PodSvojoStreho.net
Sanitarna voda - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Sanitarna voda (/showthread.php?tid=81891)

Strani: 1 2

Sanitarna voda - mythic - 18.4.2022

Pozdravljeni. Razmisljam o nakupu ali:
1.elektricnega bojlerja 300l ali
2.sanarne toplotne crpalke 300l

Trenutno sanitarno vodo segrevamo na drva. Smo bolj potratni s toplo vodo pri tusiranju, rav tako vso posodo pomivamo rocno.

Npr. Voda se segreje na 80 stopinj in ko se vsi stusiramo/skopamo zmanjka tople vode v 200l bojlerju, ki jo segrevamo na drva.

Zanima me koliko casa segreva sanitarno vodo elektricni bojler in koliko casa sanitarna toplotna crpalka. Ker topla voda s temi sistemi ne bo segreta na tako visoko temperaturo kot z drvmi, me skrbi ali bomo imeli zadosti tople vode. Zanima me koliko casa potrebuje toplotna crpalka in koliko elektricni bojler, da segreje temperaturo nazaj ko temperatura vode pade za 7 stopinj v primeru, da imam nastavljeno temperaturo na 52 stopinj.

Prav tako me zanima okvirna poraba elektricne energije na letni ravni za elektricni bojler in sanitarno toplotno crpalko.

RE: Sanitarna voda - cevko - 18.4.2022

Imam 120l bojler, ki ima vgrajen 2kw el. grelec. Temperatura nastavljena na 50 stopinj. Pozimi ga ogrevam preko ogrevalnega sistema, poleti ( junij, julij, avgust, september ) pa preko grelca. V tistih poletnih mesecih imam položnico za elektriko višjo za 10-13 eur. Povsem zadovoljivo, ker dvomim, da če bi imel recimo TČ 190l da bi bilo manj in da bi zato bil nakup TČ smiselen. Imam tuš in za tri nikoli ne zmanjka vode. Res pa ne gremo kar eden za drugim. Za kaj več se pa nisem ukvarjal, ker je teh 120l dovolj. Koliko časa porabi, da ogreje nazaj na 50. stopinj ? Ne veliko, recimo od oka 15-20min.
Sem pa že imel ogledane STČ 200l, pa se računica ne izzide. Bi pa na obstoječi bojler vezal TČ za ogrevanje, katera bi to pač omogočala. Ampak to so že druge zadeve.

RE: Sanitarna voda - markII - 18.4.2022

Mal sem že pozabil, ampak takole nekako bi moralo biti: če imamo 300 l bojler in segrevamo celotno količino vode od 15°C na 50°C z močjo grelca 3 kW, bi to trajalo  dve uri in pet minut. Se pravi, da bi za celoten ciklus porabil dobrih 6 kWh elektrike. Kakšna bo poraba energije je odvisno od uporabe oz števila oseb in načina kako jo trošite. Če porabite polovico te energije na dan, to znese cca 90 do 100 kWh in pri današnjih cenah, brez subvencije plačaš 16-20 € na mesec. TČ naj bi za isto početje porabila dobro tretjino tega.

RE: Sanitarna voda - vrzislo - 18.4.2022

Poraba sanitarne vode je zelo različna.
Podatki po opravljenih meritvah letos. Od 10.1.2022 do danes je 4 članska družina porabila za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko točno 557 kWh. To je slabih 6 kWh dnevno. Tč je 250 litrov in velikokrat po tuširanju pade temperatura pod 30 stopinj. Nikoli me moremo tuširanje opraviti en za drugim. Voda se segreva na 48 stopinj.
Toliko za primerjavo pred vašo odločitvijo.

RE: Sanitarna voda - Dreber - 18.4.2022

Takole je z rabo elektrike za ogrevanje vode:

Količina vode  (v l) X temperaturna razlika (v st. C) X (4.186/3600)=

Torej, teoretično za segrevanje 300 l vode od 15 na 50 stopinj porabimo 12,2 kWh, in z 3000 W grelnikom bo to trajalo dobre 4 ure.

Ob predpostavki, da je cena el. 0,2 €/kWh, bo dnevno kopanje z eno količino bojlerja stalo 2.5 €, letni strošek za to bo dobrih 900 €.

Sanitarna toplotna  črpalka bi za to porabila četrtino energije, torej letno bi privarčevali ca. 680 €.

Črpalka stane ca 2000 €, čeprav so podatki zelo približni, in zimsko ogrevanje vode z drvmi, se bo strošek v investicijo v toplotno črpalko povrnil v štirih do petih letih. Kako bo s ceno el. v prihodnje, pa sam Bog ve.

Čas ogrevanja s toplotno črpalko je seveda odvisen od moči, vendar bo le-ta še daljši.

