![]() |
|
Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo (/showthread.php?tid=84519) |
Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - Bobi - 13.5.2024 Pozdravljeni, Z ženo se nagibava k gradnji montažne hiše. Pridobili smo 5 ponudb znanih slovenskih proizvajalcev. Vse ponudbe so v približno istem cenovnem rangu. Noben ponudnik ne posebej izstopa v plus, tako kot ne v minus, kar nam nič ne olajšaja odločitve. Želel sem preveriti pri strokovnjakih na forumu, za katerega ponudnika bi se odločili na podlagi toplotne črpalke ter rekuperacije, ob predpostavki da so ostale spremenljivke enake med ponudniki. Podatki o hiši: - lokacija: nad vipavsko dolino (ko je sneg na vipavskem je prvo tu) - velikost: 120-130 m2 (P+1), smer slemena S-J - stene: U = 0,11 - 0,14 W/m2K (eni kamena volna, eni kombinacija kamena volna-grafitni stiropor) - okna: troslojna Ug = 0,50 - 0,60 W/m2K Ponudbe toplotnih črpalk (zrak-voda) ter rekuperacije: 1.) TČ: ORCA COOLVEX/MITSUBISHI (model ni znan) rekuperacija: ni znan model 2.) TČ: Vaillant aeroTherm VWL 75/5 AS, uniTOWER 190l-VWL 78/5 IS, regulator sensoCOMFORT 720, WEB internetni modul VR 921 rekuprator: Vaillant recoVAIR 360/4 E 3.) TČ: Nilan (model ni znan) rekuperacija: Nilan Compact P HMI Cooling 4.) TČ: Daikin (model ni znan) rekuperacija: Zehnder 5.) TČ: Viessman Vitocal 222-s (AWBT-M-E-AC 221.E06) rekuperacija: Viessman Vitovent 300 dodatno: - baterija 5 kWh litijeva tehnologija, 48 V, kapaciteta 120 Ah - inverter: DEYE 5 kW - 3 fazni, 48 V, podpira do 8 kW solarne moč Že vnaprej se Vam zahvaljujem za vse informacije/nasvete/pomoč, ki nam bodo v pomoč. Hvala! RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - zigec34 - 14.5.2024 Z Vaillantom ne boš falil, pa še servisna mreža je dobro podprta pri nas. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - sassapo - 14.5.2024 Na žalost je danes model TČ precej bolj pomemben kot sama firma. Vsi renomirani proizvajalci, v svojem nižjem cenovnem razredu navadno tržijo cenene Kitajske izdelke s svojo nalepko. Od vseh teh, ti lahko pritrdim le, da je Vitocal 222 že sicer malce zastarela ampak dobra izbira. Vaillant je nekako tako kot Opel med avtomobili. Eni ga ne marajo, drugi ga vozijo leta. Dejstvo je, da je to daleč najcenejša Evropska TČ. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - spirou - 14.5.2024 Nasprotno Nilan servis žal neodziven RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - JaBK - 14.5.2024 Ne morem, da ne bi... Takole daj na plano proizvajalce hiš, tisto tezje menjas, kot TČjko. Tole me je sezulo zdele. Ne mores se odlocati za hiso na podlagi potrošnega materiala, no... RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - zundapp - 14.5.2024 pa saj lahko vzameš hišo brez ponudbe TČ in potem zmontiraš svojo po svoji izbiri, tako bi jaz naredil. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - Popravila na domu - 14.5.2024 Priznam, tole me je pa definitivno sezulo. Odločitev za proizvajalca montažne hiše na podlagi ponujene toplotne črpalke? Wau. Glasujem za odgovor @zundapp. OMG. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - cosmo - 15.5.2024 Bobi če kupuješ jabolka, potem primerjaj cenovno jabolka med seboj. Imaš stene od 0,11 pa do 0,14. Ali primerjaj samo 0,11 ali pa 0,14. Cenovno ne moreš primerjati objekta kateri ima 0,11 in objekt kateri ima 0,14. To je prvo kar moraš rešiti. Svetujem ti 0,12 ali boljše in da se odločaš med tistimi, kateri ti to ponujajo. Osebno sem izbral RIHTER hišo OPTIMAL z NILAN TČ in sem izredno zadovoljen. Servisa še nisem potreboval, razen rednega preleda za podaljšano garancijo. Z odzivnostjo ni bilo težav. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - peter375 - 15.5.2024 Zelo zadovoljen z Nilan Compact P z zunanjo 1-fazno mitsubischi, katera je super tiha in reverzibilna za hlajenje. Bil sem skeptičen, ali bo sistem uspel ohladiti hišo brez uporabe klime (katero sovražim zaradi pihanja). Ampak moram poročati, da je bilo lansko leto super. "Hlajenje" prek prezračevanja poskrbi uglavnem za vlago v zraku, talno hlajenje pa za odvod odvečne toplotne energije iz objekta. Večino poletja voda v talnem na 22, par špic na 19 stopinj (manjkalo nam je tudi še nekaj sečnil tako da bo letos mogoče potreba še manjša). Pri 19 stopinj v talnem, ko je vročinski val, je treba met gor copate, vendar osebno imam raje to kot pihanje in nekonsistentno vročino po prostorih. S servisom še nisem imel izkušenj, razen rednem. Dobava in priklop sta bila približno po dogovoru. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - Poldee - 15.5.2024 Kar imam sam izkušenj s klimo je tako, da ko jo prižgeš najprej piha, da čimprej doseže zastavljeno. Potem pa samo še pihlja, dokaj nemoteče in samo vzdržuje stanje. Rekel bi, da bolj kot je izoliran objekt, manj 'tečna' je. RE: Toplotna črpalka in rekuperacija za montažno hišo - Bobi - 16.5.2024 Najlepša hvala za tako množičen odziv. Nisem pričakoval. ![]() @zigec34: Hvala. @sassapo: Hvala. Ravno ti dve sta mi po predstavitvi bile najbližje. No tudi Nilan... @spirou: Glede Nilana toliko različnih mnenj. Izgleda kot je komu namenjeno. Eni zelo zadovoljni z Renaulti, enim se MB redno kvarijo... @JaBK: Nisem hotel omenjat proizvajalcev ravno zato, da dobim "neokuženo" mnenje oz izkušnje z omenjenimi TČ ter rekuperacijami. Kot sem napisal, noben ponudnik ne ekstra izstopa, da ga bi kar izbral oz kar odpisal. To kar sem želel izvedet je le ena od postavk v celi zgodbi - ali naredim kljukico ali križec pri TČ in rekuperaciji. Daleč od tega da bi izbral na podlagi TČ oz rekuperacije. Če bi pa vsi neko opcijo odsvetovali bi pa morda postal bolj pozoren še pri ostalih zadevah tega ponudnika. @zundapp in @Popravila na domu: Če bi delal hišo v lastni režiji bi seveda naredil tako. Nimam ne časa in ne volje se ukvarjat in usklajevat več ekip. Tudi v primeru kakršnihkoli težav želim zadevo rešit z eno osebo (ponudnik hiše) in ne lovit vsakega izvajalca posebej. Zato bomo verjetno tudi šli v montažno NA KLJUČ. Če se v zadnjem hipu odločimo za cegle, potem pa ne ostane drugega kot da izberemo to. ![]() @cosmo: Ko bi le bilo tako lahko, da bi dal vse na skupni imenovalec. Ena hiša ima ene pluse, druga ma na istih pozicijah minuse, pluse pa na tretjih, kjer ima prva spet minuse... Zato sem tudi tu pisal za pomoč glede TČ in REK. Trenutno sta nama še bližje dva ponudnika z 0,11, a tudi RIhterja nisva še odpisala. @peter345: Hvala za mnenje. ![]() No pa vprašanje bolj malo hec oz za izobrazbo neukih kot sem sam glede TČ. Kakšno TČ ter rekuperacijo bi Vi izbrali za tako situacijo kot jo imamo mi (torej 120 m2, P+1,... nad vipavsko dolino,...), če bi zidali s cegli? A) nižji rang (klima TČ) B) srednji rang C) top rang (budget no limits )Lahko jih date tudi več v isti rang. ![]() Hvala!
|