![]() |
|
Idealna temperatura - talno/spalnica - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Idealna temperatura - talno/spalnica (/showthread.php?tid=84595) |
Idealna temperatura - talno/spalnica - mdestroyer - 20.6.2024 Pozdravljeni, že dolgo me bega dejstvo: - idealna temperatura za spanje je kao med 16 - 19st - temperatura v dnevni sobi, je pac obicajno vec kot 21st - soba s talnim gretjem, tudi ko se izklopi, potrebuje par ur da se ohladi - otroske sobe so obicajno kombinacija spalnice - dnevne sobe Sedaj pa če naredimo presek, je edini logičen odgovor, da morebiti talno gretje ni primerno za otroske sobe, ali garsonjere itd. Kako lastniki talnega to rešujete? RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - pentax - 20.6.2024 jaz rešujem tako, da je tekom celega leta v hiši 22-23C v vseh prostorih in nadstropjih...to je najboljše za počutje pri vseh stanovalcih - testirano zdaj že 8. sezono. Zanimivo, da imaš napisano idelano temperaturo za spanje 16-19C..verjetno pozimi al kako?..kako pa potem to poleti rešuješ? a imaš ločeno klimo v sobi za spanje na 16C nastavljeno, pa pri otrocih predvidevam da tudi...? Kako to rešuješ? al imaš kriterije poleti mal drugačne... RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Energetik81 - 20.6.2024 To ni posledica talnega, ampak masivne gradnje in dobre izolacije. Jaz imam v spalnici talno zaprto, vedno. Tam je 20°, drugje je 21,5°. Večje razlike se ne da naredit, razen če bi imel stalno okno na kip. Če bi hotel v kakem prostoru bistveno drugačno temp., bi jo moral izolirati še proti notranjih prostorom (npr. knauf stene z izolacijo). Sicer pa 16-19° je meni tudi za spalnico premrzlo. Dobim mrzel nos in v obraz je že kar neprijetno mrzlo. Meni je 20° idealno. RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - mdestroyer - 21.6.2024 hvala fantje za odgovore dejansko v kratki prihodnosti, nameravam urediti surovo mansardo, kjer bodo otroške sobe. Pa je na to vprašanje kaj dat tja za ogrevanja, če bo to hkrati spalnica ter soba za kuhanje mule ko jim bo oče težil ![]() to spalno temperaturo sem zasledil, pač na netu, tako da nevem kdo je to pisal in kako prakticira. Je pa res, da spalnico tudi mi ne kurimo, ampak odrasli jo imamo ločeno, otrokom pa tega ne privoščimo, običajno
RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Energetik81 - 21.6.2024 Če bo to montažna mansarda, bolj razmišljaj, kaj bo poleti, sploh če bodo še strešna okna.. Jaz bi dal multisplit klimo, pa je mir. Če bo na debelo izolirano, otroci gretja skoraj ne bodo rabili. Sploh če se uporablja še kak gejmerski računalnik... RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Fery - 21.6.2024 Seveda je primerno talno za spalnice. Le okno mora biti odprto ali skipano 24 ur na dan. In imaš želeno temperaturo v prostoru in topla tla. Kaj čš lepšega? RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Energetik81 - 22.6.2024 Za kaj takega rabiš najprej sosede, ki te ne zadimijo 24/7 skozi celo zimo. Še poleti ni miru, gredo pač na okoliške njive in zakurijo zelene veje ob 6:00. Ni lepšega, kot če te zbudi svež dim. RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - first1 - 22.6.2024 Energetik ko bi namesto mene pisal...Ravno včeraj sem mislil pozno zvečer preluftati, pa seveda spet kmetavzi žgejo veje in dimijo. Pozimi pa itak katastrofa, ironija je da vsaj ene par jih ma novejše solidno izolirane bajte, ki bi jih ena Ferz TČ z lahkoto ogrela, ampak ne... Ga ni čez toploto drv pravijo, pa še prišparaš, se razmigaš! RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - firefly - 22.6.2024 Btw, če kdo ne ve. Totalno off topic. Nov zakon. Absolutno prepovedano kurjenje zelenega odpada. Tudi robide in podobnega sranja ki ga prej dobro posusis. Razen seveda ce imas status kmeta. Ker potem pa delas gnojenje s pepelom... Pa mora bit uraden status! Ne da imas njivco... Slovenski sosedi ze prvi dan po uvedbi veselo klicejo policijo... RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Fery - 23.6.2024 Lahko kličejo policijo, ampak ta popolnoma nič ne more. Četudi se iz dimnika črno kadi, ker kurijo plastiko in stiropor. In to policajem v fris povejo in se jim smejijo. Videno večkrat na lastne oči. RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - firefly - 23.6.2024 V peči ja. Zunaj pa ne. Zunaj je na novo. RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - mdestroyer - 26.6.2024 Energeti81: to mi je logično, da brez klime ne bo slo poleti bolj se mi gre, da se razbije ta mit, ki pravi, da za spanje potrebujes hladnejsi prostor, kot dnevni, ampak ce ima hisa talno, le tega nebos mogel doseci, saj ti temperatura ogretega prostora ne bo toliko zanihala, da bi bilo hladno. Razen res ce zracis... na sreco nimamo vecjih porabnikov bio mase v blizini, je pa res, da se to lahko spremeni... RE: Idealna temperatura - talno/spalnica - Fery - 26.6.2024 Res ne vem, kje folk živi. V moji okolici imam samo jaz TČ, ostalih so na drvah in nimam problemov s slabim zrakom. Kaj drugje delajo, se mi niti sanja ne. |