RE: Sanitarna voda - sassapo - 18.4.2022

Ob tem je potrebno računati še izgube preko plašča in cevovovoda, ki so odvisni tudi od temp. prostora kjer se nahaja bojler.
STČ tudi močno pade izkoristek, če je v prostoru kjer se nahaja nižja temp. Za optimalni izkoristek mora biti v prostoru 20°C.
Pri npr. 10°C se čas gretja poveča za faktor 2, izgube skozi plašč so pa tudi večje.
Kakorkoli, pri veliki porabi tople vode se STČ izplača, pri majhni zmaga navaden elektro bojler.

vrzislo... Ni mi jasno kako se ob 250L bojlerju ne morete stuširati vsi eden za drugim? Tukaj nekaj ne štima, ali pa je vsak pol ure pod tušem?

RE: Sanitarna voda - markII - 18.4.2022

Drži čas je res 245 minut :Smile, kar znese 4 ure in p minut - sem posipam s pepelom !

RE: Sanitarna voda - sassapo - 19.4.2022

V teoriji vse to drži, dejansko pa je potrebno vzeti v izračun še padanje moči z dvigovanjem temperature vode in padanje temperature okolice s časom delovanja STČ, kar tudi vpliva na izkoristek.

RE: Sanitarna voda - Dreber - 19.4.2022

Z standardno izolacijo (5 ali 6 cm na steno), izgubi 300 literski bojler na 24 ur, slabe 3 kWh energije, vseeno, ali gre za navadni el. bojler ali bojler v sklopu STČ. 

Navadno je tak bojler v kleti in če prostorske in ostale razmere dopuščajo, je razmislek v dodatno izolacijo bojlerja vsekakor na mestu. Vložek v dodatno 20 cm izolacijo (na steno) in skaj pokrivalo bo znašal ca 200 € in se bo v primeru ogrevanja z el. v dveh letih amortiziral.

Jasno je tudi, da razne cirkulacije tople vode bilanco ogrevanja sanitarne vode še bistveno poslabšajo.

RE: Sanitarna voda - xavi - 19.4.2022

Vprašanje je, če ima inštalacije tako pripravljene, da je sploh možno el. bojler montirat neposredno v kopalnici, ker v nasprotnem primeru je treba tudi tukaj računat na transportne izgube. Drugače pa, STČ z vodenim zrakom bi lahko rešila marsikateri problem, po možnosti takšna, ki deluje do -7 C.
Mogoče še za ilustracijo moj primer, ko sem še ogreval sanitarno vodo na kurilno olje. Poraba je bila nekje 2 l na dan, se pravi cca. 600l na sezono. Danes se za to ceno še ogrevam zraven.
Sam sem vsekakor zagovornik STČ kot pa direktno ogrevanje na štrom.

RE: Sanitarna voda - mythic - 19.4.2022

Tisti, ki ste imeli ze oba sistema (toplotna crpalka in elektricni bojler) in seveda da bo postena primerjava, da je volumen bojlerja enak pri obeh sistemih; kateri sistem prej segreje vodo nazaj oziroma kolko priblizno traja pri posameznemu sistemu da se voda segreje nazaj z 30 na 50 stopinj?

RE: Sanitarna voda - vrzislo - 19.4.2022

Sassapo.
Pač tako je. Tuširanje nekaterih v hiši res traja in traja. Niso služili JNA in tuširanju na komando.
Bom tudi to enkrat izmeril za primer pri izračunu.
Poraba je tudi velika zaradi zimskih temperatur. Mrzla voda ima trenutno samo 10 stopinj. V januarju je imela celo 8 stopinj. Temperatura v kleti je v zimskem času okoli 13 stopinj.

RE: Sanitarna voda - tomid - 20.4.2022

Živjo. Malo si bom sposodil temo.

Trenutno imamo ogrevanje SV s kotlom za plin (22 kw). Bojler je 120 l, na leto pa porabimo cca 372 m2 plina za ogrevanje SV. (voda se greje na 70 C)

Zanima me, kako velik (v L) in močan (koliko kw grelec) ele. bojler naj vzamem, da bo lahko nadomestil zgornjega?

Bo 200 L dovolj? (s 3 kw grelcem)

Hvala za nasvet.

RE: Sanitarna voda - cevko - 20.4.2022

"....Zanima me, kako velik (v L) in močan (koliko kw grelec) ele. bojler naj vzamem, da bo lahko nadomestil zgornjega?

Bo 200 L dovolj? (s 3 kw grelcem)

Hvala za nasvet...."

Kakšen nasvet ? Nadomestil zaradi česa ?? Ne razumem.... Huh Huh

RE: Sanitarna voda - tomid - 20.4.2022

Plinskega kotla in bojlerja na plin ne bo več. Zatorej se išče alternativa v ele. bojlerju.

(zgoraj sem se zatipkal, porabe je 372 m3 / leto)