Marles pričel z deli gradnje prizidka k Osnovni šoli Križe
Marles, največji in tehnološko vodilni proizvajalec lesenih montažnih objektov v Sloveniji, je pričel z deli gradnje…
Neenakomerno mlacni radiatorji - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Neenakomerno mlacni radiatorji (/showthread.php?tid=81355) Strani:
1
2
|
Neenakomerno mlacni radiatorji - zlatinejc - 28.12.2021 Pozdravljeni, z novo TC ogrevamo hiso s 14 radiatorji. Trenutna vhodna temperatura znasa 37c. Redkokateri radiator je po celotni povrsini "mlacen" Prosili bi za nasvet kak resiti zadevo, ce secjso je splojploj ... RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Dave - 28.12.2021 Dvigni hitrost pumpe oz. povečaj pretok skozi radiatorje. Koliko imaš dvižni in povratni vod?? RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Notranjc - 28.12.2021 Kakšne radiatorje imate? Najbolj efektivni so jekleni, kot npr. Korado VKU. Pri takih radiatorjih je že mlačna toplota efektivna, se nad radiatorjem že čuti "vlek" oz. vzgon zraka. Nekaj pripomore neoprenska izolacija glavnih cevi v kletnih prostorih. Zrak pa itak... spustit iz radiatorja. Ampak glede na moje izkušnje tip radiatorja pomeni veliko oz. največ. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Beri - 28.12.2021 To temperaturo,glede na našo telesno temperaturo se zelo težko otipa :) Se motim? RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - xavi - 28.12.2021 Citat:Še nižja se otipa. Periferni organi so malo hladnejši. Nejc, pomemben je delta T, ta mora biti čim nižji. Dobi se tako, kot so že opisali kolegi zgoraj, maksimalno odprti ventili, tudi spodaj, obtočna črpalka na ful. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - zlatinejc - 28.12.2021 Obtocna je nastavljena na max oz. stevilo 5 (ecodan nastavitve). Radiatorji so Delonghi radel, prezraceni. Dvizni je zdaj 37c, povratni 33c. Delta je ponavadi med 3 in 4. ""Kurilnica" je pri nas v srednji etazi tako, da nekaj vidnih cevi nimam (mogoce cca 3m). Termostatske glave so nove in odprte, nekje sem jih dol pobral ze. Spodnji ventili so povsod odprti na ful. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Energetik81 - 28.12.2021 Delta 3-4K je čisto normalna za radiatorsko ogrevanje. Če je kakšen radiator res izrazito hladnejši spodaj, to pomeni samo da je skozi (pre)majhen pretok. Sicer pa - ali imaš v vseh sobah želene temperature? Če ja, potem je to to. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - zlatinejc - 28.12.2021 Iskreno bi si zelel kaksno stopinjo vec, Jezi me ker nekaj extra crpalke pri ecodanu ne morem nastavljati. Imam sicer na sumu pretok se pri eni zanki talnega gretja kjer nekaj ne stima, sumim na okvaro RTL ja... ampak je problem ta, da ze dovodna cev na otip ni mlacna, medtem ko je lojtra v kopalnici super mlacna. Zelo cudno. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Energetik81 - 28.12.2021 Ja brez natančne sheme sistema in tipa OČ ti bo težko kdorkoli pomagal. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - zlatinejc - 28.12.2021 Sistem: 1 etaza/klet je podkletena, v njej se nahajajo: - dnevna soba 40m2, 2 radiatorja: 90x90x10, 70x90x10 - soba 15m2, 1 radiator 60x60x10 - soba 8m2, 1 radiator 60x90x6 - hodnik 20m2, 1 radiator 80x60x10 - kopalnica z wc 6,5m2, 1 lojtra 180x60 2. etaza / pritlicje - dnevna soba s kuhinjo 40m2, 2 radiatorja: 120x60x10 in 140x60x10 - spalnica 16m2, 1 radiator 100x60x10 - hodnik 9m2, 1 radiator 60x60x6, - kopalnica 2,5m2, 1 lojtra 140x60 - wc 2,3m2, 1 lojtra 140x60 - kurilnica (eocdan/zubadan) 3. etaza / mansarda - dnevna soba 35m2, 2 radiatorja: 80x60x10, 120x60x10 - spalnica 16m2, 1 radiator 80x60x10 - kopalnica in wc 6,5m2, 1 lojtra 140x60 - hodnik 7m2, 1 radiator 60x60x6 Notranja enota je z vgrajenim bojlerjem. Greje se direkt v radiatorje, ni obenega zalogovnika ipd.. Tip obtocne crpalke pa ne poznam, ker ne znam pogledat v skatlo oz. v sistem. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - tona gas - 28.12.2021 Kolko pa dosegaš temperaturo v stanovanju? Nastavi na 39 stopinj.Pa bo bolj toplo RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Unika542 - 28.12.2021 Pozdravljeni, navajate novo TČ. Ali je bil prejšnji ogrevalni sistem na fosilno gorivo in temu prilagojeni radiatorji? V mojem primeru - menjava peči na UNP s TČ - sem ugotovil, da je bila ogrevalna krivulja pri "višjih" zunanjih temp. 5-10 C nastavljena prestrmo oz. prenizko. Vhodna temp. vode je bila 35 C. Kar se mi je zdelo premalo oz. je bil radiator mlačen oz. zadnja dva na veji hladna na otip. Dvignil sem na 37 pri zunanji temp. 10 C in 40 pri pri 0. Sedaj je mnogo bolje, deluje 24/7. Obtočna črpalka je nastavljena na 2. stopnjo od 5ih. TČ Zubadan 10 kW, 2 ogrevalna kroga: radiatorji in talno. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - zlatinejc - 28.12.2021 Unika542 Tako je, zelo podobna situacija je bila pri nas. Krivuljo imam nastimano na -15/45 in 30/15. To mi prinese v praznih vecjih prostorih cca 20c, v sobah je odtenek topleje. Ob dvigu krivulje za +3 se mogoce prostori dvignejo za slabo stopinjo, kar mi daje misliti o poddimenzioniranih raditorjih… RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - Hanzi - 28.12.2021 Vsak radiator je zgoraj bolj topel kot spodaj. Tam kjer te ne zebe, nekoliko pripri rafiator na spodnjem ventilu. Ce te zebe povsod, moras dvigniti krivuljo temperature. Tvoja vstopna temperatura je pri teh temperaturah nizka. Razen ce imas res odlicno izolirano hišo. Dvigni temperaturo na 40. RE: Neenakomerno mlacni radiatorji - sassapo - 28.12.2021 Za neenakomerno ogrete radiatorje je redko kriva črpalka oz. njena hitrost. Večkrat je problem v sami hidravliki oz. neprisotnosti hidravlične ločnice - zalogovnika. Sicer pa nisem prepričan, da je sploh kaj narobe? Če je dT med DV in PV cca 5°C je to tako ok. Za nastavitev pretoka po posameznih radiatorjih, nastavi TČ na fiksno temp. 50°C, vse radiatorske ventile do konca odpri, potem pa skušaj nastaviti (s spodnjimi ventili) skozi vse približno enak pretok. Če imaš ustrezen termometer izmeri vhodno in izhodno temp. cevi, če nimaš, bo tudi otip kar ok. termometer |