![]() |
|
Preslab vlek kamina - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Preslab vlek kamina (/showthread.php?tid=8396) |
Preslab vlek kamina - luigidon - 3.8.2007 živjo! Tretji mesec teče, kar sem v stanovanju in kljub poletju sem preizkusil kamin, vendar sem bil malce razočaran. Prvič je bil vlek super, vse je šlo lepo v dimnik in nič po prostoru. Zadovoljno sem si mel roke, da bo s kaminom očitno vse v redu, čeprav sem vedel, da je morda malce prekratek dimnik. Potem pa je na vrsto prišel drugi prieizkus. Tokrat je bilo zunaj malce bolj mrzlo, zato sem zaprl okno in glej ga zlomka, prav hitro se je začelo kaditi v prostor. O ne, tole pa ne bo v redu...Odprem okno in vse je spet super. Tretji preizkus. Zaprem okno, kurim na drugi strani kamina, tam kjer je dovod zraka. Tokrat je bilo pa super. Ok, si rečem, bomo pa pač na drugi strani kurli. Ko pa je ogenj ugasnil in je ostala žerjavica pa se je spet začelo kaditi po prostoru. Ok, kaj pa zdej? Dobil sem predlog, da naj poskusim zmanjšati dovod zraka. Zaenkrat še ni bilo tako mrzlo, da bi kuril tako, da te možnosti še nisem izkoristil. Možno je, da je prevelik dovod zraka, zato se je obrnilo v drugo smer. Čeprav mislim, da ta možnost odpade. Kaj pa sedaj. Dimnik je skoraj gotovo prekratek. Dobil sem tudi predlog, da na vrhu dimnika namestim ventilator oz. rotirajočo kapo. Morda kdo pozna to? Baje namestiš na vrh dimnika in ko zakuriš, se začne vrteti, ter s tem prisili dimnik da vleče v pravo smer.... Ima kdo kaj izkušenj s tem? ali morda obstaja tudi kakšna druga možnost? lp m - sandi - 6.8.2007 Vlek izboljša podaljšanje ali pa pvečava premera cevi dimnika. Poglej, da je izpuh iz dimnika čez sleme oziroma (če se ne motim) s slemenom ne oklepa kota več kot 11 st. Če ni rešitve potem pa ventilator. Poglej si [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")agregatunichr("46")si/uploads/333/agregat/AGREGAT%20Cenik%20VORTICE%20%202006%20ventilatorjiunichr("46")pdf[/url], na strani 6 je tudi kaminski ventilator. lp - kekeck - 12.8.2007 Za dober vlek potrebuješ dimnik pravega premera, ki se izračuna glede na kamin. Vsak dimnik pa ima tudi min. višino, to je ca. 5.5m. Zelo pomembne so tudi odprtine za dovod zraka od zunaj. - luigidon - 12.8.2007 Ja to zdaj vem, ampak iščem rešitev za to. Kamin je narejen, dimnik je narejen. Sem malo testiral in manjka minimalen dovod zraka, da stvar dela v redu. Možnost, da ne vleče dobro je tudi, da je ta dimnik, ki je iz Inoxa precej zraven zidanega dimnika, ki je pa je malenkost višji. Tako mu ta zidani dimnik dela zaslon. Kaj sedaj? Možnosti je več. Podaljšam dimnik za cca 0,5m. PRemera ne morem povečati. Potem druga možnost je, da naredim dodaten dovod zraka v dnevno sobo. Torej luknjo in rešetko, pa jo odprem ko kurim. Tretja možnost je, da povečan dotok zraka z majhnim ventilatorjem na dovodu, čeprav ta je bolj slaba možnost. Boljša je, da dam na streho samo vrtečo se kapo, ki jo poganja veter in pa topel zrak od spodaj. Zadnja možnost pa je, da dam na vrh dimnika svinjsko drag ventilator. Kaj bom naredim bom še videl po pogovoru s kakšnim strokovnjakom. Dejstvo je da je bil dimnik narejen, kot je bilo rečeno s strani "strokovnjakov". ŠE bolj dejstvo pa je, da so vse mere očitno na meji. Podatki so pa takile. Dimnik 25cm premera, višina od gorišča cca 4,5m. Dovo zraka kvadratna cev 6x12 se mi zdi. In to je to.... Zdej pa na delo.... - RobertM - 13.8.2007 Zakaj povecati premer dimnika-lahko je ze prevelik :wink: podoben primer imam sam,le da sem sele v fazi zidanja dimnika-poklical sem dimnikarja in mi je povedal kako in kaj-ni bilo zastonj,saj v uri in pol debate clovek postane zejen :wink: meni je za pec 32kW priporocil schidel 180,imam pa isto "aktivno" visino kot ti 4,5 m . Ze dimnika ne sagrejes primerno(ker je presek vzet z ogromno "rezerve" postane probljem :? - cameron - 14.8.2007 Zdravo! Odprt kamin je svojevrstna umetnina, ki za pravilno delovanje zahteva nekaj znanja in modrosti, ki so jih ugotovili in prakticirali že ohoho nazaj..... Najbolj so tu pomembna razmerja med odprtino kurišča, velikostjo kurišča, višino dimnika, fi dimnika in material dimnika. Sam imam kar dobro razčiščene te pojme, vendar se gradnje kamina ne bi upal