PodSvojoStreho.net
saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) (/showthread.php?tid=80519)

Strani: 1 2

saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - spirou - 24.6.2021

Ne bom povzemal celotne zgodbe ampak vodovodno napeljavo, sploh glede recirkulacije, so mi popravljali že 3x in še vedno nisem prepričan, da je narejeno prav. Moram še malo testirat po zadnjem posegu ampak vsekakor ni tako, kot je predlagal serviser peči (to sta 2  različni firmi) in sem jim tudi skiciral preden so prišli. Preden kdo reče zakaj tega nisem predebatiral in rešil na mestu... nisem bil zraven, žena poslala fotko šele, ko so končali.

Glede na to, da vsak mojster začne s tistim "kdo vam je pa to delal", imam občutek, da tudi v tem primeru ni le en pravi pristop. Verjetno so z namenom naredili tako kot so. Ampak tile fantje se niso ravno izkazali dosedaj, plus jutranja izkušnja s tušem ni bil ravno aleluja moment. Mogoče je topla voda prišla par sekund prej, lahko pa je bil tudi samo lažen občutek.

Torej, vprašanje je, katera od priloženih shem je pravilna? Ena je izvedena, druga predlagana. Namenoma sem izločil vse ostale elemente, ker tisto smo menda zdaj rešili. Samo ta povezava recirkulacije nazaj na hladni ali topli vod iz bojlerja me bega.

En mi pravi, da bi recirkulacija morala porivat hladno vodo v bojler in izpodrivat toplo. Drugi bi šel efektivno mimo bojlerja.

Logika me sicer napeljuje k določeni opciji, ampak menda je najmanj en na forumu, ki bi rad menjal za kariero vodovodarja, pa bo valjda kakšna pametna misel na to temo preden jim grem težit za še četrti obisk.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Zaspanc - 24.6.2021

Nobena ni prava, pri pravi ima bojler dodatni priključek za povratek cirkulacije.
Če pa že treba izbirat, desna vsaj pogojno lahko deluje, leva ne more...

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Hanzi - 24.6.2021

A levo sta narisala una dva mojstra v risanki A je to?
Strinjam se z zaspancem.
Cirkulacija je običajno priklopljena na namenski izhod iz bojlerja.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - spirou - 24.6.2021

Bojler (ajde, vsebnik) je Vaillant unistor VIH Q 75 B. Kolikor razumem navodila ima le povratni/dvižni vod (gresta na plinsko peč), ter topla/hladna. Ni namenskega priključka za recirkulacijo.

Torej je, kot se mi je tudi dozdevalo po vseh teh debatah, edina opcija vezava na hladno vejo (za nepovratno loputo seveda).

Žalostno je, da moram kot stranka naštudirat prav vsak jebeni sistem in stroko v hiši, ker "mojstri" podizvajalci očitno nimajo pojma in jim ne moreš niti malo zaupat. Pa bi kakšne napake še razumel, če bi šlo za kompleksen sistem z več grelnimi napravami, krogotoki itd. Ampak bolj enostavnega praktično ne moreš narisat, razen da odstraniš še recirkulacijo.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Lust - 24.6.2021

To je delno pretočni bojler. Nekaj tople vode ima na rezervi, ostalo plinska peč dogreva sproti, ko je poraba, ima tolk veliko površino izmenjevalca... Zato nima priključka za cirkulacijo. Slabo si to naštudiral...

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - spirou - 24.6.2021

To je bilo v paketu hiše na ključ in prav vsakega detajla res nisem šel študirat. Ker se mi še vedno zdi nesmiselno, da moram o vsaki zadevi vedeti najmanj toliko kot ljudje, ki baje imajo neko izobrazbo in baje to delajo vsak dan. In se mi zdi neumno, da moram vsakemu mojstru in projektantu dihat za vrat, v nekaj dneh osvojit vse njegovo znanje in preverjat vsako podrobnost.

Kar se volumna tiče je za našo rabo povsem dovolj. Zelo podobna zadeva iste firme je bila včasih pri starših in zadeve so funkcionirale tako kot morajo. Ker so očitno postavljali taki, ki znajo. Vprašanje je, kako naš sistem popraviti, da bo vsaj približno OK? Ker zdaj seveda ni, in lahko tisto pumpo lepo ugasnem, saj ne opravlja funkcije.

