Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Nakup, prodaja in pravna vprašanja (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Tema: Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat (/showthread.php?tid=83171)Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat - matijakapel - 13.2.2023

Pozdravljeni,

odkupil bi majhen skupni zunanji del stavbe (<3 m2), ki trenutno niti ni vpisan v etažni elaborat. Etažni lastniki se strinjajo.

Moji stroški bodo: geodetska odmera in vpis v stavbni kataster, sodna cenitev, upravnik mi bo zaračunal stroške sestave kupoprodajne pogodbe, overitev pri notarju in na koncu vpis v zemljiško knjigo.

Podobna parcela zraven stavbe je ravnokar bila ocenjena na 80 eur/m2, torej bo kupnina manj kot 300 eur, skupni strošek birokracije in kupnine pa bo najverjetneje čez 1500 eur.

1. Obstaja kakšna možnost, da bi se izognil kakšnemu delu birokracije/stroškov pri tem procesu, glede na to, da zadeva sploh še ni vpisana kot skupna lastnina?

2. Prav tako, glede na to, da je to nek majhen hodnik do shrambe in so shrambe običajno zabeležene k stanovanjem, da se zadevo kar pripoji k mojemu stanovanju?

Najlepša hvala za vaše informacije!


RE: Odkup skupnega dela stavbe nevpisanega v etažni elaborat - Popravila na domu - 19.2.2023

Če nekaj še ni vpisano v "etažni elaborat" to še ne pomeni, da nima lastnika. Lastnik je po navadi tisti, ki je vpisan v ZK. Torej preveri, kdo je v ZK vpisan na ta "majhen skupni zunanji del stavbe".
Če so to etažni lastniki stavbe, potem moraš od njih pridobiti 100% soglasje. To, da "se strinjajo" ni dovolj. razen če se strinjajo v višini 100% in je to tudi kje zapisano in podpisano.Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »