![]() |
|
Plinska vs. indukcijska plošča - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Opremljanje doma (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Forum: Kuhinjska oprema (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=20) +--- Tema: Plinska vs. indukcijska plošča (/showthread.php?tid=83459) Strani:
1
2
|
Plinska vs. indukcijska plošča - rs1975 - 10.5.2023 2 meseca nazaj sem naredil prehod ogrevanja hiše in SV iz zemeljskega plina na TČ. Na zemeljskem plinu smo ostali le še pri kuhanju, saj imamo plinsko kuhalno ploščo (Foster, 5x gorilnik, širine cca. 87 cm) Mesečni strošek za porabo plina je cca. 12 EUR, razmišljam, da bi še tu prešel na elektriko in kupil indukcijsko ploščo. Ima kdo podatek koliko je povprečna poraba elektrike pri indukciji? Vem, da je to čisto odvisno od navad posameznika, rabim samo neko grobo oceno. Teh 12 EUR je nekje 65 kWh elektrike, pa ne vem, če to pokrije porabo indukcije... RE: Plinska vs. indukcijska plošča - shmandi - 10.5.2023 Izračunaj, koliko vas stane plin po kWh in primerjaj s ceno elektrike. Lahko vkalkuliraš faktor, da ima indukcija še za kakšnih 20% (ugibam) boljši izkoristek. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - peter375 - 10.5.2023 Lahko poizkusiš zračunati. Glede na podatke tukaj: https://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/5/30 kWh iz zemeljskega plina = 0,1 kWh iz elektrike = 0,17 Bi rekel sicer da je pri plinu nekoliko več izgub, saj se vroči plini pri gorenju hitro dvigajo ob posodi, nekaj toplote pa se tudi izseva. Našel sem en članek, ki pravi, da je učinkovitost indukcije cca 80 %, plina pa cca 40 %: https://interestingengineering.com/science/gas-stoves-or-electric-stoves Tako da težko rečt v katero stran se prevesi tehtnica, zna biti precej podobnen strošek. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - TripleT - 10.5.2023 Pri nas smo prešli iz 90cm široke plinske kuhalne plošče (5 kuhališč) na indukcijo 74cm in smo več kot zadovoljni. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - rs1975 - 10.5.2023 Sem na hitro nekaj preračunaval... Poraba plina: 4m3, oz. 45 kWh. Skupaj z priključkom je to kot rečeno 12 EUR Poraba 45 kWh elektrike je cca. 7 EUR. Torej prihranek enih 5 EUR Nisem pa upošteval še morebiten boljši izkoristek pri indukciji, ampak težko, da je prihranka več kot 10 EUR, oz. 120 EUR na leto. Indukcija je pa vsaj 600 EUR... nisem ravno prepričan, če je smiselno menjat. Kvečjemu, če pride do okvare plinske plošče RE: Plinska vs. indukcijska plošča - pametnjakovic - 10.5.2023 Najlažje res preračunaš iz preostale porabe plina na mesec. Če porabiš manj kot 6 m3, bo 65 kWh na mesec zagotovo dovolj za porabo indukcije. Ostalo je potem vprašanje a ti gre plin na živce ali ga rad uporabljaš. Preden s temi 12-13€/mesec prineseš not ceno indukcijske plate bo vseeno trajalo nekaj let. Čez palec bi rekel da bo 65 kWh vsekakor dovolj. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - dragoF - 10.5.2023 Leta smo imeli plinsko kuhalno ploščo. Ko smo se preselili smo prešli na indukcijsko. Razlika je očitna, nikoli več plina. Razlike v stroških porabe sploh nima smisla preračunavati, ker so po moje zanemarljivi, razen če kuhate kosila za celo vas. Posebej je prednost na indukcijski plošči to, da lahko zelo natančno nastavljaš moč kuhanja in pa časovne funkcije, kar jih pri plinu ni. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - kadotr - 10.5.2023 Ker je indukcija v vseh pogledih boljša kot plin, nobeno preračunavanje nima smisla. Pri nas smo poskusili vse, od štedilnika na drva naprej, pa dvoma ni. Nekje sem zasledil, da zna EU prepovedati uporabo plina v gospodinjstvu - odprti ogenj tako zaradi varnosti, kot škodljivosti vdihavanja produktov izgorevanja. O mastnih zgornjih elementih in odstopljenih robnih trakovih ter umazani napi in ceveh do zunaj ne bi... RE: Plinska vs. indukcijska plošča - Fery - 11.5.2023 Rabil boš kakih 20 do 30 let, da boš investicijo prinesel noter. Potem se bodo pa drugi ukvarjali s tem. Če se ne bodo že prej. V kolikor gledaš strogo stroškovno. Govorimo seveda o spodobni indukciji, ne o nekem cenenem šrotu. Mi imamo gratis štrom, pa mi na misel ne pride, da bi menjal. Bomba je za kake 3 mesece, torej okrog 7 evrov mesečno. Oz. nimam pojma koliko bomba sploh je. Stvar okusa, se temu reče. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - goldhorn - 11.5.2023 Vsi kuharski mojstri kuhajo na plin. Kako zdravo je elektromagnetno valovanje dolgoročno na zdravje ljudi pa še ni popolnoma raziskano. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - Fery - 11.5.2023 Še bolj zanimiva pa je vezava na en energent. To jim je v bistvu glavni cilj. Popolna odvisnost od države. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - zigec34 - 11.5.2023 Jaz prisegam na kombinacijo plina in indukcije. Dve plošči na indukcijo, dve na plin. Ker nimaš vedno piskrov da bi delali na indukcijo, če zmanjka štroma si še ričeta ne morš pogret, pa tud kakšne zadeve se na plinu lepše skuhajo. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - kadotr - 11.5.2023 Zigec, ti si s tvojim plinom ˝za vsak slučaj˝ podoben tistemu, ki vsak dan nosi na hrbtu planinski rukzak, pa gre na Begunjščico le enkrat letno (in še to le do štrukljev in pira na Prevali). Piskri, ki niso za indukcijo, so povečini že tako ali tako za odpis, tisti emajlirani pa imajo morda celo kako fliko. Pri tako nizkih cenah posode res ni vzroka imeti staro šaro doma. Menda zaradi zaloge starih gum preteklega avta ne kupuješ novega z enako dimenzijo gum? Posebno pri posodi s tankim dnom je menda odlično kuhanje, najbolj tam, kjer se venec plinskih plamenov dotika dna. Je to pogoj za nastanek pravega žmaha? Zato misliš, da se na plinu boljše skuha? Fery, cena ene jeklenke na Petrolu je 31 EUR, meni se ne zdi poceni, v davnih časih smo jo imeli za cca 40 dni. Goldhorn, ja vsako električno valovanje je škodljivo. Zato ne hodimo mimo transformatorjev, niti v bližini vodov, v hiši naj ne bo štroma (ne mikrovalovk, ne indukcij, ne elektromotorjev), ne vozimo se z bencinarji (visoke napetosti in indukcija pri svečkah). Tudi ne jejmo zdravil, povsod so stranski učinki, podobno kot pri štromu. Verjetno pri vseh stvareh obstojijo neke tolerance, v katerih nam je pač dano živeti, podobno kot se morajo ribe prilagoditi umazani vodi. Ni druge. Pri nas je letos štrom trikrat izpadel, agregat sem uporabil izključno, da sem skuhal kofe, brez njega ne gre. Da bi se zaradi trikratnega izpada ostalih 362 dni ukvarjal s plinom ali celo z drvmi, mi pa v teh časih ne pride na pamet. Tudi svojega avta ne mislim zamenjati z ekološkim transportom - oslom (ki bi ga ob izteku amortizacijske dobe lahko še pojedel, medtem ko bo avto pojedla rja...) Čas se vrti naprej in ne nazaj. Tudi indukcijo zna nadomestiti kaj drugega... Še malce zgodovine: ko smo kupili med prvimi v vasi pralni stroj, so nekatere gospodinje trdile, da je perilo iz stroja slabo oprano, znak slabe gospodinje. Ko sem prvi kupil laksarico, da sem lažje pokosil famozno travo ˝lasno˝, so tudi trdili, da je košnja zanič. Ne vem, ali je v vasi še kaka hiša, ki obeh tehničnih zadev nima. O traktorju pa prihodnjič... tudi o škodljivosti uživanja razhudnikov (krompirja, paradajza) in v določenih pogojih smrtno nevarnega česna... in še kaj... Za konec: Fery je opozoril, da vsak indukcijski krš ni za kupiti. V Gorenje servisu mi je starejši gospod rekel, kar je pod 450 EUR in z on/off regulacijo, ni za vzeti. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - krefi - 11.5.2023 Iskreno sam bi ostal na plinu sem glih v gradnji stanovanja in imam tudi SE pa se nagibam k plinu saj kot je že predhodnik zgoraj napisal vse večje kuhinje še vedno uporabljajo plin saj toplot segreva skoraj celo površino posode ali VOKa in tako se hrana lepše segreva medtem ko indukcija greje samo spodaj oboje ima pluse in minuse.. do sedaj sem uporabljal indukcijo prav tako moji starši kateri pravijo da nebi šli več nazaj za plin zato pomoje da izbereš tiso kart ti bolje odgovarja saj nekih prihrankov nebos imel če vstejes nakup nove plošče. RE: Plinska vs. indukcijska plošča - zigec34 - 11.5.2023 Katodr - pač kakor komu paše. Indukcija ima pod črto več prednosti kot plin, ampak žal tradeoffa, da lahko vsaj obrok skuham če ne bo elektrike, ne dam. In ja, kakšne zadeve se na plinu skuhajo precej bolje kot na indukciji. Ampak brezveze razlagat to nekomu, ki mu kulinarično znanje ne seže dlje od piskra razkuhanih makaronov. Si pa s svojim agregatom isti kot tvoja prispodoba s hribovcom in ruzakom. |