PodSvojoStreho.net
Zlomljena pipa za pralni stroj - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Zlomljena pipa za pralni stroj (/showthread.php?tid=82086)

Strani: 1 2

Zlomljena pipa za pralni stroj - vodovod_10 - 4.6.2022

Pozdravljeni,

včeraj dopoldan je bil pri našem jašku delavec vodovoda-kanalizacije in so ga pri nas doma prosili, da bi izmeril še pritisk vodovoda, saj se nam je zdelo, da bi lahko ta povzročal težave, saj je pri prejšnjem pralnem stroju odpadala stalno cevka (v pralnem, ne zunaj), ki je dovajala vodo... Sicer ne izključujemo, da bi bil razlog lahko kar drugega.

Ko sem prišel domov, sem ugotovil, da je pozabil dati tesnilo v cev in sem želel cev odviti, vendar je očitno bila tako močno pritrjena, da je odpadla cela pipa in je začelo špricati naokoli. Seveda smo potem zaprli glavni ventil, zdaj pa je situacija  taka, da je del pipe (tisti, ki se "prišraufa" noter), ostal v cevi. Pipa je verjetno stara okoli 30 let.

SLIKA: https://i.imgur.com/RPvd7Yc.png

Vem, da se celotna situacija sliši bedasto, in da delavci voke niso zadolženi za interne inštalacije ampak nekatere doma klic na voko cca 1 mesec nazaj za vprašanje glede pritiska ni pomiril, ko so rekli, da je nekje okoli 5 barov, kar sicer ne presega "tolerantne meje" pralnega stroja. Ampak zdaj je kar je, smo poskušali danes dobiti par vodovodarjev v okolici Celja, ampak je razumljivo, da jih ob sobotah manj dela, tako da zaenkrat je stanje enako kot prej in nimamo vode.

Seveda lahko počakam na ponedeljek, ampak me bolj kot to skrbi, da bi morda bilo potrebno razbijati ali nekaj takega...

Vglavnem me zanima, če je ta situacija (na sliki) rešljiva brez, da bi bilo potrebno menjati celotno "koleno" kakorkoli se temu reče. Zanima me tudi, če poznate kakšnega dobrega vodovodarja v Celju ali okolici?

Hvala in lep pozdrav

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - matofill - 4.6.2022

Pokliči vodovodarja imajo take posebne nastavke za take primere, ti bo z lahkoto rešil, če pa ne bo šlo, bo pa malo pogrel, potem pa novo pipo noter.....

https://s-mania.si/izdelek/orodje-za-odstranjevanje-zlomljenih-cevi-in-vijakov-metalgrip/

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - mirator - 4.6.2022

Ja bi šlo, čeprav težko pa tudi nekaj prakse in potrpežljvosti bi bilo potrebno. Cev najprej segreješ (mogoče celo s fenom, vendar čisto od blizu) potem pa mjhno in ostro dleto in kaldivo. Dleto nastaviš na zlomljeno cev pipe in ga skladivom tolčeš v čimbolj tangentni smeri. Meni je tako uspelo.

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - vodovod_10 - 4.6.2022

matafill, upam, da bo tako tudi storil, vendar se bojim, da se ne bi nek, ki bi ga poklical, lotil kar menjanja kolena oz. cele cevi in razbijanja, če ne bi imel pribora za takšno zadevo...

mirator,
>>> Ja bi šlo, čeprav težko pa tudi nekaj prakse in potrpežljvosti bi bilo potrebno. Cev najprej segreješ (mogoče celo s fenom, vendar čisto od blizu) potem pa mjhno in ostro dleto in kaldivo. Dleto nastaviš na zlomljeno cev pipe in ga skladivom tolčeš v čimbolj tangentni smeri. Meni je tako uspelo.

Mislite, da bi to lahko škodovalo cevi, saj je nekje 30 let stara? S tangentno smerjo verjetno mislite tolčenje v smeri kot da bi želel priti z dletom pod vložek?

Ne, nikakor pod vložek. Na ta način bi se res poškodovala cev. Dleto se nastavi čim bolj navpično na levi rob ali čimbolj vodoravno na spodnji rob zlomljenega vložka od pipe in potem z občutkom tolče po dletu. Sprva gre za mikrometre, vendar se vse bolj podaja.

Torej mislite takole https://i.imgur.com/KCfsy1x.png
oziroma https://i.imgur.com/lyDG5hC.png ?
Sicer sem zdaj orodje na hitro našel za prikaz, ampak mislim, da tole ne bo primerno

Prav tako pa imam problem, da je sedaj cev zategnjena tako močno, da je še s papagajkami ne morem dol dobiti, za plastični del pa tudi ne smem prijemati.
Ali imate morda kakšen predlog, če se da še na kakšen drugačen način rešiti? Npr. da se nekaj pošprica noter morda?
https://i.imgur.com/LOypezI.png

Prav si razumel, samo z izvijačem bo nekoliko težko pa preden to počneš, je treba spoj dobro pregreti.
Pipo pa s cevi pralnega stroja snameš tako, da v pipo vstaviš daljši in močnejši izvijač, matico pa dobro primeš s papagajkami. Z izvajačem podalšaš ročico in moment. Moraš pa odvijati s sunki in bi moralo iti.

