![]() |
|
peč na drva + zalogovnik + el. bojler - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: peč na drva + zalogovnik + el. bojler (/showthread.php?tid=85004) |
peč na drva + zalogovnik + el. bojler - lopow - 12.12.2024 Pozdravljeni, Pri kupljeni hiši je trenutno situacija sledeče: Peč na drva direkt na radiatorje in za sanitarno vodo kombinirani el. bojler. Ker sem dosti odsoten in kurim lahko samo enkrat na dan, razmišljam o zalogovniku. Če bi bilo možno bi vezal tako, da bi ogreval tudi bojler s sanitarno vodo, (da bi šlo čim manj elektrike) dal bi 2000l zalogovnik, potem potrebujem še Laddomat (ali ima kdo kakšne druge - cenejše predloge). Zadeva bo začasna za največ 2 - 3 leta, takrat bo prišla na vrsto nova kotlovnica (ali na drva ali TČ še ne vem, odvisno od situacije) Zanima me nekako trenutno najbolj enostavna in stroškovno ugodna varianta. Nekako bi rad s čim manj elektronike. Pač ko zakurim gre voda v radiatorje, kar je bi naj bilo viška gre v zalogovnik. Hvala za odgovore in mnenja RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - Beri - 12.12.2024 Citat:Ker sem dosti odsoten in kurim lahko samo enkrat na dan, razmišljam o zalogovniku. Čemu zalogovnik potem,če nimaš časa kuriti????? RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - lopow - 12.12.2024 (12.12.2024 ob 12:06)Beri Napisal:Citat:Ker sem dosti odsoten in kurim lahko samo enkrat na dan, razmišljam o zalogovniku. Mogoče nisem dovolj razumljivo napisal. Kurim samo popoldan poti večeru, ko pridem iz službe. In posledično zjutraj je mrzla hiša, zjutraj pred šihtom tudi ne kurim, zakaj če je hiša do popoldan prazna. Zato bi rad imel zalogo, da bi se vzdrževala temperatura, ker se mi sedaj zaradi velikega nihanja temperature v hiši, že dela vlaga. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - Beri - 12.12.2024 Zatohel ter vlažen zrak moraš spustiti ven,to pa narediš s prepihom,....vsa okna ter vhodna vrata odpreti,pa ne na kip,cca 3 do 4 krat na dan po 3 do 4 minute RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - aleks - 12.12.2024 (12.12.2024 ob 11:54)lopow Napisal: dal bi 2000l zalogovnik, potem potrebujem še Laddomat (ali ima kdo kakšne druge - cenejše predloge). Brez elektronike ne bo šlo, rabiš regulator ogrevanja, dve ali tri črpalke, hranilnik, razdelilec, mešalna garnitura, in motorizirani (ali termostatski) dvig povratka. Kotlovna črpalka bo polnila hranilnik, iz hranilnika/razdelilca bo šla ogrevalna voda preko ogrevalne črpalke in motornega mešalnega ventila v ogrevalni krog, posebej pa še bojlerska črpalka direkt v bojler (če ni izvedba hranilnika taka, da je bojler v hranilniku). To vse skupaj ima kopico tipal (kotel, povratek kotla, dvižni vod ogrevanja, eno, dve, ali več tipal za hranilnik, zunanje tipalo, sobno tipalo, in bojler). Finančno ni tako malo kar sem naštel, rado pride vse našteto skup stat pol kotlovnice. Že samo kablovja za tri črpalke, motorni ventil, varovanje povratka, in 6 do 10 tipal je precej za potegnit. Nočem te ustrašit, samo če ničesar od tega v kotlovnici ni, da ti ne bo padla megla na oči ko dobiš predračun. Prednost je ogrevanje po vremensko vodeni krivulji, morda malo bolj učinkovito kurjenje in več avtomatike/udobja. Za ceno naštetega so že najcenejše toplotne črpalke (ne rečem da to priporočam kupit, samo omenim). RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - ivank_ - 12.12.2024 Tvoje razmišljanje, da rabiš zalogovnik, je na mestu. Računica čez prst je 50l zalogovnika za 1 kW peči, torej bi za npr. 25kW peč potem lsahko dal 1250 l zalogovnik. Iz prakse ti napišem, da je to malo, še posebej. če te dopoldne ni doma, tako da je razmišljanje o 2000 l ok. Lahko kombiniraš zalogovnik, ki bo imel vgrajen bojler, primer: https://www.instal.si/zalogovniki-s-potopljenim-bojlerjem Poglej, če ima kdo takšno kombinacijo 2000 l ali pa če daš 1500 + 1000/170l (za zalogovnik koristiš tudi spodnjo polovico zalogovnika+bojler). Brez elektronike ne bo šlo, mešalni ventil, krmilna elektronika, ki vklaplja črpalke,... Za sanitarno vodo poleti pustiš sedanji el. bojler. Za poleti pa še vedno pustiš električni bojler, da ne kuriš peči za toplo vodo. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - sassapo - 12.12.2024 Kotlovnica na drva je danes ena dražjih rešitev, kar moraš sprejeti takoj v štartu, ali investirat v kaj drugega. Elektronsko boš najceneje rešil s Seltron WDC20, potrebuješ pa še dva mešalna ventila z motornimi pogoni in 6 tipal PT1000. To je minimalno kar mora biti za neko normalno delovanje. Če imaš kakovostno peč jo lahko obdržiš tudi na daljši rok, kasneje pa le to samo zamenjaš za novo uplinjevalno, kotlovnico boš že tako imel izdelano. Kako velik zalogovnik potrebuješ je odvisno predvsem od velikosti hiše njene izolacije in jasno moči kotla. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - lopow - 12.12.2024 (12.12.2024 ob 13:06)Beri Napisal: Zatohel ter vlažen zrak moraš spustiti ven,to pa narediš s prepihom,....vsa okna ter vhodna vrata odpreti,pa ne na kip,cca 3 do 4 krat na dan po 3 do 4 minute To jaz vse vem, zato ne sprasujem za prezračevanje ampak za ogrevanje. (12.12.2024 ob 15:59)sassapo Napisal: Kotlovnica na drva je danes ena dražjih rešitev, kar moraš sprejeti takoj v štartu, ali investirat v kaj drugega.Torej bi me to kar si navedel prislo nekje 1000€ +\- 200€ pustimo. Potem še seveda zalogovnik, trenutno ogrevam 100 m2 in hiso brez izolacoje, drugo sezono bo ze izolacija 20cm, potem pa se rabim verjetno vecjo raztezno, tri pumpe pa ze sedaj imam. Tako na oko bi to naj bilo RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - Hanzi - 12.12.2024 A si upravicen do subvencije? Potem naredi kpl kotolvnico pa potegni subvencijo. Ce ne drugace pa s kreditom. Tako bos pa leto kupil seltrona, drugo leto pa pec ki bom imela svojo pamet in bos seltrona prodajal. Za 100m2 ne rabis 2k zalogovnik tudi vprasanje ce ga lahko postavis. (Sirina vrat, visina stropa, tudi grel ga bos kar nekaj časa s klasično pecjo. ) Za vsrovanje povratka in regulacijo v radiatorje lahko uporabis termostatske zadeve (vta in vtc od esbe recimo), ampak dolgorocno zmaga seltron oziroma vremenska ki jo bos dobil na TC oziroma uplinjevalnem kotlu RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - lopow - 12.12.2024 Sem upravičen do subvencije, ampak letos ne bi delal komplet kotlovnice, ker bom prej naredil fasado in bom po tem na tiste pogoje delal novo kotlovnico. Trenutno je klasična peč na drva, stara, mogoče bo delala samo letos mogoče še dve leti. Zalogovnik bom dobil not, ker je kurilnica poleg hiše in je dostopno. Zalogonik bi po tem tudi uporabil za topltno črpalko, saj bo verjetno tudi zaradi teh obračunov elektrike pametno nastavit TČ tako, da bo pač delala takrat ko je tok najcenejši, iz zalogovnika bo pa šlo kadar bo najdražji in pa verjetno s tem malo obvarujem TČ, saj se ne bo tolikokrat vklopila. 2000 l bi dal, ker se mi zdi dokaj ugoden, glede na kapaciteto in tako bi res pridobil, da bi kuril samo enkrat na dan. Kot sem že v štartu napisal, je to bolj začasna rešitev, ker ne bi rad bil na mrzlem zjutraj, pa hišo bi tudi rad segrel, ker se mi sedaj od ponoči do popoldneva vedno ohladi. Če pa že kaj kupim, pa bi vseeno rad kupil nekaj, kar bom lahko tudi v prihodnje uporabil. Zato tudi ne igra vloge tolko tistih par sto €. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - sassapo - 12.12.2024 Kotel na drva in TČ sta dva popolnoma različna ogrevalna vira, ki ju v nobenem primeru ne moreš enačit. TČ je toplotni stroj in vedno deluje najbolj ekonomično, če sproti pripravlja točno takšno temp. ki jo v danem momentu hiša potrebuje. Če vzameva Povprečno TČ nižjega kakovostnega razreda, se moraš zavedati, da je med vodo ogreto na 45° in 55°C razlike v porabi skoraj 100%, zato tukaj vsaka zaloga vode ki je je večja od optimalne ne pije vode. Ne zdi se mi nikakor smiselno vložiti nekaj 1000€ v sistem na drva, hkrati pa razmišljati, kako bi drva čez nekaj let menjal za TČ. Ker bo izolacija kvalitetna, bo poraba vsakega energenta nizka. Ali takoj investiraš v TČ in se do fasade sprijazniš z večjo porabo, ali narediš kotlovnico na drva kot se šika in enkrat kasneje menjaš še kotel. Pri tako dobri izolaciji, majhni kvadraturi in 2.000L zalogovnikom si boš lahko privoščil precej redke obiske kotlovnice. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - kadotr - 12.12.2024 Do takrat, ko boš vedel kaj želiš v prihodnosti, bo najcenejša rešitev rabljen peletni gorilnik Ferroli, montiran na obstoječi kotel. Nastavil boš čas delovanja, zjutraj boš na toplem, pred tvojim prihodom domov se bo vklopil in boš spet na toplem. Drva boš že prodal, to je najmanjši problem, bolj psihološki, kot resnični. Zahteva pa odločitev zdaj in takoj, brez cincanja, zima je tukaj. Rešitev, ki jo trenutno premlevaš, bo stala kar nekaj tisočakov, ki jih v novi tehnologiji ne boš mogel uporabiti in bo vse skupaj odšlo na smetišče. Celo oljni gorilnik in olje iz soda trenutno ni tako slaba rešitev, a peleti zmagajo. Če hočeš biti brez muje na toplem... RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - lopow - 12.12.2024 Hja, ja saj sem pred dilemo, zato sem se obrnil tudi na vas. ker je treba tudi finančno nekako priti skozi, ker je še nekaj drugih projektov okrog hiše odprtih. Za TČ nočem še niti danes, ker imam drv za vsaj dve zimi. Zato nekako hočem izkoristiti staro peč in mogoče malo optimizirati. Mogče bom šel z manjšim zalogovnikom in ga bom pač takrat prodajal in s temi ventili samo, tudi če ne bo zadeva delovala optimalno bo delovala zadovoljivo. No saj ne vem točno, malo bo še treba preračunat pa prespat pa potem nekje do novega leta sprejeti odločitev. (12.12.2024 ob 22:38)kadotr Napisal: Do takrat, ko boš vedel kaj želiš v prihodnosti, bo najcenejša rešitev rabljen peletni gorilnik Ferroli, montiran na obstoječi kotel. Nastavil boš čas delovanja, zjutraj boš na toplem, pred tvojim prihodom domov se bo vklopil in boš spet na toplem. Drva boš že prodal, to je najmanjši problem, bolj psihološki, kot resnični. Zahteva pa odločitev zdaj in takoj, brez cincanja, zima je tukaj. Rešitev, ki jo trenutno premlevaš, bo stala kar nekaj tisočakov, ki jih v novi tehnologiji ne boš mogel uporabiti in bo vse skupaj odšlo na smetišče. Celo oljni gorilnik in olje iz soda trenutno ni tako slaba rešitev, a peleti zmagajo. Če hočeš biti brez muje na toplem... po pravici povedano na to nisem niti pomislil... hvala RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - aleks - 13.12.2024 (12.12.2024 ob 20:18)lopow Napisal: Zalogonik bi po tem tudi uporabil za topltno črpalko, saj bo verjetno tudi zaradi teh obračunov elektrike pametno nastavit TČ tako, da bo pač delala takrat ko je tok najcenejši, iz zalogovnika bo pa šlo kadar bo najdražji in pa verjetno s tem malo obvarujem TČ, saj se ne bo tolikokrat vklopila.Toplotna črpalka ne bo nič ciklala če bo prave moči. Hranilnik za TČ naj bo minimalen, 300 litrov polna kapa. Na zalogo delat ogrevalno vodo s TČ (v primeru izolirane hiše) ne bo ne ohranilo TČ in ne naredilo prihranka. prihranke bodo naredili izolacija, okna, vrata, rekuperacija. lopow Kot sem že v štartu napisal, je to bolj začasna rešitev, ker ne bi rad bil na mrzlem zjutraj, pa hišo bi tudi rad segrel, ker se mi sedaj od ponoči do popoldneva vedno ohladi. Če pa že kaj kupim, pa bi vseeno rad kupil nekaj, kar bom lahko tudi v prihodnje uporabil. Zato tudi ne igra vloge tolko tistih par sto €. Par tisoč evrov, ne par sto ... Hranilnik 2000 litrov, 1700 eur priključni set mešalni ogrevalni krog, 250 eur črpalka in motorni pogon ogrevalni krog, 300 eur črpalka bojler, 150 eur razdelilec ogrevanje/bojler - 2/1, 170 eur ekspanzija 200 litrov, 280 eur regulator wdc 10 s 6 tipali, 400 eur dvig povratka, 480 eur (laddomat) Brez cevja, fitingov in kablovja smo na 3500 eur ... računaj čez 5000 vse zmontirano. RE: peč na drva + zalogovnik + el. bojler - Fery - 13.12.2024 Jaz imam "ladomat" rešen z enim motornim krogličnim ventilom za 25 evrov in termostatom za 10 evrov. Plus pumpa za 35 evrov. In malo prevezovanja cevi, seveda. Ni idealno in primerljivo s pravimi, ampak popolnoma služi svojemu namenu. Že leta. Kdor želi dati jurja za podobno zadevo, naj da jurja. Nihče mu ne brani. Ampak neke znanosti ne bo dosegel. Med rajo, po forumih in drugje, itak krožijo take cifre, da se zdim sam sebi revež, ko se primerjam z ostalimi. Pa načeloma nisem revež. Le denarja ne mečem stran, četudi ga imam. Ga rajši za drugo porabim. |