PodSvojoStreho.net
Poplavljene montažne lesene hiše - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Montažni sistemi in les (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Tema: Poplavljene montažne lesene hiše (/showthread.php?tid=83733)

Poplavljene montažne lesene hiše - som16 - 17.8.2023

Zdravo prijatelji forumaši.

Bom poizkusil opomniti investitiorje montažnih hiš, na kaj morajo biti pazljivi pri sanaciji / popravilu poplavljene montažne hiše. Večinoma velja za vse tipe montažnih hiš.
Prebiram in se slišim za lastniki poplavljenih motažk. Kar nekaj njih se mi je nasmjalo - ni verjelo , ko sem dan po polavi (nedelja/ponedeljek) komentiral, po klicu preko telefona ,  kaj je za njih primerno!

- odstranite vse pohištvo iz poplavljene hiše ; tudi viseče elemente kuhinja po potrebi.
- ne šparajte te poplavljene lesene elemente, tudi mize, sedežne,.....
- sperite kompletno poplavljeno površino/tlak v vodo , kar pomeni ves drek in umazanijo stran; ven iz hiše; se boste že znašli.
- odstranite parket/laminat = vse lesene/pol lesene podne pohodne površine
- pazljivo odrežite GK plošče / fermacel plošče na vseh stenah; odrežite vsaj 20-30 cm nad višino vode = vagin ris poplav
- NAPISAL PAZLJIVO = kar nekaj lastnikov ni tega upoštevalo, saj je potrebno ob sanaciji/zapiranju sten zalepiti parno zaporo na zunanjih stenah!! Tu so sedaj naredili pizdarijo in me kličejo kaj sedaj ( komentar, da na fb ni niben to zahteval, da se šopirim,...)    
- odstarnite vso mokro / vlažno toplotno izolacijo iz teh sten ; tudi predelnih; nekateri se mi nasmejijo    
- ročno, z cunjo operite stene = lesene elemente hiše; NE z "vapom" - ne z šlauhom z vodo = ker boste vodo spravili v pod!!! Kako hudiča jo boste ven spravili, če bo polavljen podn=estrih z izolacijo??
- če se ploščice počile / ali sam estrih pod njmi odstranite tude te
- Sledi izsuševanje; imate opcijo naravno ali z vpihovanjem vročega zraka
- tu pazite, da imate VEDNO prostor za izpih zraka ob stenah; odstranite gips ploščo / dilatacijasko folijo v estrihu od stene
- Naravno = kar traja veliko časa; preverite koliko imate vode pod EPS-om v tlaku- naredite vsaj kontrolno luknjo ; nekako vsaj 2-4 izvrtine na površino etaže
- ko je izsuševanje fertik preverite vsebnost vlage v estrihu in pomagajte z vklopom talnega ogrevanja; tu ne bi priporočal izvedbe protokola tlanega kot ga tu strokvno omenjamo in predlagamo ampak na max 30°-35%C  vtoka vode v cevi talnega
- zvišujte pa postopoma temperaturo, ne takoj na polno!!
- če gre nabavite še razvlažilce, ker imate veliko vlage v EPS-u in v betonskem mikroarmiranem estrihu
- Ko se vlaga pobere iz hiše, sledi kontrola; nato vgradnja toplotne izolacije v zunanje stene - zapiranje sten ( pazljivost na tesnjenje=zrakotesnost) -parna zapora - fermacel (GK plošče / OSB)
- kontrola razpok v estrihu ( sanacija po potrebi) ; polaganje keramike/parketa/laminata/plute; vlaga v estrihu mora biti kot ob novogradnji 2-1,8 % !! 
Kontrola z karbidno ( CM) metodo.

Tako pa, veselo na delo in obilo prijetnih trenutkov. Pa ne narobe razumet, zadnji stavek
Vidite, da sem tudi sam bil poplavljen in veliko zadev rešujem v lastni režiji in v duhu "" Zdrave Kmečke Pameti "".

RE: Poplavljene montažne lesene hiše - jackwilliam7 - 17.2.2026

Flooded prefabricated wooden houses show how fast water can damage homes. Good planning and strong materials can help street style fashion protect families in risky areas It is important to build safer houses that can handle floods better.