fery - 3.3.2026

Nisi napisal temperaturo ogrevalne vode.
Lahko sanitarno vzporedno z ogrevanjem vežeš in daš en poceni diferenčnik za kontrolo krogličnega ventila. In ti zunanja tč, poleg ogrevanja prostorov, fura še ogrevanje sanitarne. Ali jo vsaj predgreje.
To je popolnoma enostavna rešitev. Že pri obstoječi tč.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - sassapo - 3.3.2026

Izmenjevalnik v bojlerju sanitarne TČ, nikakor ni dovolj velik za napajanje z ogrevalno TČ.
Računaj, da mora znašati površina izmenjevalnika vsaj 1m2 na vsakih 5kw grelne moči ogrevalne TČ.
Obstoječo STČ prodaj in kupi ustrezen namenski bojler. Strošek ogrevanja tople vode bo preko neogrevalne sezone sicer malenkost višji, boš pa v ogrevalni sezoni precej na boljšem, saj ti STČ ne bo hladila hiše.

RE: Sanitarna toplotna crpalka - okoca - 3.3.2026

(3.3.2026 ob 08:44)Fery Napisal: Nisi napisal temperaturo ogrevalne vode.
Lahko sanitarno vzporedno z ogrevanjem vežeš in daš en poceni diferenčnik za kontrolo krogličnega ventila. In ti zunanja tč, poleg ogrevanja prostorov, fura še ogrevanje sanitarne. Ali jo vsaj predgreje.
To je popolnoma enostavna rešitev. Že pri obstoječi tč.

Sanitarno vodo ogrevam na 52 stopinj. Z obstoječo ogrevalno TČ si bom težko kaj pomagal, ker je dvižna voda omejena, mislim da okoli 38 do 40 stopinj. Če doseže to temperaturo, se črpalka ustavi, kar se sicer v 18 letih še ni zgodilo, ker je odjem talnega dovolj velik. Za talno ogrevanje mi deluje super, za sanitarko pa bi bilo mogoče res samo za predgretje. No, nisem imel namena vezati sanitarke na obstoječo ogrevalno.
Moje misli so usmerjene v primeru potrebne menjave ogrevalne TČ. 
Hvala za mnenje.

(3.3.2026 ob 08:48)sassapo Napisal: Izmenjevalnik v bojlerju sanitarne TČ, nikakor ni dovolj velik za napajanje z ogrevalno TČ.
Računaj, da mora znašati površina izmenjevalnika vsaj 1m2 na vsakih 5kw grelne moči ogrevalne TČ.
Obstoječo STČ prodaj in kupi ustrezen namenski bojler. Strošek ogrevanja tople vode bo preko neogrevalne sezone sicer malenkost višji, boš pa v ogrevalni sezoni precej na boljšem, saj ti STČ ne bo hladila hiše.
No, hvala za potrditev moje domneve. Se pravi potreben bo drugi prilagojen rezervar. 
Hvala.