PodSvojoStreho.net
Ventilator ali rekuperator - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Ventilator ali rekuperator (/showthread.php?tid=81704)

Ventilator ali rekuperator - Horch - 2.3.2022

Pozdrav!

V objektu imamo delno podkleteno sobo velikosti cca 35 m2, kjer so bili v preteklosti veliki problemi z vlago. Sedaj smo zadevo sanirali tako z zunanje strani (hidroizolacija, drenaža) kot z notranje (kompletna menjava ometov s sušilnimi).

Preko sušilnega ometa se vlaga seveda nabira v prostoru in me zanima ali je za odstranitev vlage dovolj nek kvaliteten ventilator, recimo z vklopom na vlagomer, ali je bolje izbrati dražjo varianto - lokalni rekuperator?

Soba je namenjena le občasnemu druženju in ni bivalna. Pozimi se, ko bi bila v uporabi, prižgeta dva radiatorja in ob koncu uporabe ugasneta.

Prosim za koga, ki se spozna na rekuperatorje, da me prepriča, zakaj je v tem primeru bolje uporabit slednjega namesto klasičnega ventilatorja?

Če bi se šlo za bivalno sobo s stalnim gretjem pozimi, mi je jasno da rekuperator. Tukaj pa nekako nisem najbolj prepričan...

Hvala za odgovore!

RE: Ventilator ali rekuperator - som16 - 3.3.2022

Horch,
ko ne bo uporabljal sobo, glej da ne boš puščal toplega zraka vanjo.
Vetilator: vgradi notranjo in zunanjo loputo, da ti ne preveč pohlajeval sobo skozi cev.
Rekuperator: nekako ti bo vedno vzdrževal temperaturo, saj ima grelec.

RE: Ventilator ali rekuperator - mucek - 3.3.2022

Rekuperator (lokalni) nima noebnega grelca, samo ventilator in keramično statje.
Jaz bi v tvojem primeru uporabljal kar ventilator in nujno loputi, kot je napisal predhodnik.

LP, g

RE: Ventilator ali rekuperator - Sebek - 3.3.2022

Jaz bi pa začel ogrevati tudi to sobo skozi celotno kurilno sezono. Če so stene vedno hladne, bo vlaga v zraku vedno kondenzirala na steni, ker se zrak segreva hitreje kot stene. Z ventilatorjem lahko v prostor spraviš še več vlage, če je zunaj megla.

RE: Ventilator ali rekuperator - kadotr - 3.3.2022

Vse probleme bo rešil edino razvlažilnik z vgrajenim hidrostatom, da bo deloval le po potrebi.

RE: Ventilator ali rekuperator - Horch - 4.3.2022

Da bo mogoče še bolj jasno o čem govorim - konkretno se gre za sobo v gasilskemu domu, katero bomo imeli člani za občasna druženja.

Prostor je zaradi delne vkopanosti ter nove fasade, načeloma čez celo leto relativno hladen. Poleti nam to odgovarja, medtem ko za pozimi imamo za ogrevanje predvidena dva radiatorja.

Realno se bo v prostoru čez zimo "dogajalo" mogoče enkrat na mesec. Recimo. Zato kurjenje čez celotno zimsko sezono odpade.

Da bi z ventilatorjem v prostor spravil vlago (če je zunaj megla/dež) pomojem nebi smel, ker ventilator vleče notranji zrak ven. Me pa malo skrbi, da bi se to dogajalo, če bi vgradili lokalni rekuperator, kateri pa dejansko menja zrak in vleče zrak tudi iz zunanjosti v prostor.

Ni problem toliko v tem, da je rekuperator dražji, če bi res vedeli, da je rešitev dobra. Bolj je problem, da bi izbrali dražjo varianto in nazadnje ugotovili, da smo z vlago na istem, kot če bi montirali nek kvaliteten ventilator (ali pa celo na slabšem).

Zanimiv predlog je mogoče res tudi razvlažilnik...

RE: Ventilator ali rekuperator - temp - 5.3.2022

Ventilator, kateri piha ven, bo nekaj zraka vzel sobi in naredil podtlak v sobi in zato bo od nekje v sobo prišel drug zrak. Ali skozi kake špranje ob oknih, sploh če imaš ročne rolete, ali skozi elwktricne doze in cevi, še najbolj pa okrog vrat, torej iz drugih prostorov doma.

RE: Ventilator ali rekuperator - Dreber - 5.3.2022

Razvlazilnik se bo tukajle najbolje obnesel.

V času druzenja bo v sobi bistveno povišana vlaga in temperatura in vlaga se bo odlagala na podhlajene zidove.

Torej razvlazilnik nastaviti na nizjo vrednost vlage, da bodo zidovi pred druzenjem "posušeni" in v času druzenja bo obstoječi sušilni omet posrkal odvečno vlago, kar prisotni ne bodo opazili.

RE: Ventilator ali rekuperator - Horch - 18.3.2022

Hvala za komentarje.

Mogoče bo razvlažilnik res najboljša rešitev, recimo v kombinaciji z nekim ventilatorjem.

Rekuperator tukaj res ne bo bistveno izboljšal problema očitno.