Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Opremljanje doma (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Bela tehnika (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Tema: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 (/showthread.php?tid=83039)Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Godfather - 10.1.2023

V navodilih hladilnika je navedeno temp. območje delovanja od 10-32 stopinj. Do 5 stopinj bi naj deloval brez problema. Pod to temperaturo pa ni garancije. Plin je R600a butan. Kaj gre narobe če je tu in tam tem pod 5 stopinj?


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - dragoF - 10.1.2023

Po moji laični presoji, je bolj problematična zgornja meja temperaturnega območja. Nižja kot je temperatura okolice bolj ekonomično je delovanje hladilnika. Kaj se zgodi, ko se temperatura okolice spusti pod mejo temperature v hladilniku, pa res ne vem. Najbrž bi takrat moral hladilnik delovati kot grelec, da bi ohranjal nastavljeno temperaturo.


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Godfather - 10.1.2023

Ja logično je res tako, ampak ni čisto tako. Naj bi bilo nekaj v povezavi z mazanjem kompresorja. Ampak ne vem a je samo možna okvara ali bo ziher crknil... V garaži kaj veliko pod 0 ne bo, pod 5 stopinj pa kr pride.

V bistvu je zamrzovalna omara ne hladilnik, sem narobe napisal, tako da so temp med -18 in -20.


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - ivank_ - 10.1.2023

Nekaj rezerve je še od proizvajalčeve navedene delovne temperature. Gre se tudi za to, kako se olje in plin obnašata pri teh temperaturah.


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - slojanez - 10.1.2023

Naša izkušnja, kombiniran hladilnik, zamrzovalnik, en kompresor. Ko je bila temperatura pod 5 stopinj kompresor ni vklapljal, skrinja odmrznila, slo vse v smeti. Ko prebereš navodila ima stikalo za lučko dve poziciji. Ena je za konstanto gorenje žarnice pri nižji temperaturi okolice in vklopi kompresor ja in s tem tudi skrinje.


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - SpaceBani - 10.1.2023

Če gre za zamrzovalno omaro, je možno, da ima funkcijo freeze protect (deluje do zunanje temp. -15°C). Predvsem novejše zamrzovalne omare in skrinje imajo večinoma to opcijo, ker se ti aparati pogosto uporabljajo v hladnih prostorih.

Preveri v navodilih ali pa na spletu v tehnični specifikaciji za svoj tip aparata. Običajno piše nekaj v smislu:
"INFORMACIJA! Ta aparat deluje tudi pri temperaturi okolice do -15 °C, če dosledno upoštevate spodaj navedena navodila."


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Godfather - 11.1.2023

Na žalost nimam tega načina.
Bosch GSN58AWEV.
Bomo videli kaj bo. Zaenkrat so temperature prijazne ?.

Opcija je sicer da ga dam v klet, ampak mi stopnice ne dišijo preveč... + poleti bi mi segreval klet.


RE: Hladilnik v hladnem prostoru pod 0 - Dreber - 12.1.2023

Če hladilnik ni narejen za obratovanje pod zmrziščem, v takih pogojih tudi ne bo obratoval, če ima "pametno" krmilje, se bo izklopil. V nasprotnem primeru bo kompresor šel rakom žvižgati in sicer zaradi pre nizkih povratnih temperatur hladiva. 

Iz uparjalnika v kompresor mora hladivo vstopiti v plinastem stanju. V kolikor bo v kompresor hladivo vstopilo v tekocem stanju, bo kompresor odpovedal.Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »