![]() |
|
Toplotne črpalke primerjava - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotne črpalke primerjava (/showthread.php?tid=84686) |
Toplotne črpalke primerjava - uroskrizaj - 27.7.2024 Pozdravljeni, za ogrevanje starejše hiše s 10 cm izolacije na steni in 15 cm proti strehi, v kateri se ogreva se cca. 100m2 v dveh etažah, sem pridobil tri ponudbe. Okna so plastična dvoslojna. Ogrevanje je radiatorsko. Trenuno je ogrevanje s staro pečjo na drva, poraba na sezono cca. 15m drv. Ponudbe so: 1. Toplotna črpalka MITSUBISHI PUD-SHWM120YAA + HYDROBOX-P14-SMART 2. Toplotna črpalka M HEAT SUN 11,6KW MT120W380-T + HIDROBOX MK1200W 380-T 3. Toplotna črpalka AROTHERM PLUS VWL 125/6 + UNITOWER VIH 95/6 NOTRANJA ENOTA S 185L BOJLERJEM Ali je tretja varijanta res toliko boljša, da je razlika 5000€? Katero varianto mi vi predlagate? RE: Toplotne črpalke primerjava - cevko - 27.7.2024 Ne, ni boljša....Ti imaš "samo" tri ponudbe.....Jaz sem jih imel šest ( 6 ).... Razlika med njimi, da glava boli.....Tako v predlagani moči, kot o ceni.... Dejstvo je samo eno in to je, da vsak ponudnik MISLI, da je njegova TC najboljša zate.... RE: Toplotne črpalke primerjava - oneh - 27.7.2024 Najboljše pa je, da niti ne veš ali je sploh katera od teh ustrezna! Imaš pač ponudbo glede na podatke, katere si navedel in pa interes ponudnika, da ti ponudi, kaj je najboljše zate. Če ne boš sam ugotovil, koliko kWh toplote si dejansko porabil vsako leto (15 m drv je lahko smreka ali akacija ali...), kako si živel v dnevni sobi ob televizorju- ali s petimi puloverji in štirimu odejami ali pač v gatah in brisačo okrog ramen za brisanje švica... ti noben ponudnik brez projekta pooblaščeneg inženirja ne bo mogel 100% ponuditi ustrezne naprave. Pol so pa krivi vsi drugi! PS je prišel k meni kolega s ponudbo za TČ. Skoraj 100 let stara bajta na radiatorjih, skoraj nič toplotno sanirana pa nizkotemperaturna TČ 6 kW v ponudbi. Sem gledal ponudbo- poraba olja 1200 l..., toliko kW..., dovolj je... Sem ga vprašal, če porabi le toliko za ogrevanje? Olja ja, pa še pol drvarnice drv. Seveda drv ni omenil ponudniku! RE: Toplotne črpalke primerjava - sassapo - 28.7.2024 uroskrizaj... Najprej lokacija, število radiatorjev in tip le teh? Se ogreva celotna hiša in so vsi radiatorji vedno odprti? Na kateri strani hiše bo TČ in kakšna je razdalja do kotlovnice? Želje in zahteve po regulaciji, glasnosti delovanja, kakovostni in s tem cenovni razred naprave in opreme... Šele sedaj pride na vrsto izbor naprave, zalogovnik ja - ne in kakšna bo vezava. RE: Toplotne črpalke primerjava - uroskrizaj - 28.7.2024 V hiši ne živim jaz zato nimam točno podatkov o tem koliko kWh toplote so porabili zadnja leta. Lokacija je Koroška, radiatorjev je skupaj 10, od tega se jih redno uporablja 6 (4 v etaži, ki se normalno ogreva in dva v kleti), 4 (ki so v mansardi) se koristijo samo občasno. Radiatorji so klasični panelni. Drva so bila polovica bukev in polovica mešano. Peč je bila zelo stara in ni imela nobene regulacije. Kotlovnica je na vzhodni strani hiše. Zunanja enota toplotne črpalke bo na severni strani hiše, cca. 5m od kotlovnice. Iščem pa nek srednji kakovostni in cenovni razred. RE: Toplotne črpalke primerjava - sassapo - 28.7.2024 Če se ne boš sam vsaj malce angažiral in podal vsaj vse