Če bo s prestavitvijo na hladno vejo zadeva funkcionalno rešena bo namen dosežen in bom jaz povsem zadovoljen. Timer itak laufa samo 2 uri dnevno.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Zaspanc - 25.6.2021

Na povratku rabiš še en protipovratni ventil, da ne bo k pipi šla voda po obeh ceveh (in ne bo vroča ampak samo mlačna).
Poleg povratnovarnostnega na samem dovodu mrzle, ki si ga že omenil).

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - spirou - 25.6.2021

Pred ali za pumpo ali vseeno? Domnevam, da zadnje.

Domnevam, da je tole že tud nepovratni ventil na pumpi?

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - mirator - 25.6.2021

Nisem vodovodar, vendar se mi zdi takšen problem povsem trivialen. V navodilih za takšen vsebnik piše:
"3.3 Način delovanja Vsebniki tople vode VIH Q sodijo med posredno ogrevane vsebnike. To pomeni, da je za segrevanje sanitarne vode v vsebniku potrebna ogrevalna naprava, npr. stenski plinski grelnik ali plinski kotel. Toplota se prek vode za ogrevanje, ki služi kot transportni medij, prevaja prek toplotnega izmenjevalnika do sanitarne vode, ki jo je treba segreti. Toplotni izmenjevalnik je nameščen v spodnjem delu vsebnika. Toplotna energija, ki se dviga od spodaj, segreje in pripravi za uporabo vso vodo v vsebniku. Ob odvzemu tople vode iz vsebnika se istočasno dovaja hladna voda."
Torej, ko odpreš ventil za toplo vodo, v vsebnik pošlješ hladno vodo, ki ti, toplo vodo, porine v prho. Enako kot pri bojlerju. Razlika med vsebnikom in bojlerjem je samo v mediju ogrevanja sanitarne vode. Pri bojlerju vodo ogreva el. grelec, pri vsebniku ali izmenjevalniku pa topla voda iz ogrevanja (radiatorjev). Ker v letnem času verjetno verjetno ne kuriš, moraš pač ventile na radiatorjih oz. dotok do radiatorjev zapreti, vodo pa ogrevati preko el. grelcev.
Hm, razmišljam. Se vidi, da nisem vodovodar. Torej, tvoj vmesnik ima po vsej verjetnosti tudi el. grelec, ki ga vklopiš, kadar ogrevanje ni potrebno. Se pravi, imaš takrat pač el. bojler, ki deluje, kot je že opisano.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Lust - 25.6.2021

Plinske peči imajo pretočne bojlerje, to pomeni, ko odpreš pipo, zalaufa grelec pod bakreno spiralo, ki ti sproti dovolj greje, kolikor porabiš. Ta špirala je bila v sami plinski peči. Slabost je bila ta, da si moral odtočit nekaj vode da je prišla topla. Potem so to spremenili v t.i. neskončni bojler, ki je imel  nekaj vode predpripravljene, ostalo je dogreval prek velike površine izmenjevalca sproti. In pri takem sistemu, ki ne greje vode na zalogo, cirkulacija ne obstaja.
Tole kar izumljaš z nekimi protipovratnimi ventili ipd ne bo nič delalo,ker ni sklenjenega kroga, kjer bi se topla voda vrtela...

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Zaspanc - 25.6.2021

No ja, ni ravno optimalno, delalo pa seveda bo.
Razen če je tudi na liniji peč-tale "grelnik" kaj zašuštrano.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Hanzi - 26.6.2021

In kako dolgo imaš inštalacijo od bojlerja do pip da želis imeti cirkulacijo. 
Da ne bo poraba elektrike več kot pa cena.vode ki jo spustiš v odtok
Imaš pa tretjo cirkulacijski vod (3.)  potegnjen do pip. Daj nariši se drugi konec sheme pri pipi.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - spirou - 26.6.2021

Dovolj dolga, da me že mine tuširanje preden pride topla voda. V kuhinji pa tud pomijem vse še z mrzlo. Cena tukaj nima nobene veze.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Fery - 27.6.2021

Kaj to pomeni, dovolj dolgo? Jaz imam nekih 12 metrov, v sekundah je to 12 sekund do banje. Ok, kuhinja je pa res meter nad bojlerjem.
Imam cirkulacijski vod, ampak ga nisem priklopil. Zakaj bi pregreval bajto in trošil energijo? Pa čeravno je topla voda praktično zastonj  (kolektorji).

V kuhinjo butneš en mini bojler, v kopalnici pa počakaš.

RE: saga z recirkulacijo tople vode (pravilna vezava) - Zaspanc - 27.6.2021

Cirkulacija je komfort, ta pa se plača.
Koliko je komu ta komfort vreden pa je relativno.