PodSvojoStreho.net
Dodatni bojler - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Dodatni bojler (/showthread.php?tid=80909)

Dodatni bojler - smuki - 30.9.2021

Po nekaj letih negodovanja zaradi čakanja na toplo vodo v kuhinji (bojler je oddaljen 15m), sem se odločil, da blizu pipe zmontiram 10l bojler in pridem v trenutku do tople vode. Na vhod bojlerja bi seveda priklopil mrzlo vodo, sedaj pa ne vem kaj naj s trenutnim dovodom tople vode. Če ga zaprem, bo voda stala v cevi, cevi pa ne morem izprazniti, ker so še drugi odvodi.
Sem razmišljal, da bi iz sedanjega dovoda tople vode speljal prek ventila v mrzlo vodo in ventil cisto malo odprl, da bi se voda malenkostno pretakala.
Kaj predlagate? Hvala

RE: Dodatni bojler - Hanzi - 1.10.2021

10l bojler bo dovolj velik v kuhinji? 
Ti na mrzel dovod priklopi toplo vodo. 
Sploh ce oddaljeni bojler grejes s cenejsim.virom ogrevanja.

RE: Dodatni bojler - Beri - 1.10.2021

Celo življenje ljudje koristijo 10L bojler v kuhinji pa vse ok.
Priklopiš,kot se priklopi,dovodno cev,katera je 15 metrov pa blindiraj.

RE: Dodatni bojler - ivank_ - 1.10.2021

Naredi po Hanzijevem nasvetu, mogoče celo samo 5l bojler.

RE: Dodatni bojler - pastir - 1.10.2021

Jaz sem imel to v prejšnjem stanovanju rešeno po "Hanzijevi" metodi, le da sem imel 5- literski bojler

RE: Dodatni bojler - smuki - 1.10.2021

Če priklopim na sedanjo toplo, to pomeni, da ko odprem vodo, gre topla voda iz starega bojlerja v cev in, ker porabim recimo samo 2l vode, tista topla voda sploh ne pride do novega bojlerja in se bo počasi ohladila v cevi. In sem energijo vrgel proč, ker mora stari bojler znova segreti tista dva litra.
Blindirat cev pa po moje ni dobro, ker noter za vedno ostane stoječa voda in to mi ne diši najbolje.

RE: Dodatni bojler - Beri - 1.10.2021

To,da ti ostane voda v cevi,kar pomeni,da se voda ne premika,se ne zgublja, to ti nič ne spremeni.

RE: Dodatni bojler - piag - 1.10.2021

Kaj pa grelna (električna) pipa?
Rabiš le en dovod.

Ne morem grelne pipe, ker imam nad pipo okno in mora biti pipa nizko.

>>>To,da ti ostane voda v cevi,kar pomeni,da se voda ne premika,se ne zgublja, to ti nič ne spremeni.

Ne vem, če je dobro imeti eno slepo povezavo v kateri stoji voda. Zaradi bakterij, legionele npr. Saj mogoče je vse ok, ampak res nisem strokovnjak za to.

RE: Dodatni bojler - Sebek - 1.10.2021

Za za četek si izračunaj volumen cevi recimo od bojlerja do pipe. Grem staviti, da v tej cevi ni niti 2 litra vode. Potem še izračunaj potrebno energijo za segrevanje teh dveh litrov za kaj vem (delta T 20°C). Na koncu boš ugotovil da je najbolje da bojler priklopiš na toplo vodo in v miru živiš dalje.

RE: Dodatni bojler - Homer - 1.10.2021

Res ne razumem, da je treba iz vsake zadeve ustvariti neko kvantno fiziko.
Bojler priklopi na toplo vodo in to je to.

Zaradi tistega litra tople vode ne boš propadel......

Najbrž bo kar držalo, da je brez veze komplicirat. Hvala vsem.

RE: Dodatni bojler - Hanzi - 2.10.2021

Poleg tega bo pozimi grel hiso s tisto izgubo. Ce ima razvod napeljan po toplem delu hise.