PodSvojoStreho.net
CEv za vodotok - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: CEv za vodotok (/showthread.php?tid=80374)

CEv za vodotok - vsestranska - 26.5.2021

Mi lahko kdo prosim pomaga z nasvetom:

Parcelo povezujemo s cesto, zato moramo v manjsi vodotok poloziti cev premera 400mm, da le tega ne prekinemo. Glede nato, da parcela mora biti dostopna za tezko dvigalo- ca. 60 T- osna obremenitev 12T me zanima katero PVC cev priporocate:

terakan SN 8 kN, terakan SN 16 kN ali bi bila dovolj UKC cev SN8

Morda pa se kaksna druga ideja oz nasvet

RE: CEv za vodotok - Sebek - 26.5.2021

Katero koli cev boste dali, nad njo naredite betonsko pločo, ki bo prenesla težo na večjo površino.

RE: CEv za vodotok - Hanzi - 27.5.2021

Kako globoko pod asfaltom bo cev?
Kot je sebek napisal. 
Mogoče sploh ne bi dali cevi, ampak enostavno zbetonirali propust. 
Sem bil enkrat priča ko je pod hruško betona se zdrobila mislim da betonska cev.....

RE: CEv za vodotok - Hanzi - 27.5.2021

Oziroma cev ki jo boste položili lepo obbetonirati. 12t osmega pritiska ni malo.
Če si jaz prav predstavljam tiste kN v prvi objavi, potem cevi prenesejo samo desetino od teh 12t. Torej jih je treba ojačati.

RE: CEv za vodotok - dragoF - 27.5.2021

Pa kakšno vozilo bo to prišlo na vašo parcelo s 60T? Največja dovoljena masa skupine vozil, ki lahko vozi po cestah je 40T, največja obremenitev enojne osi pa je 10T oziroma 11,5T če gre za pogonsko os.

RE: CEv za vodotok - ivank_ - 27.5.2021

Plastično cev položite tako, da bo zgornji rob cevi najmanj 1 m pod nivojem tal. Pod cev se nasuje beton (10-15cm), prav tako ob straneh (15-20 cm) ter na vrhu v špico (25-40cm). Tako se doseže, da se obremenitev razdeli na obe strani in teče mimo cevi.
Za obbetoniranje uporabite "suh" beton.

RE: CEv za vodotok - mirator - 27.5.2021

Ker to ni ravno moje področje, čeprav sem se s problematiko že nekajkrat srečal, bi samo opozoril.
Za takšne probleme, ne ta, ne katerikoli drugi forum, ni verodostojen. Nakteri forumaši sicer obvladajo, drugi pač ne in svetujejo glede na lastne izkušnje, ki pa še daleč ni nujno, da so enake težavi, ki jo ima OP.
Torej, če gre za vodotok, potem mimo ARSO verjetno ne bo šlo. Torej morate imeti ta predor projektno obdelan. Na izdelan načrt bo potem ARSO dal soglasje oz mnenje.
Če boste delali po domače in hoteli prihraniti stroške z mnenji na tem forumu, je velika možnost, da se bo strošek pomnožil.
Res pa ne vem ali gre samo za graben, skozi katerega teče voda samo občasno ali gre dejansko za stalni vodotok.
Skratka, bodite previdni.

RE: CEv za vodotok - ivank_ - 28.5.2021

Ima mirator prav, ne delat na pamet.

" . . . manjsi vodotok poloziti cev . . ."
Če je ta manjši vodotok hudourničke narave, potem imate večji izziv ali težavo, ker bo cev zabilo in potem teklo nekontrolirano nekam.