![]() |
|
Cena novega plinskega prikljucka? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Cena novega plinskega prikljucka? (/showthread.php?tid=80744) |
Cena novega plinskega prikljucka? - mišek2014 - 23.8.2021 Pozdravljeni; Moja partnerka in njena mama so podedovale vsaka pol hise. Zdaj pa tehtajo kaj naredit ali prodat ali hiso obdrzat in dat v najem in z najemnino krit kredit, ki je se ostal na hisi. V primeru oddaje v najem, se mi zdi bo problem, ker sedaj je narejeno ogrevanje na drva, uplinjevalna pec s zalogovnikom. To pa za najemnike ne vem, ce je ravno najbolj privlacno. Konec koncev tist ko vzame bajto v najem, mora met kar denar, in potem da pride ob petih sestih popoldne domov in potem da bi moral it zakurit, se mi zdi da to enga mestnega cloveka ne bos pripravil. Hisa je na Polzeli, sem se mocno naseljujejo iz Ljubljanske regije. Plus tega, bajta v osnovi ni bila nacrtovana na drva, to so tisti tipski nacrti s majhno kurilnico za plin ali tc. Drva moras skozi glavni vhod tovorit noter, zalogovnik je pa v drugi sobi, kar tudi zlo kvari tisti prostor, ker v koti stoji tist sod. Ampak lastnik se je takrat tako odlocil, ker so bila drva doma. Studiramo, koliko bi stalo ce bi sedaj to predelali na plin? Sosedje poleg imajo plin, ne vem tocno do kot bi bilo treba kopat, tam ko vidim eno omarico je cirka 40 metrov. A ima mogoce kdo izkusnje iz prakse, kolk bi to prislo, da pripeljes plin v bajto, potem noter je treba ven spravit tisto 500kg pec, pa zalogovnik, predelat na priklop plinske peci. Plinske peci kolikor sem nekaj gledal so tam okrog 2500...2700 eur. Ceprav mi ni najbolj jasno, ene so s pretocnim grelcem sanitarne vode, druge majo 50 literski bojler. Tukaj je sedaj samostojna sanitarna tc, ki je priklopljena na pec, pozimi se je bojler grel s pecjo. Kaksna plinska pec mora bit, da bi se sanitarna tc priklopla gor, pozimi je verjetno bol smoterno gret na plin vodo? Videl sem tudi da obstajojo subvencije eko sklada za plinske peci do 2000 eur. A se dobi te subvencije, ce vrzes ven uplinjevalno pec in predelas na plin? Da bi sli pa na tc ogrevalno bi bilo pa vrjetno kar drazje, bajta je na radijatorjih sicer je letnik 2008, fasada 15cm na strehi ne vem koliko ima, okna so dvoslojna. Ampak radijatorji bi rekel da dimenzionirani bol na plin. So bolj majni. In ce bi bajta bila v najemu, se mi zdi plin bolj sigurna izbira. Aja pa se kako je z dimnikom, sedaj je pec priklopljena na schidlov dimnik, a gre to plinska kar na to, al ji treba neko plasticno cev not dat, oz veliko vidim da imajo kar cev cez zid ven, sploh ni klasicnega dimnika, kako je s tem. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - xavi - 23.8.2021 Prvo daj hišo v najem pod trenutnimi pogoji, če to ne bo šlo, pa razmišljaj o spremembah. Mogoče nekateri iščejo hišo ravno z takim ogrevanjem. Poznam takšen primer. Priključek pa ni ravno poceni, plus vsa predelava,, je pa kamot. