PodSvojoStreho.net
Alkaten uvlek - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Alkaten uvlek (/showthread.php?tid=79994)

Alkaten uvlek - PZUFIC - 21.3.2021

Pozdravljeni,

obračam se na vas, s spodnjim vprašanjem.

1. Mapitel cev premera 50 mm dolžine 15-20 m zakopana v zemlji.
  2. Cev je položena v breg (15-20 °) in ima dva <=90 ° ovinka.
Bi bilo možno brez posebnih priprav skozi to cev spravit 1" alkaten od spodaj navzgor? Konkretno bi spodaj cev potiskal zgoraj pa vlekel z vrvjo, za katero sem prepričan, da bi jo s pomočjo vrvice in zraka brez težav spravil skozi cev.

Radij dveh krivin je malo večji od radija tovarniško zvite 1" alkaten cevi.

Vem, da bi bilo najbolje položiti vse skupaj, vendar to povzroči druge probleme zato bi rad preveril to možnost.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.

RE: Alkaten uvlek - Homer - 21.3.2021

Imel sem pred leti podobno zadevo..... Kakih 15-20m en 90 stopinski ovinek  plus 30 in 40 stopinj na začetku in koncu.
Vpihovanje vrvice je bilo neuspešno (premalo tlaka za to dolžino).
Zato sem to takoj opustil

Slučajno sem imel en telefonski kabel z jeklenico (tisto kar so telefonisti uporabljalo za priklop hiše na telekomov drog. Torej zunanji plašč alkaten, znotraj nekaj paric, paralelno pa jeklenica. Debelina primerljiva z alkaten 1/2 cole ali manj.
Jeklenico sem zavil v loku nazaj in povil  z lepilnim  trakom (konkretno, da kaj ne popusti)

V naslednjem koraku sem mapitel cev v zemlji spral z vodo in počasi potiskal ta "kabel" v obstoječo cev in ga dobro mili z milnico.
Ko sem to dobil na drugi strani ven, sem navlekel na to cev vodovodno alkaten  (če se ne motim 3/4 "), jeklenico pa skozi prevrtano cev  zavil nazaj in povil s lepilnim trakom.

* lepini trak - tisti z mrežo vlaken kot jih običajno vidiš v kakšnih kriminalkah

Potem sem počasi začel vreči ta kabel nazaj skupaj z alkakten cevjo

To  je bilo v prvem poskusu uspešno.

Morda bi tudi pomagalo, da bi spuščal rahel curek vode v cev in tako izboljšal drsenje alkatena.

Seveda morata za to biti dva (en vleče drugi potiska) in po možnosti poleti pri višjih temperaturah, ker je alkaten bolj upogljiv.

Sicer pa imajo električarji, ki se ukvarjajo s polaganjem zemeljskih kablov "foršpane" debeline 10mm in več s katerim bi verjetno ta alkaten cev z lahkoto potegnili.

(Tisti moj kabel je bil nadomestek za tak močen in slabo upogljiv "foršpan")

RE: Alkaten uvlek - mika79 - 21.3.2021

Sam sem imel podoben izziv z el. kablom alu, nekje pol cole, v zascitno cev 50mm, dolzina 30m, ravno tako z 2 rahlima ovinkoma. Sicer je s pomočjo milnice in špage šlo, vendar sva se s kolegom pošteno namučila. Morda alkaten lažje zdrsne, ker je trši - ni tako gumijast. Dokler ne poskusiš ne boš vedel.

RE: Alkaten uvlek - PZUFIC - 21.3.2021

Najlepša hvala obema. Poizkusim in poročam tukaj.