![]() |
|
el. napeljava - čuden simptom - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: el. napeljava - čuden simptom (/showthread.php?tid=81156) |
el. napeljava - čuden simptom - Silikon77 - 18.11.2021 Pozdravljeni! Prosim za nasvet - nisem električar ampak imam nenavadno težavo. Včeraj mi je naenkrat nehala delovat luč v spalnici. Menajva žarnice ni rešila nič, preverim varovalko v omari, je vse ok. V sobi delujejo vse električne vtičnice bp, Potem se lotim stikala odprem in ugotovim sledečo uganko. V sobi je samo 1 stikalo in samo 1 stropna luč. V dozi za stikalo pa sledeča situacija z kabli: Za lažjo razlago sem oštevilčil kable na sliki: ![]() Sedaj pa ne najdem več načina kako naj spravim zadevo skupaj da bi luč svetila oz ko priklopim fazo (kabel 1) in kabel (4) na stikalo mi napetost pade na 60V na stikalu, neznane so tiste dodatne 3 žice (št 7,8,9 na sliki) v dozi in ne vem od kod pridejo, ker ko sem jih prvotno odlklopil kasneje nisem opazil da bi v hiši kaj nehalo delovat. Če z voltmetrom merim med fazo kabel 1 in kabli 7,8,9 dobivam odčitke 15V ali 30V. Prosim za nasvet za laika
RE: el. napeljava - čuden simptom - Pepš - 18.11.2021 Ali je stikalo navadno stikalo, ali je morda izmenično ali celo križno? Drugače je lahko ostanek kakšne "legacy" zadeve. Pod predpostavko, da je stikalo mavadno in da v sobi nikoli ni bilo paralelne luči, bi dal na 7,8,9 izolacijo/klemce, čokoladice, kakorkoli imenuješ, luč bi pa zveza preko tega edinega stikala. Potem pa čakal, da se pojavi kakšen porabnik, ki ne dela.
RE: el. napeljava - čuden simptom - pentax - 18.11.2021 Možno, da imaš iz stikala luči naprej razpeljan štrom, zato mogoče tiste tri žice 7,8,9 naprej. RE: el. napeljava - čuden simptom - Silikon77 - 18.11.2021 Stikalo je navadno TEM torej zvežem na vhod žičko 1 (faza) ter ozemljitev na spodnji del stikala (2) na izhod pa vežem žičke 4, 7, ozemljitev 8 vežem na isto kot ozemljitev 2, žičko 9 pustim nevezano?? RE: el. napeljava - čuden simptom - Zaspanc - 18.11.2021 Predpostavke 0: VSE DELAŠ OB ODKLOPLJENI VAROVALKI! PREIZKUŠEVALNIK FAZE NE SVETI NIKJER! ŠE VEDNO SE OBNAŠAŠ KOT DA JE ELEKTRIKA V ŽICAH!!! Predpostavka 1: barve štimajo, torej pisana je povsod ozemljitev, modra je nula, rjava je faza. Predpostavka 2: kabel "????" ne veš kam gre, zato ga bomo zaenkrat pustili nepriklopljenega. Zdaj pa... Recimo da želiš samo da dela luč: Poveži 2 in 5 (pisani skupaj) in ju izoliraj Poveži 3 in 4 (modri skupaj) in ju izoliraj Na stikalo veži 1 in 6 (rjavi s stikalom prekinjaš, TEM mislim da ima oznaki L in 1, na L stikala torej žico 1, na 1 stikala pa žico 6; tudi če zamenjaš ni kaj dosti narobe...) Vklopiš varovalko in probaš če luč sveti. Če ne, išči električarja. Nadaljevanje.... Ko boš ugotovil, da ti nekje nekaj ne dela oz. boš ugotovil, kam gre kabel "????" in da je tam nekaj pravilno priklopljeno: spoju 2 in 5 dodaš še 8 (torej vse pisane skupaj) spoju 3 in 4 dodaš še 7 (vse modre skupaj) žici 1 dodaš še 9. S tem si elektriko "poslal" dalje v kabel "????". Tudi tu seveda vse spoje izoliraš. Če uporabiš wago ali forbox ali navadne "čokolade" imaš praktično izolacijo že rešeno, v nasprotnem pač izolirtrak, s tem da morajo biti spoji zanesljivi in primerni. Še enkrat: PREVIDNO, da ne bomo brali črne kronike... RE: el. napeljava - čuden simptom - Silikon77 - 18.11.2021 Hvala! Se strinjam, vedno delam vse pod izklopljenoo varovalko, me je že kot otroka stresla 1x elektrika in nikoli ne ponovim več izkušnje ![]() Bom priklopil kot predlagano - upam na enostaven scenarij. Hvala, hvala, hvala! RE: el. napeljava - čuden simptom - gusti - 19.11.2021 1 in 6 zvežeš na stikalo. 2 in 5 zvežeš skupaj. 3 in 4 zvežeš skupaj. 7, 8, 9 pustiš odklopljene in jih zaščitiš pred dotikom. RE: el. napeljava - čuden simptom - Silikon77 - 19.11.2021 Sem povezal kot predlagano in vse dela! Hvala za nasvete in pomoč! RE: el. napeljava - čuden simptom - steklenicka - 25.11.2021 Sedaj pa preverite še vse vtičnice. Tista ki ne dela, je bila vezana na tem mestu. RE: el. napeljava - čuden simptom - Zaspanc - 25.11.2021 Lahko pa je nekje v obliki pokrite doze ostal še kak priklop za drugo luč... |