PodSvojoStreho.net
Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 (/showthread.php?tid=81523)

Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - fanglc - 26.1.2022

Pozdravljeni,

kje lahko kot fizična oseba kupim zaščitna stikala in, da so na zalogi:

5x ETIMAT 6 1p C13
1x ETIMAT 6 3p C13

Iščem po spletu in ne najdem.
Hvala za odgovore.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - pentax - 26.1.2022

Kaj pa tem fali?

https://www.ten-net.si/index.php/artikel?sifra=002141515

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - fanglc - 26.1.2022

Hvala.

Nimajo pa 3 polnih.
1. Se kje drugje dajo dobit?
2. V notranji elektroomarici imam ETIMAT 6 3P C16, na katerem je kabel 5x2.5mm, ki gre v drugo omarico, v katero bi poleg drugih varovalk vezal še toplotno črpalko. Zaradi selektivnosti bi dal ETIMAT 3P C13, me pa zanima, če bo v redu ETIMAT 10, ali mora biti ETIMAT 6? Mi lahko nekdo po domače razloži, kaj pomeni nazivna kratkostična zmogljivost?

Hvala.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - markII - 27.1.2022

Si gledal mogoče pri Shracku, tam je dosti podobnih stvari.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - Zaspanc - 27.1.2022

Etimat 10 je v bistvu "močnejši", oz. trpežnejši od 6.
10kA vs. 6kA kratkostičnega toka.
Nima veze z nazivnim tokom in karakteristiko odklopa, le robustnejše kontakte ima.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - fanglc - 27.1.2022

Dobra novica, hvala za pojasnila. Sem našel samo 10kA 3P. Že naročal.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - Stromar - 1.2.2022

Jaz bi tukaj mogoče dodal, da 3A razlike pri odklopniku ne bo nudilo neke hude selektivnosti. Same tokovne razlike je v določenih delih grafa slab A ali mogoče 2. Bi raje predlagal B 16 namesto C 13. Ob preobremenitvi bo enaka B tip odklopila konkrentno hitreje kot C tip z 3A nižjo karakteristiko.
13A ponavadi montiramo kadar je potrebno iz 1,5mm2 vodnikov stisnit malo več moči, seveda v kolikor je to možno glede na lokacijo kabla/vodnikov.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - fanglc - 7.2.2022

Pa ne bodo varovalke tipa B prehitro izklapljale? Gre se za kletne prostore, kjer včasih priklopim kotno brusilko, krožno žago, toplotno pištolo, star varilni aparat 120A...

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - mirator - 8.2.2022

V prejšnji temi sem ti že pojasnil razliko med B in C karakteristiko. V kolikor imaš do kletne vtičnice napeljan kabel preseka 2,5 mm2, bi ti tudi jaz priporočil varovanje s C 16 A inštalacijskim odklopnikom.
Če si iz Ljubljane, lahko vse inštalacijske odklopnike kupiš v maloprodajni trgovini Elektronabave v Črnučah, Marchiolu na koncu Letališke ceste pa verjetno tudi v Merkurju, Bauhausu ali Obiju.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - Stromar - 13.2.2022

@fanglc
Seveda, da bodo prehitro izklapljale. Iskreno rečeno, je kakršna koli selektivnost tukaj z tako malimi razlikami (po mojem) nesmiselna. Sam bi naredil kot predlaga @mirator. Kabel iz hišnega razdelilca varovan z C16 odklopnikom, v kleti pa magari z razvodno dozo (ali lepše z omarico) razdelitev na vtičnice, ki so lahko brez varovanja (varovanje prevzame odklopnik C16 v glavnem razdelilcu) in podvarovanje z B10 odklopniki za luči oz. kakšne manj obremenjene vtičnice, da se doseže neka selektivnost.

@mirator Eno vprašanje, ker vidim v ostalih temah da se dost spoznate na predpise in povezano teorijo inštalacij. Je v tem primeru sploh smiselno upoštevat selektivnost in res varovat spodaj z C13 ali B16, ali je najbolje povezat kot sem opisal v zgornjem delu komentarja.
Kolikor sam poznam te zadeve, bi rekel, da sta oba načina pravilna, a je ustvarjanje selektivnosti dokaj nesmiselno. Se priporočam za obrazložitev, se sam še tudi dost učim inštalacij.

Lp

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - mirator - 14.2.2022

No jaz sem mislil s C16 A varovanje enega vtičniškega tokokroga. Za razsvetljavo bi moral imeti svoj tokokrog. Če bi imel tako, kot si predlagal ti, potem bi ob eventualnem kratkem stiku v vtičniškem tokokrogu ugasnila tudi luč in v kleti bi ostal v temi in si še kaj poškodoval. Če ima v mislih v kleti več vtičnic in luč, potem je bolje, da gre iz glavnega razdelilnika brez podvarovanja s kablom enakega preseka, kot je dovodni kabel, v kleti pa kot si predlagal, naredi manjši razdelilnik, kjer lahko razpelje več tokokrogov. C 16 sem pač predlagal, ker bo mogoče priklapljal tudi kakšen elektromotorne pogone z zagonskim tokom.

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - Stromar - 14.2.2022

Aha, smiselno. Hvala lepa za odgovor. Tudi sam bi najraje videl nov dovodni kabel, a je včasih potrebna (varna) improvizacija.

@fanglc A si dobil varovalke? Jutri grem v elektronabavo, lahko povprašam...

RE: Kje dobiti zašitna stikala ETIMAT c13 - fanglc - 4.3.2022

@Stromar, sem prepozno videl. Sicer pa sem že dobil varovalke. Hvala za prijaznost.

@Mirator, ja, v zgornji omarici je 3x16A tipa C, ki varuje 5x2,5mm2 kabel v kletno omarico. V kletni omarici pa sem sedaj za vtičnice dal 13A varovalke tipa C, za luči pa so ostale varovalke 10A tipa C in teh nisem menjal.
Žal je na ta kabel vezana tudi toplotna črpalka 7kw (ločena varovalka 3x13A tipa C), ampak sem meril porabo in je do sedaj največ 4,5A na fazo (grelci so izklopljeni).

Zdaj vem, da bi bilo bolje, da bi do kleti imel 6mm2 kabel za vsako fazo (kot je tudi v zgornji omatici za povezavo med posameznimi vrstami varovalk) ampak tako nam je pač naredil električar, ki je pred 3 leti delal napeljavo za celotno hišo in se mi ne da več štemanja po bajti.

Za nameček pa naj še dodam, da je potegnil tudi kabel na podstrešje 3x1,5mm2, kamor pa do sedaj še ni prišla elektrika Wink.