![]() |
|
Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo (/showthread.php?tid=79942) Strani:
1
2
|
Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 12.3.2021 Pozdravljeni. preselil sem se v novo stanovanje v bloku (gradnja 2002), kjer imam urejeno optiko. Wifi je super, ampak vseeno rabim v eni od sob tudi internet na kabel. V stenah imam napeljane oranžne kanale za kable. Optiko so potegnili po enem od teh kanalov iz hodnika bloka pa do dnevne sobe (k sreči, ker sem mislil da bo treba čez celo stanovanje napeljevat zunanje kanale in vrtat stene kot pri sosedu). Moja ideja je bila da bi po enem od teh kanalov napeljal UTP kabel in na obeh straneh namestil Cat5e dozo. Na eni strani bi priklopil modem, na drugi strani pa račnulanik ali pa pač katerokoli drugo napravo. Tu se pojavi težava. Žal ne vem kako so ti kanali sploh napeljani po stanovanju in ali so vsi sploh prehodni (da niso cviknjeni ali kaj podobnega). Verjetno za to obstaja kak standard. Da ne bo zmede gre se za isto steno. Torej soba v katero bi rad napeljal kabel meji na isto steno. Rad bi se samo izognil vrtanju, ker raje vidim da so kanali in kabli skriti. V dnevni sobi imam na voljo dve dozi. Ena je od stare telefonske napeljave, druga pa od coax kabla. V telefonski dozi so še vsi kabli, saj je bila pred optiko ta doza še v uporabi. V coax dozi pravtako dva kanala, vendar je en prazen. Čemu služi ta orazen kanal? Ali so vsi kanali speljani na hodnik bloka ali se po kakem standardu doze kje povezujejo če so v isti steni? Če drugače ne bo šlo bom sicer prevrtal steno in na drugi strani po zunanjem kanalu napeljal kabel do doze, ampak če se da naredit bolj estetsko bi seveda raje to opcijo. Vem da so morda neumna vprašanja, ampak takih del pa še res nisem nikoli opravljal .EDIT: Imam na voljo foršpan. Sem ga poskusil napeljevat čez kanale, ampak ne pridem daleč. Preden nadaljujem in izgubim živce bi rad samo vedel, ali je sploh moje razmišljanje smiselno. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - xgego - 12.3.2021 https://www.mimovrste.com/mrezni-adapterji-power-line-adapters/tp-link-tl-pa4010-starter-kit?src=bestsellers Če je elektrika vredu narejena to laufa u nulo (tudi tv lahko gledaš normalno). Ni to enako kot wifi repeater. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 12.3.2021 To sem že tudi razmišljaš, ampak imam s tem slabe izkušnje. Takrat nekako ni delovalo, ker ni bila vsa elektrika v stanovanju speljana na isti fit (drugo stanovanje). Skratka, tej rešitvi bi se izgonil. Mi je kabel direkt iz modema še vedno nekako najbolj zanesljiva rešitev. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - tomazzz - 12.3.2021 Tele oranžne cevi so, predpostavljam, alkaten. V steni se načeloma (načeloma!) ne združujejo ali razdružujejo, ampak samo v dozah - ene doze so vhodno/izhodne (za priključke končnih naprav ali stikala), druge doze (pokrite z ravnimi pokrovčki) pa so namenjene križiščem oz. nekim prelomom, ker naj bi alkaten bil položen bolj ali manj ravno od doze do doze. Odvisno od zidarja, seveda. Če s foršpanom, ki je temu namenjen, ne prideš daleč, potem bi opustil upanje. Eno so morebitni ovinki (v tem primeru pomaga, če foršpan malo vijačiš), potem nespretnost zidarja, ki kak del alkatena lahko zmrcvari in se tega ne vidi, ali pa je kaka druga poškodba (npr. vijak & vložek kot ostalina kakega vrtanja v steno). Da foršpan ne pride skozi, je lahko tudi krivda nerodno speljanih obstoječih drugih kablov v isti cevi. V tem primeru pomaga, če kable poskusiš zrahljati, če to gre, ali pa če potegneš vse ali nekatere kable ven in jih ponovno povlečeš, če si to seveda upaš narediti ... Jaz sem v enem primeru UTP uspel speljati v špranji med parketom in zidom, kar je stranska letvica lepo pokrila in se nič ne vidi, je pa vprašanje, če je v tvojem primeru dovolj prostora za to, in UTP kabel je bil gibek, ne tog. Pri izbiri kabla, če bo speljan bolj dolgoročno, mogoče poglej npr. za CAT 6 (10GBASE-T), če bi slučajno nekoč imel kje kak strežnik na drugem koncu. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 13.3.2021 Ce bi prevrtal luknjo v visini lajstne bi slucajno reskiral da zadanem kaksno elektricno napeljavo? Kako visoko od tal se to navadno vlece? Ker kanali v dozah so vsi razumljivo napeljani navzdol. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 13.3.2021 Razmišljam tudi če bi kar tam ko je obstoječa doza za telefonske žice prevrtal luknjo in na drugi strani stene naredil novo dozo za UTP. Tako bi pomojem imel še najmanj sitnosti. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Tody - 13.3.2021 Narediš luknji in potegneš kabel in to je to ne rabiš še luknje za dozo vrat in si se s tem delat problemov, 10 min dela RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 13.3.2021 Oj, hvala za nasevet, ampak to potem izgleda tako šalabajzersko. Vseeno bi rad da stanovanje vsaj izgleda urejeno. Ko iz stene štrli kar nek random kabel to ravno ne izgleda preveč lično ali? RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Tody - 13.3.2021 Nadomestne kanal in speljes do računalnika. Sicer če si perfekcionist pač boš moral nositi strošek tega
RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - tomazzz - 13.3.2021 Nova doza na drugi strani je OK, je pa odvisno, koliko trd beton imaš, ali lahko narediš kolikor toliko okroglo odprtino, koliko je betonskega železa (v mojem bloku je vibriran beton z armaturo, 4 cm mreža, in je no-go z običanimi vrtalnički) in koliko je stena debela. Obstajajo neki senzorji, da preveriš, ali je v steni kaka napeljava, ampak ni nujno zanesljivo. Načeloma pod obstoječo dozo ne bi smelo biti ničesar, ni pa nujno, zlasti če je stena debela drugi strani v isti višini. Običajno gre alkaten od doze do doze v ravnih linijah, vendar tudi poševno. Kot vstopa alkatena v dozo ti približno pove, kam vodi. To je bolj "standardno" v predpripravljenih betonskih stenah, manj pa v kakih zidanih, siporex ipd. kjer lahko zidar dela malo po svoje. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 13.3.2021 Nimam betonskih sten, nas blok je bil zidan z opeko . Prednost tega da zivis v manjsem mestu z nizkimi bloki. Vsi so zidani z opeko .
RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - SGrega - 14.3.2021 Kot prvo... Alkaten cevi v steni? Močno dvomim da si je kdo naredil take probleme da je šel vgradit alkaten cevi po stanovanju... V steni imaš oranžne verjetno fi16 inštalacijske cevi. Glede tvojega problema pa... S tem ko boš namestil še eno dozo boš mogoče zadevo rahlo olepšal, boš pa pridobil tudi dodaten spoj na omrežju, kar pa nikoli ni dobro. Sicer pa praviš da imaš modem in končnega uporabnika na isti steni? In ti bi dal 2 dozi na 30cm razdalje? Ne kompliciraj in zvrtaj luknjo, napelji kabel, vrži gor konektorja in vklopi. Če ti je pa toliko do estetike (meni osebno je), pa se stvari loti tako kot se zagre, poštemaj steno, vgipsaj cevi in boš imel zadevo urejeno za naslednjih 20 let. Lep pozdrav RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 14.3.2021 In kaksna je razlika ce naredim ta prehod za 30cm ali pa postemam celo steno? Pri UTP kablu ta en spoj ne bo naredil razlike v signalu. Point je samo da imam narejen prehod iz ene sobe v drugo, na obeh straneh pa CAT5 konektor. To je vse. Ne vem zakaj bi zato moral stemat pa cev speljevat ne vem kam drugam. RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - tomazzz - 14.3.2021 Sori, da ne bo nesporazuma: https://www.lotos.si/sl-SI/shop/item/3831014214544 Pri zidakih ne bo težav z vrtanjem in prostorom za dozo :-) Le res preveri, da na drugi strani telefonske doze ni kakega kabla v steni, ker se jih ponavadi napeljuje horizontalno v isti višini od tal. Preveriš lahko, kako visoko so postavljene druge vtičnice, razna "križišča" pa so ponavadi pod stropom. Tule je nekaj napisano na temo senzorjev https://www.podsvojostreho.net/forum/showthread.php?tid=24312&fid=36 RE: Napeljava UTP kabla iz ene sobe v drugo - Pencilman - 14.3.2021 Na drugi strani vticnice je kaksen meter v levo komplet vticnic za elektriko, telefon in coax. So pa vse te rbt cevi v tistih dozah speljane navzdol. Vticnice so pa vse na isti visini. Mislim da tam nebi smelo biti nicesar sicer. Tudi vsa ostala stikala so na cisto drugih stenah. Hm... Bom malo preveril se to, da slucajno cesa ne prevrtam. Hvala za vso pomoc
|