PodSvojoStreho.net
TC zemlja-voda za novogradnjo - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: TC zemlja-voda za novogradnjo (/showthread.php?tid=84294)

TC zemlja-voda za novogradnjo - patko - 16.2.2024

Pozdravljeni. 

Za novogradnjo (montazna hisa) bomo rabili toplotno crpalko in se nagibam k zemlja-voda z geosondo (za horizontalni kolektor zal ni na voljo dovolj povrsine). V hisi bo talno gretje, rekuperacija in kamin (malo za duso, pa tudi kot izhod v sili).
Ekonomsko se zadeva napram zrak-voda verjetno sicer ne pokrije niti na dolgi rok (ponudnik montaznih his je dal v ponudbo Daikin Altherma 3), mi pa precej pomeni odsotnost zunanje "omare" in odsotnost ropota. Nekoliko boljsa zanesljivost je pa tudi plus. Zaenkrat imam dve ponudbi:
  1. Thermia Calibra Eco 8, geosonda Muovitech 130m, usedalnik delcev, crpalka za cirkulacijo
  2. NIBE S1255, geosonda 120m
Ponudba za NIBE je cca. 2k EUR cenejsa (sami napravi sta pa cenovno dokaj izenaceni). Ima kdo izkusnje s katero izmed nastetih? Pri samih geosondah verjetno ne bi smelo biti neke razlike?
SE pa vsaj zaenkrat najbrz ne bo, bomo videli kako se bodo stvari gibale v prihodnosti.

Hvala za kakrsnakoli mnenja!

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - Beri - 16.2.2024

vprašanje koliko se splača taka investicija

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - marsus - 16.2.2024

Kateri tip Nibe, ali je 1.5-6, ali je 3-12.Predvidevam, da je ta mali.
Čudim se da je Nibe cenejši, ker je bilo vseskozi obratno.
Nibe ima boljso krmilje, miljon stvari za nastavit - ce se hočeš igračkat, Thermia je bolj plug and play. Mi zelo zadovoljni z njo. Obe sta visji srednji razred. Pozanimaj se še za Kronoterm Etera S.
Kako velika je hiša???.
Lp

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - patko - 16.2.2024

NIBE je 1.5-8 (tako pise v ponudbi, domnevam sicer da je napaka in bi moralo pisati 6 namesto 8). Thermia je pa 2-8.
Cenovno sta ponudbi dejansko enaki (200EUR razlike), s tem da ponudba NIBE vsebuje se montazo in odvoz materiala, Thermia pa ne.
Hisa ima 210m2 ogrevane povrsine, 20cm kamene volne, lokacija pa tudi pozimi precej osoncena.

Kaksne so pa kaj izkusnje glede poprodaje? Glede Thermie sem uspel prebrati nekaj pohval (za Kronoterm npr. pa graj). Za NIBE pa glede tega nisem nasel kaj veliko.
Sem pa pri NIBE moral kar malo teziti, da so mi poslali ponudbo. Precej drugace kot pri Thermii, kjer si je prodajalec vzel precej casa.

Lp

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - BojanF - 17.2.2024

Za sodobno novogradnjo se mi sicer zdi 120-130 m geosonde nekoliko veliko, ampak najbrž se krajših ne splača delati.

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - sassapo - 17.2.2024

Geosonda ni nikoli predimenzionirana. Kdor misli varčevat pri globini geovrtnine, naj sploh ne razmišlja v tej smeri.
Kako je Nibe cenejši? Razlike v nabavni ceni je cca 600€
Za toliko je Thermia cenejša.
Obe napravi v integrirani varianti, Nibe nominalne moči 4,2kw Thermia 6kw, obe v 3F izvedbi.

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - patko - 17.2.2024

@sassapo, sama toplotna crpalka je Thermia res cenejsa, so pa za NIBE dali nekoliko vec popusta, tako da se koncna cena same toplotne crpalke razlikuje cca 10EUR.
Poleg tega izgleda, da ponudnik za Thermio dolocene stvari racuna posebej - etanol, povezava do kotlovnice in preboj, prevoz. Je pa tudi res, da je v ponudbi Thermie kaksna stvar vec - dodaten filter, crpalka za cirkulacijo in dovoljenje arso. Tako da je res razlike samo slabih 1k EUR, ne 2k.

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - BojanF - 18.2.2024

Citat:Geosonda ni nikoli predimenzionirana. Kdor misli varčevat pri globini geovrtnine, naj sploh ne razmišlja v tej smeri.
Zakaj se potem ustaviti pri 120m? Zakaj ne iti do 150m? Ali 200m?

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - Poldee - 18.2.2024

Zakaj sploh vrtat? Zarad onih par sto eur na leto?

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - sassapo - 18.2.2024

BojanF... Tako kot debelina izolacije ima tudi globina sonde svojo mejo, ki se imenuje zdrava pamet.
Res pa danes nihče več ne upa na 100m sondo priklopit 12kw TČ. Šola iz preteklosti je bila dovolj poučna.

patko... Cena ne pomeni veliko, če se ne ve kakšen material bo vgrajen in kako bo vse skupaj izvedeno.
Že samo med Instalacijo iz ogljikovega jekla in CU v povprečnem tehničnem prostoru nastane za 1k€ razlike, pa gre samo za cevi in fitinge...

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - BojanF - 19.2.2024

Citat:BojanF... Tako kot debelina izolacije ima tudi globina sonde svojo mejo, ki se imenuje zdrava pamet.
In na koliko metrih je ta meja pri tipični novi enodružinski hiši, ki ima <6kW TČ? Koliko pri pasivni hiši z <3kW TČ?

Citat:Zakaj sploh vrtat? Zarad onih par sto eur na leto?
Ne. Manjša poraba elektrike je še najmanjša prednost sistemov zemlja-voda; konec koncev, če pogledaš seznam eko sklada, imajo celo nekatere TČ zrak-voda boljše sezonske izkoristke od nekaterih zemlja-voda. Imajo pa TČ zemlja-voda druge prednosti: manj hrupa in nič zunanje škatle, daljša življenska doba in manjša kvarljivost naprave, nižja vršna obremenitev elektro sistema.

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - JaBK - 20.2.2024

Kaksnih par 100€. A ze nazaj daje?

Drugi jaz je, zemlja/voda res nima ropotajoce skatle zunaj, jo imaš pa notri. Pri 210m2 sicer domnevam, da je kurilnica nekje v enem kotu zaprta, pa je ne bi slišat niti videti...

RE: TC zemlja-voda za novogradnjo - Poldee - 20.2.2024

Citat:Ne. Manjša poraba elektrike je še najmanjša prednost sistemov zemlja-voda; konec koncev, če pogledaš seznam eko sklada, imajo celo nekatere TČ zrak-voda boljše sezonske izkoristke od nekaterih zemlja-voda. Imajo pa TČ zemlja-voda druge prednosti: manj hrupa in nič zunanje škatle, daljša življenska doba in manjša kvarljivost naprave, nižja vršna obremenitev elektro sistema.

Razumem. Osebno mi navedeni razlogi ne prevagajo. Imam sreco in z njimi nimam tezav. Vam pa naj vaše TČ delujejo cimdalj in cimbolj.