lotiti. Vedno obstajajo kake skrivnosti "starih mačkov". - luigidon - 14.8.2007 Hja, odprti kamin je pravzaprav zelo simpl zadevšna, čeprav morš pa mal poznat te stvari. Takšnih kaminov je po žlahti že 5, torej je ta šesti. Drugje povsod dobro dela, tule je pa očitno prekratek dimnik. Zaenkrat bom reševal tako, da bom nataknil zgoraj še eno cev, tako da ga podaljšam, da ne bo več v zaslonu zidanega dimnika. Potem bomo pa vidli kako bo in reševali naprej. Veliko parametrov se tako ali tako ne da spreminjati. Tukaj spada tudi premer, pa velikost kurišča itd... Definitivno pa je, da če povečam dovod zraka, da bo stvar funkcionirala. Ampak zaenkrat je to skrajna možnost, ker bi to pomenilo spet vrtanje skozi steno in namestitev dovoda. Sem se malo igral z odpiranjem okna. Samo, da kljuko obrneš in je okno še vedno zaprto, že bolje vleče. Če pa ga za malenkost odprem, manj kot cm na vrhu, pa dela že odlično, tako da ne manjka veliko, da bi bil dober vlek. lp matjaž - sandi - 14.8.2007 luigidon Napisal:Hja, odprti kamin je pravzaprav zelo simpl zadevšna, čeprav morš pa mal poznat te stvari. Takšnih kaminov je po žlahti že 5, torej je ta šesti. Drugje povsod dobro dela, tule je pa očitno prekratek dimnik. Simpl je dokler dela potem pa ne več sicer bi delal tudi ta šesti. Pri kaminu je motor - pogon- dimna cev in ne kurišče. Od prijatelja sem slišal za primer, ko so pustili premajhen premer dimne cevi. Potem so zmanjševali kurišče, dokler ni bilo primerno za že vgrajeno dimno cev. Kamin je bil na koncu tako majhen, da je spominjal na mikrovalovno pečico. lp - luigidon - 14.8.2007 Hja, to je problem ja, da maš čisto majhno kurišče... Drugač pa ta šesti se razlikuje le po krajšem dimniku ![]() ![]() Bomo tudi to rešili..Sem upal, da se je kdo s tem že ukvarjal ![]()
- sandi - 16.8.2007 Sigurno boš našel rešitev, saj si navedel kar nekaj možnosti: podaljšati cev, ventilator, lahko tudi manjše kurišče, povečati dovod svežega zraka, ... Hotel sem le reči, da bi morda nekdo z več izkušnjami že v naprej predvidel situacijo in bi glede na dolžino cevi izbral večji premer. Na koncu je vse odvisno od volumna toplega zraka v cevi, ki ustvarja pogoje za vzgon. Podobno kot pri toplozračnih balonih: večji balon lahko pri isti temperaturi zraka v njem dvigne večje breme. lp - Samojed - 16.8.2007 Hja, če se toliko pozna odpiranje okna, je sigurno premalo zraka in se tega z npr večjim dimnikom ne bo dalo rešiti po mojem mnenju. A je hiša tako zadihtana ali kaj ne vem, a če zrak ne more v kamin, tudi čez raufnik ne bo šel. - Samojed - 16.8.2007 Hja, če se toliko pozna odpiranje okna, je sigurno premalo zraka in se tega z npr večjim dimnikom ne bo dalo rešiti po mojem mnenju. A je hiša tako zadihtana ali kaj ne vem, a če zrak ne more v kamin, tudi čez raufnik ne bo šel. - sandi - 16.8.2007 Če kamin dela ko odpreš okno imaš glede tega sigurno prav. Vseeno pa pomeni daljša cev (načeloma tudi debelejša) večji podtlak v kurišču in s tem pride tudi skozi manjši dovod več zraka. Načeloma! Vprašanje, če bi bilo to tudi dovolj. Manjše kurišče pa pomeni manjšo porabo (posledično tudi manjšo moč) in bi bil v takem primeru dovod zraka dovolj velik. Vse navedene spremembe rešujejo problem vleka. Seveda pa ti najbolje veš, kaj ti je najlažje narediti in čemu se nočeš odreči. Ne vem kako je kamin izdelan. Vzemi zgolj kot namig. Če je kamin ob zunanji steni bi ga lahko popravil tako, da z zadnje strani izdelaš ali samo povečaš dovod zraka do kurišča. Sicer ne vem koliko se ti pri takem posegu vse skupaj zakomplicira. lp - luigidon - 23.8.2007 OK, danes sem imel čas za prve teste.... Lotil sem se dovoda zraka...Najprej dam mrežico dol in je bilo isto. No, za pričakovati. Potem sem gor provizorično namontiral en ventilator od računalnika. Letim v sobo, zaprem okna in stvar deluje...Čist tko kot bi mogla...Ventilator je malce pihal in očitno je bilo to dovolj... Bom vsekakor preizkusil še kaj, drugače pa ventilator je ena možnost. Sicer mi ni kaj preveč všeč, ker se ga kar precej sliši, saj se očitno zvok po cevi kar dodobra ojača. Pa tudi vsakokratno prižiganje le tega mi ne diši kaj preveč, še manj pa ugašanje itd... Torej gremo naprej..Ob lepem vremenu se spravim na višino dimnika... lp m |