podatke, ki so ključni za pravilen izbor TČ in opreme, boš pač kupil mačka v žaklju. Vedi, da nihče ne bo vlekel podatkov iz tebe, ampak ti bo ponudil to kar pač ima. RE: Toplotne črpalke primerjava - uroskrizaj - 28.7.2024 Se opravičujem ker nisem strokovnjak in ne vem katere vse podatke (razne teh, ki sem jih zapisal zgoraj) potrebujem za pravilen izbor TČ in opreme. Sem mislil da bom tukaj dobil kakšen nasvet, še posebej od tistih, ki se profesional ukvarjajo s tem in mogoče tukaj iščejo novo stranko. RE: Toplotne črpalke primerjava - bohinc - 28.7.2024 Pri izbiri bodi pozoren tudi o podatkih o izkoristku. Sploh, če oglašujejo cop 5+... Pridobi podatke ob različni zunanji temp. npr. +7, +2, -7 in DV 35, 45, 55 , ter jih primerjaj. Mogoče bo hitreje postalo bolj jasno glede teh in cen.... Seveda svoje ob tem govori tudi poreklo TČ... Glede na to, da je bilo ogrevanje na drva, ter radiatorsko (tudi površina teh je pomembna, ne le število...) ti podatek o cop 5+ ob DV 35 pri 7+ z.t. ne pomeni dosti.... Pač pa druga dva ![]() Ogrevanje na drva je bilo običajno kampanjsko- ponoči običajno ne (če ni prisoten zalogovnik). Podobno je bilo z drugimi energenti npr. olje. To navado je treba ob TČ opustiti in preiti na 24/7, s tem pade potreba po visokem DV . RE: Toplotne črpalke primerjava - sassapo - 29.7.2024 uroskrizaj... Če ti je težko napisat, lokacijo, opisat obstoječ ogrevalni sistem, preštet in izmerit radiatorje, (če ne veš tipa slikaš) enako velja za obstoječo kotlovnico in razvod. Zelo pomembno je tudi, ali želiš lokalno regulacijo, (se bodo po prostorih radiatorji odpirali-zapirali) želiš s TČ ogrevat tudi sanitarno vodo in kolikšna je poraba le te. Ali želiš kompaktno enoto, ali ločen sistem. Kakšen kakovostni in cenovni razred želiš... Srednji razred je cenovno že kar visoko, to za kar imaš ponudbe spada v nižji split segment. Od vseh ponudnikov iz "klima" segmenta naprav, je edino Daikin tisti kateri se z nekaterimi modeli že lahko šteje za srednji razred. Zavedaj se, da se samo na našem trgu trži vsaj 20 naprav, ki so na prvo žogo ok. za to kar bi imel. Če k temu prištejemo še vse variacije vezave tehničnega prostora, si vsaj na 30 različnih kompletih. Vsaka hiša in vsaka lokacija je do neke mere unikatna, pa se s temu strinjal ali pač ne. RE: Toplotne črpalke primerjava - kikach - 9.8.2024 Si bom sposodil temo. Trenutno prenavljam hiso v Mariboru in bom imel talno gretje, okna so nova in izolacije bo 15cm. Po projektu mi za 180m2 piše 8.2kw porabe. Ker so mnenja deljena me zanima, če je boljše imeti močnejšo opcijo in pa imam dobro pobudbo od Bosch Compress 6000-13kw ampak sem zdaj prebral, da naprava uporablja plin R410a. Ni še niti R32 je to velik problem? RE: Toplotne črpalke primerjava - sassapo - 10.8.2024 Še večji problem kot hladivo je, da je naprava enofazna. Gre pač za zastarelo TČ, ki jo bo nadomestila novejša, zato tudi zelo ugodna cena. RE: Toplotne črpalke primerjava - kikach - 10.8.2024 Ta je sicer 3 fazna, ampak, da nima R32 mi res ne diši. RE: Toplotne črpalke primerjava - Poldee - 11.8.2024 Tistih par eur na letni ravni bos menda prezivel. RE: Toplotne črpalke primerjava - sassapo - 11.8.2024 Če je zunanja enota res trofazna in kot praviš jo dobiš za res dobro ceno naj plin ne bo ovira. R410A bo še dolgo v uporabi. |