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - fizikalec15 - 23.8.2021 Jaz bo ocenil to od 5000-10.000 EUR. Nova peč, nov dimnik, predelava kotlovnice, projekt, dovod plina do hiše... RE: Cena novega plinskega prikljucka? - sassapo - 23.8.2021 Uplinjevalni kotel in zalogovnik lahko prodaš in kriješ del investicije v nov ogrevalni vir. Odvisno od starosti in znamke kotla, lahko pokasiraš tudi dobršen del stroška v plinsko kotlovnico. Za hišo ti vsekakor odsvetujem pretočno gretje SV, imaš sanitarno TČ, preko zime naj njen bojler ogreva plinski kotel. Morda razmisliš tudi o ogrevalni TČ, investicija morda ne bo veliko višja kot v plin? Kakorkoli, dobi si strokovnjaka, da ti pregleda in oceni dejansko situacijo. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - mišek2014 - 23.8.2021 Se pravi zadeva ni poceni. Ja pec je frolingova s3, to je brez lambde. 18kilovatna. Zalogovnik je 1000 literski. Zadeva je stara tam nekje 11 ali 12 let. Koliko bi clovek lahko se dobil zato? Bomo videli kako bo, smo imeli zdaj dva, sta prisla malo gledat. Eden je rekel, da mogoc bi se dalo 800 eur dobit za najemnino, drug je pa reko, da ni sans, vec kot 500 do 600 da ne bo noben dal. Kredit je pa 700. Potem pa da se moras kurilnico prerihtat. Gres v minus. To pa cist realni ne vem potem ce je ravno smiselno silit v to, da se bajta obdrzi. Bols prodat, pa tisto vlozit v nakup stanovanja v bloku, in potem tist dat v najem. Da se ti malo denar vraca, po drugi strani pa stanovanje drzi ceno. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - xavi - 24.8.2021 Če ti nekaj z neba pade, sigurno do tega nimaš enakega odnosa, kot do nečesa, kar si sam ustvaril. Prvo poskušaj zadevo dati v najem, potem pa razmišljaj o drugih opcijah. Seveda Polzela ni Ljubljana kar se tiče najemnin, tako, da je treba bit realen. Po slikah sodeč je tale Frolling dokaj moderna peč, vprašanje je če se da zadeva predelat na pelete, kar ti zagotavlja določeno komoditeto, še posebej v kombinaciji z zalogovnikom. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - kadotr - 24.8.2021 Ceno najema postavljaš ti. Meni se zdi realna, ne bo pa dober najemnik takoj priletel na prag, potrpi. Zaradi tako majhnega problema prodajati hišo? Ste jo dobili na preveč lahek način? Pri menjavi za blokovsko stanovanje bo izguba veliko večja, kot če zamenjate vir ogrevanja. Predelava kotla na pelete je verjetno možna, tudi nabava novega peletnega kotla bi bila v velikem delu pokrita s prodajo Frolinga. Hiti počasi... RE: Cena novega plinskega prikljucka? - Tred - 29.8.2021 Na področju priključevanja na plin (izgradnja priključka) je stopila v veljavo nova zakonodaja. Lastnik priključka je lahko operater ali odjemalec (odvisno od občine). V večini občin je lastnik operater. Ne vem sicer kako je na Polzeli, ampak v npr. v Ljubljani priključek zgradi na svoje stroške operater (in je lastnik priključka, ga tudi vzdržuje na svoje stroške). Pogoj pa seveda je, da odjemaš plin - da ga ne gradi zastonj. To pomeni, da odjemalec nima nič stroškov (0 EUR) z izgradnjo priključka! https://www.bivanjudajemoutrip.si/novice/113/kako-do-uporabe-zemeljskega-plina RE: Cena novega plinskega prikljucka? - xavi - 30.8.2021 Nekoč smo morali sami kopat jarke za telefonski priključek, danes te prosijo, če si njihov odjemalec. Če zgoraj navedeno drži, so dolgo rabili, da se jim je posvetilo. RE: Cena novega plinskega prikljucka? - mišek2014 - 30.8.2021 Kolikor sem nasel ima na Polzeli plin prek Adriaplin d.o.o Ljubljana. Bo treba direkt njih vprasat, ce je sedaj to res kaj na novo. |