![]() |
|
Nosilnost monta plošče - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Tema: Nosilnost monta plošče (/showthread.php?tid=81328) |
Nosilnost monta plošče - marko4231 - 22.12.2021 LP Obnavljam staro stanovanje letnik cca 1967 in nameravam izdelati tlake z cementnim estrihom. Enako so naredili zgornji sosedje, pa že 10 let stoji brez težav. Plošča je izdelana iz monta polnil, mislim da so debeline 16 cm. na katerih je še 5 cm betona in še nekaj železa ki teče prečno na smer železa v polnilih. Poklical sem statika ki si je zadevo ogledal in podal mnenje. Po njegovi oceni lahko izdelam tlak, in na tisto težo naj bi zadeva zmogla še 150 kg/m2 obremenitve pohištva, osebe itd. Ker sem vajen betonskih plošč in malo paničen se mi vse skupaj zdi precej ... Zato me zanima če ima kdo ižkušnje z lomom monta sistema, na kaj naj bom pozoren, oz na kaj naj bodo spodnji sosedje pozorni? Ali se pojavijo razpoke in začne zadeva škripat kot Titanik v filmu ko se lomi na pol ali samo pade dol vse skupaj? Še to, zdaj imam nad ploščo cca 5 cm nasutega peska in mivke, na katero je položena neka iverka in pribit/nalepljen parket. Zgornji sosedje so imeli več kot 15 cm nasutega materijala. Verjetno so gradbinci s tem uravnavali višino tal v stanovanju. Če ima npr ena soba 16 m2 površine to znaša 2,4 tone uporabne nosilnosti? To verjetno še upošteva kak varnostni faktor? Drugo vprašanje je pa glede purpena. Med sosedom in mano je stena iz 20 cm debele votle opeke, ki leži horizontalno. V njej je precej lukenj zato sem razmišljal da bi votle opeke napolnil z purpenom. Bi s tem pridobil kaj zvočne izolacije? hvala za odgovore. RE: Nosilnost monta plošče - marko4231 - 7.1.2022 Po odstranitvi malte z stropa bolj jasno vidim izvedbo. Monta polnila so širine 25 cm, višine 16 ali več. Med njimi, v delu ki je napolnjen z betonom, sta po 2 palici fi 10 mm. To sem videl na parih delih kjer je beton slabo zalil železo. Palice zgledajo v dobrem stanju, če jih malo podrgnem se spodaj svetijo. Na zgornjem delu (nad polnili) je pa položeno železo prečno na smer spodnje armature na vsakih 12-15cm. To sem razbral z detektorjem kovin. RE: Nosilnost monta plošče - som16 - 7.1.2022 marko4231, v kolikor je statik preveri količine je v redu. Glde ciglov, niso primerno vgrajeni. Sem v maldosti bil zraven, ko se tudi tako gradilo. Nekaj malega boš dobil zvočne izolativnost; je to na notranjani strani sobe? Če , predlagam steno GK+kameno volno ; konstrukcija ločena fiksirana od stene . RE: Nosilnost monta plošče - redrock - 14.1.2022 Sam obnavljam podobno stanovanje. Monta plošča 16cm na kateri je 4cm tlačnega betona(po načrtih), na tem pa je bilo še 10cm estriha. Zadeva stoji od leta 70. Jaz sem estrih ven poštemal in bom dal izolacijo in še minimalno estriha. Moj statik pravi da mora delat
RE: Nosilnost monta plošče - marko4231 - 1.3.2022 10 cm estriha, to pa je razkošje. To je podobno kot pri mojih zgornjih sosedih. Nad njimi je podstrešje, odločili so se prevrtati gor ker so hoteli napeljat nek zračnik, nevemkaj..no na koncu so morali prevrtati nad 40 cm materiala. Na stropu imajo monta 16cm, potem 4-5 cm tlačno ploščo, potem so bili vmes še neki (ne vem kakšni sloji, nisev razumel kaj točno) in na vrh vsega še debel sloj betona. V loputi ki je za na podstrešje se lepo vidi prerez, enkrat morm prav slikat za spomin
RE: Nosilnost monta plošče - vincent - 2.3.2022 Verjetno več ni aktualno...a monta plata komot drži izolacijo ter 5 cm estriha - več kot to pa ne potrebuješ. Posveti pa veliko pozornosti zvočni izolaciji pod estrihom. |