![]() |
Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja (/showthread.php?tid=81174) |
Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 Pozdravljeni. Sem novi lastnik Zubadana 14 kwh toplotne crpalke in seveda se na koncept gretja in posebnih konfiguracij ne spoznam. Monter nam je nastimal gretje s pomocjo krivulje, pri tem pa nastavil "korekcijo" na +5. Iskreno ne vem zakaj. 3x80m2 12 let stara hisa (Pec, Grosuplje) s 13 radiatorji se je v teh 4 dneh lepo segrela, na kar pa kaze tudi poraba te naprave - v sistemu je zavedeno, da je do sedaj bilo porabljene 140 kwh energije. To se mi zdi malo prehudo, ce sumiram to na mesecno raven. S termostatskimi Danfos ventili sem ze nekako nastavil zeleni rang (3) koncnih temperatur za posamezni prostor. Zelja je da imam v dnevni sobi samo 22c in ne vec, vecina sob pa je nastavljena na 20c. Sedaj me pa bega ta krivulja, in sicer: kaksna je minimalna temperatura vtoka, ki bi pokrila moje potrebe ? Poleg sliko krivulje me zanima ali so pomembne se kaksne druge statistike za ugotavljanje normalnega delovanja ? Hvala vnaprej vsem za pomoc in nasvete. Nejc RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - trance0 - 22.11.2021 Za to boš moral pa bistveno več podatkov o lastnostih hiše navesti. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - tona gas - 22.11.2021 zlatinejc,poslušaj kaj ti pravi trance0. Druga stvar ki jo delaš zelo napačno je da korigiraš sobno temperaturo z termostatskimi ventili,namesto z temperaturo vode. Nič pa res nisi opisal zunanjih temperatur pa kolko ti je doseglo notranjo temperaturo pri odprtih ventilih?In koliko si imel temperaturo DV. Da o samem objektu razen m2 in številu radijatorov nisi napisal nič. Daj en mali esej pa bo takoj več odgovorov. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - vrzislo - 22.11.2021 Porabo TC je najbolje primerjati s predhodnimi porabami z nekim drugim energentov. Če si prej kuril drva pač primerjaš s tem. Za primerjavo lahko tudi moja poraba TC dnevno 25 kWh za 160 m2. Porabo TC je najbolje primerjati s predhodnimi porabami z nekim drugim energentov. Če si prej kuril drva pač primerjaš s tem. Za primerjavo lahko tudi moja poraba TC dnevno 25 kWh za 160 m2. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - andekk - 22.11.2021 dej korekcijo na 0, pa nastavi krivuljo po lastnih potrebah! načeloma boš tekom zime ugotovil kake so potrebe objekta in prilagajal krivuljo. in jaz bi na tvojem mestu odprlu ventile na polno, vsaj v tistih sobah kjer želiš imeti največ stopinj, ter ko boš tam dosegu željeno temparatura, bi zapiral ventile po ostalih sobah... l p, andekk RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 OK, najprej hvala vsem za odziv. Torej zacetek eseja: Hisa je v treh etazah, po 80 m2, klasicno zidana. Debelina opeke je 30 cm, 12 cm je izolacije. Visina stropov je 2,45 m. Mansarda ima malo visji strop in 30cm izolacije in je knaufana. Prejsnji sistem gretja je bil kondenzacijski kotel na zemeljski plin. Gretje je enoobmocno radiatorsko (znamka Radel Delonghi), obstaja pa se malo talnega gretja (iz wc, preko hodnika do kuhinje - cca. 10m2), katerega iskreno (se) ne znam vklopit. Vsa grelna telesa imajo montiran termostatski ventil Danfoss. Okna se v sobah nahajajo naceloma nad radiatorji in so tipa pvc, 2 slojna. 