PodSvojoStreho.net
Potemneli vogali - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Potemneli vogali (/showthread.php?tid=81490)

Potemneli vogali - oca - 20.1.2022

Pozdravljeni,

Verjetno problem spada v to kategoriji, saj sumim da je problem v izolaciji.

Torej, na cca. 40 let stari hiši, brez zunanje izolacije/fasade, so začele v zgornjem nadstropju temneti stene. Najbolj opazno je na vogalih zunanjih sten. Prilagam nekaj slik. Kolikor se gledal plesen to ni. Če umaknem kaksno sliko se vidi potemneli obris okvirja...

Stanovanje je bilo na novo beljeno pred 9 meseci, nad stanovanjem je podstresje. 

Je že kdo videl kaj podobnega? Kako kaj takega sanirati? 

Hvala in lep pozdrav.

RE: Potemneli vogali - letalec007 - 20.1.2022

Živiš pa v LJ ??
Meni izgleda kot da bi ti smog in svinjarijo vleklo skozi tisto poko ( na drugi sliki) v stanovanje .Ta pa se odlaga na stene. Okna imaš pa kaka ? Tudi stara 40 let?

RE: Potemneli vogali - ivank_ - 21.1.2022

Bo potrebno več prezačevati in/ali narediti toplotno izolacijo.

RE: Potemneli vogali - Dreber - 21.1.2022

Praviš, "Če umaknem kakšno sliko se vidi potemneli obris okvirja...",

Bi rekel, da je tole malce obilnejša prašnost, ki se v vogalih in ob motilnih robovih predmetov odlaga. Posebej, če je prisotno intenzivno ogrevanje (radiator na visoki temperaturi), ki izzove pospešeno dviganje, kroženje zraka (skupaj s prahom).

Če so prostori neprekinjeno in dovolj (tudi ponoči) ogrevani in vogalne stenske površine dovolj ogrete ter prostori vsaj za silo zračeni, se plesen zlepa ne pojavi.

Z suho krpo iz mikro vlaken zelo nežno obrisati in na pomlad zopet beliti Smile.

RE: Potemneli vogali - Blokovec - 21.1.2022

To je smog oz. prah, to ni plesen. Je hiša ob kaki prometni cesti?

RE: Potemneli vogali - oca - 21.1.2022

Zdravo,

Živimo na vasi ob gozdu, prometna cesta je cca 200m stran. Zraci se vsakodnevno (pozimi zjutraj 10 min, poleti tudi cez dan...). Okna so stara 5 let (plastika).

Zgleda kot kakšna črna umazanija, ki se prime sten, oken,...

Bi kaksen čistilec zraka pomagal? 

Opazil sem da se enako dela tudi na oknih (slika)

Lp

RE: Potemneli vogali - oca - 21.1.2022

Zdravo,

Živimo na vasi ob gozdu, prometna cesta je cca 200m stran. Zraci se vsakodnevno (pozimi zjutraj 10 min, poleti tudi cez dan...). Okna so stara 5 let (plastika).

Zgleda kot kakšna črna umazanija, ki se prime sten, oken,...

Bi kaksen čistilec zraka pomagal? 

Opazil sem da se enako dela tudi na oknih (slika)

Lp

RE: Potemneli vogali - slamnik - 22.1.2022

Gospodje ne zavajajte ga, kakšna prašnost in umazanija neki, to je klasičen primer začetne faze pri pojavu plesni, vsaj iz mojih izkušenj.
Okna bo pač treba malo počistit, potem nabavit en vlagomer in termometer in pomerit, brez tega bolj kt ne ugibamo.

RE: Potemneli vogali - letalec007 - 22.1.2022

Plesen ? Resno, tako plesnive cele stene si imel? Tole se mi zdi zelo malo mogoče.
Če je res plesen potem je v tej sobi ziher prisoten tudi vonj in ni šans , da bivaš notri. Vsaj jest nebi.
Še vedno mislim da je ena svinjarija prah od konvencije radjatorjev saje smog al nekej podobnega.

RE: Potemneli vogali - Blokovec - 22.1.2022

Dobro poglej sliko okna in to niti pod razno ni plesen, ampak prah. Kakšen je način ogrevanja? Je kakšen kamin kje?

RE: Potemneli vogali - Energetik81 - 24.1.2022

Se strinjam, tole je prah, sploh glede na okna. Saje?

RE: Potemneli vogali - benitrnovec - 24.1.2022

Kupi Ceresit proti plesni in našpricaj 10x10cm pa boš videl če bo pomagalo potem imaš plesen.