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - matofill - 4.6.2022

Pokliči vodovodarja z orodjem, kot sem napisal, pri meni je tako enako zadevo, rešil, po več, kot pol urnem gretju in veliko poskusih z takim orodjem, da ni bilo treba razbijati, poškodoval ni nič, zna pa biti, da zaradi iztekanja vode zamakanja, da se dobesedno cevi zašvasajo med seboj, tako, da dober bo to hitro rešil, amater ali sam, bo pa na koncu še veliko dražje in več dela....... pa še keramičar ......

>>> zna pa biti, da zaradi iztekanja vode zamakanja, da se dobesedno cevi zašvasajo med seboj

Kako to mislite, ker nisem ravno razumel?

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - Dreber - 6.6.2022

Najbolje se lahko človek na sebe zanese, kot si že z slikami nakazal, bi tvoji težavi bil sam kos.
 Če ti ni škoda izvijača, sem do neke mere prepričan, da bo tudi z izvijačem šlo. Z WD40 nekajkrat pošpricaj in vmes počakaj po nekaj minut, ter nato potrpežljivo in z občutkom po vsem obodu zlomljene cevke potolci, (vedno v smeri odvijanja, kot si na sliki z izvijačem nakazal). Vodovodni cevni navoji so konusni, ko boš uspel rjo med navoji za kanček zrahljati, bo hitro popustilo.

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - vodovod_10 - 6.6.2022

Pozdravljeni,
zadevo smo sedaj rešili, saj je prišel vodovodar in je po nekaj časa segrevanja uspel dati kos ven in dati novo pipo. Morda bi res lahko uspel sam, ampak sem ga raje poklical, da bi se hitreje rešilo, saj je bila vecstanovanjska zgradba.

Me pa zanima bolj splosna stvar. A se sme zapirati ventil pred stevcem ce zelimo nekaj popravljati, namrec ventil za stevcem se sploh ne more premakniti... So ti ventili (vsaj tisti pred stevcem) redno vzdrzevani, da se ne zataknejo (recimo ob popisu?) ? Kaj pa se zgodi v primeru, da bi recimo voda začela teči pri ventilu pred stevcem, tako da se ne bi dalo vec zapreti? bi v tem primeru zaprli nekje na Voki? kdo bi placal stroske, ce bi iztekala voda pred stevcem?
To se seveda ni zgodilo, ampak me zanima zgolj informativno. Prvic pri zlomu pipe smo sicer klicali na dezurno in so nam rekli, da lahko zapremo pred oz. po stevcu, ampak me zanima za nadaljna popravila, saj podometni ventili v kopalnici (tisti s pokrovckom, pri katerih se vrti "palicica"), ne delujejo saj so zataknjeni. Namrec, v kratkem bom se zamenjal wc kotlicek in njegov ventil.

Ne verjamem, da bi komunalna podjetja posebno pozornost posvečala vzdrževanju, če se zgodi izliv vode, če tudi na "komunalni" strani, se bodo trudili stroške naprtiti tretjemu ali kar vsem stanovalcem.

V ventilih, ki dalj časa niso bili "v gibanju", se nabere vodni kamen, ki povzroči, da ventil ni več gibljiv.

Tudi tak ventil, (tudi v kopalnici ali wcju) se da rešiti, vendar ne s silo.

Z manjšim kladivcem nežno udarjaš po osi ventila in istočasno skušaj nežno naprej/nazaj premikati os ventila. Če je ročica ali zapiralni pokrovček že zlomljen, le tega odstrani in skušaj s ključem (ali kleščami). Nežno udarjanje po ventilu skoraj vsakega omehča in spravi zopet v funkcijo. 

Sicer pa ventile v stanovanju ali hiši enkrat letno zapri/odpri in teh težav ne bo. Tudi tistega na komunalni strani števca. Smile

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - vodovod_10 - 6.6.2022

Dreber,
to govorite za ventil takšne vrste (https://i.imgur.com/eMcOnTE.png)? Torej po rdečem delu s kladivcem nežno v smeri odpiranja, istočasno pa potem poskušam premakniti "rdeč del" na drugi strani pa naprej/nazaj nežno kot ste rekli?

Kroglični ventil, kot na vaši sliki, je lahko tudi precej muhast. Najprej  odvijte matico za navoj ali dva.( matica je med rdečimi krilatimi nastavki), da ima os ventila vsaj v desetinki mm možnost se premakniti, in vdarjaj po matici (v smeri osi ventila), da ne poškodujete navoja. Tu in tam nežno poskusiti vdariti naprej/nazaj tudi po rdečem krilatem zavihku
V notranjosti ima jeklena krogla plastični tesnilni vložek, ki se bo ob vdarjanju sicer nevidno podal, vendar dovolj, da se bo vodni kamen zaradi vibracij v mikro smislu, odluščil

RE: Zlomljena pipa za pralni stroj - vodovod_10 - 7.6.2022

Dreber, hvala za odgovor.
Vendar mislim, da ga bom za enkrat vseeno pustil pri miru, saj se raje izogibam teh ventilov ker ne vem v kakšnem stanju so sploh po tistem odlomu pipe, za katero pred tem tudi nisem pričakoval, da bi se to zgodilo.

Me pa zanima, če je narobe, če se sedaj malo pogosteje zapira ta glavni ventil pred stevcem? Namrec, do zdaj sem ga ze 2x zaprl in 2x odprl vendar ga bom moral spet zapreti ob menjavi wc kotlička in njegovega ventila. Mislite, da lahko to povzroči težave?