1 etaza/klet je podkletena, v njej se nahajajo: - dnevna soba 40m2, 2 radiatorja: 90x90x10, 70x90x10 - soba 15m2, 1 radiator 60x60x10 - soba 8m2, 1 radiator 60x90x6 - hodnik 20m2, 1 radiator 80x60x10 - kopalnica z wc 6,5m2, 1 lojtra 180x60 2. etaza / pritlicje - dnevna soba s kuhinjo 40m2, 2 radiatorja: 120x60x10 in 140x60x10 - spalnica 16m2, 1 radiator 100x60x10 - hodnik 9m2, 1 radiator 60x60x6, - kopalnica 2,5m2, 1 lojtra 140x60 - wc 2,3m2, 1 lojtra 140x60 - kurilnica (zubadan) 3. etaza / mansarda - dnevna soba 35m2, 2 radiatorja: 80x60x10, 120x60x10 - spalnica 16m2, 1 radiator 80x60x10 - kopalnica in wc 6,5m2, 1 lojtra 140x60 - hodnik 7m2, 1 radiator 60x60x6 Iskreno nisem vedel, da se ne sme tako pripirati ventilov, se pa veselim vasih predlogov. Ce manjka se kak podatek, ga lahko z veseljem izmerim, poiscem ... RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - Hanzi - 22.11.2021 Lahko priprias ventile, samo to pomeni da so radiatorji pretopli. Pretopli radiatorji pa pomeni da imas visoko temperaturo vode v njih..za visoko T vode pa TC porabi vec.energije kot za nizko. Zato nastudiraj sam, ali naj te nekdo nauci osnove krivulje in potem bos sam prilagajal. Daj kak podatek o krivuljo. Ne vem kako ima oznaceno zubadan..s številko, z grafom v elektroniki.... Kaksna temperatura vode ti sedaj siba v radiatorje. Po moji oceni bi bila okoli 35 dovolj. Na dotik je to ravno rahlo mlacen radiator. Seveda 24/7. Priprti pretoki na radiatorjih (s temrostatskimi glavami) tudi niso dobrodosli za tc..lahko ti tudi v napako jo vrze ce kajnprav vem. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 Pozabil se odgovoriti: Temperatura je v vseh prostorih doesgla 20 - 21c, takrat sem v bistvu zelel te stvari malo omejiti. Koliko je temperatura DV pa zal ne vem, je to izpisano v meniju ? Trenutno na zaslonu pise 44c pod ikono ki oznacuje delovanje toplotne crpalke ? Hanzi: sliko krivulje sem prilepil zgoraj na zacetku teme, v 1. objavo. Kako narediti to korekcijo, pa se ugibam trenutno. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - FAE - 22.11.2021 44C dvižnega voda je absolutno preveč za opisan objekt. Imam zelo podobno (slabše izolirano) hišo v bljižini Grosuplja, s stalno notranjo temp. >23C, trenutno tdv 36C pri zunanji 5C, TČ IVT 9KW... Za začetek preboli prejšnji ogrevalni sistem. Nujno odpreti vse ventile do konca (pripreti po potrebi samo v spalnih prostorih), krivuljo na "0", spremljati več dnevni odziv notranje temp., ter posledično korekcijo krivulje ("fine tunning" lahko traja celotno ogrevalno sezono- si je treba pač čas vzet). Optimalno ogrevanje z TČ zahteva čim večja grelna telesa z čim nižjo zahtevano temp. vode v danem času, katero računa pamet TČ glede na zunanjo temp. Pozabi dnevne in nočne urnike (morda v poštev samo v prehodnih obdobjih). Prijetno boš presenečen kakšno dodano vrednost ima ogrevalni režim 24/7 seveda z predpostavko, ko boš zadel krivuljo katera ustreza željenim notranjim temp... RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - sassapo - 22.11.2021 Glede na opis same hiše, ogrevalnega sistema in izolacije bi rekel, da tudi sama TČ ni pravilno izbrana. Zubadan je v svoji naviti konfiguraciji 14 kw lahko precej požrešen. Bistveno vlogo pri porabi igra tudi zalogovnik, njegova vezava in velikost?! Najprej, odpri vse radiatorje do konca, odmik krivulje nastavi na 0, po cca dveh dneh boš videl kako je z želenimi temperaturami v prostorih. Krivuljo poskušaj nastaviti čim bolj točno na referenčni prostor. Delaj majhne korekcije, po vsaki pa počakaj vsaj 24h Ko boš ujel krivuljo pa lahko z odmikom v + ali - delaš majhne popravke. Če se le da, poskušaj čim manj zapirati radiatorje, najbolje pa je, da glave iz ventilov pobereš dol in uravnaš vse pretoke in s tem temperature posameznih prostorov z pretoki na spodnjih ventilih. Termostatski ventili in toplotna črpalka pač ni najboljša kombinacija. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 FAE Ne me za besedo drzati, da je prava temperatura DV. Morda nekdo ki ima podoben model lahko malo bolj svetuje kako priti do nje ? Model naprave pa je EHST30D-YM9ED. sassapo Zalogovnik je dejansko vgrajen v notranjo enoto in je 300l. Nastavljanje krivulje glede na referencni prostor mi ni cisto jasno oz. ta enacba mi ne klapa v glavo... RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - sassapo - 22.11.2021 Tisto kar je vgrajeno v notranji enoti je bojler za sanitarno vodo. Zalogovnik je v primeru zapiranja radiatorjev (termostatskih glav) dejansko nujen?! Očitno je celoten sistem malce napačno zastavljen. Kakorkoli, svetujem ti, da na vsaj polovici radiatorjev dejansko fizično odstraniš glave in s tem preprečiš morebitno zapiranje pretoka. Zapiraš samo tam kjer je ob polno odprtih radiatorjih pre - toplo. Navadno so to spalni prostori. Najprej pa napravi tako kot sem napisal v prvem postu. Referenčni prostor je navadno tisti v katerem se največ zadržujemo (dnevna, kuhinja...) RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 Hvala za napisano. Tole glede zalogovnika res nisem vedel, niti v fazi zbiranja ponudb me ni nihce v tej smeri spraseval, da bi ga potreboval, ce bom uporabljal termostatske ventile. Dvomim pa, da to sploh pride se v tisto mini kurilnico v pritlicju. Prav tako nisem vedel da so spodaj pod radiatorjem ventili za urejanje pretoka. Je kaksen trik, kako to izvesti. Do sedaj sem osebno montiral le en radiator. Ce glave ostanejo gor na radiatorju odprte na polno, potem tudi takrat blokirajo pretok ? Krivuljo sem popravil na 40/-10 in 25/15 in postavil na +-0. Javim kako bo v naslednjih dneh. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - Hanzi - 22.11.2021 Sodeč po sliki krivulje pri trenutnih cca 5C zunaj ne more imeti 44DV. Mogoce je to temperatura sanitarne vode. 44DV bo imel pri -5. Pri 15C ne rabis spuscat v radiatorje 25. Ce si jaz prav razlagam cifre ki si jih napisal v objavi nat to objavo. . Škoda da pumpa mrzlo vodo mrzlo. Zbrskaj kako imas reseno talno gretje. Sumim da imas najbrz odvzeto nekje iz radiatorske veje, speljano v talno in potem preko omejevalnega ventila v povratek.. Sem tudi sam sem mnenja da imas tc premocno. Kako podhlajeno hiso si imel? Da ti je toliko elektrike ponucala. Ker to ti je ob cop 3+ dala skoraj pol mwh toplote vbhiso. To pa ni malo. Ce si naredil tako krivuljo, potem te bo zacelo ze jutri zebsti. RE: Pomoc pri razumevanju krivulje ogrevanja - zlatinejc - 22.11.2021 Hanzi Ja, dejansko sem tako krivuljo nastimal, sem sledil navodilom na netu, ki sem jih nasel, vendar OK, lahko popravim po tvoji za orientacijo. Kje pa lahko vidim temperatuor DV na menuju ? Glede moci eni pravijo da je to 12 KWh drugi 14 KWh, tako da ne vem. Sicer pa mislim, da je odvzeto, tako kot pravis iz radiatorske veje. Ni neke ekstra napeljave videti. Kaj sploh lahko naredim, v primeru, da je zadeva res premocna ? |