![]() |
|
Optimalna rešitev za ogrevanje SV - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Optimalna rešitev za ogrevanje SV (/showthread.php?tid=79708) Strani:
1
2
|
Optimalna rešitev za ogrevanje SV - gorgonzola - 3.2.2021 Lep pozdrav. Staršema se je prejšnji teden pokvarila plinska peč. Gre za 15 let staro Viessman plinsko peč, ki ogreva radiatorje po hiši ter zraven pretočno še sanitarno vodo. Že ene parkrat se je popravljala in zdaj pravi serviser da bi bilo popravilo cca 1000€ za dele plus delo. Kot izgleda tega torej ni smiselno popravljat, tako da je omenil da se da za cca 2000€ plus delo dobit sodobno plinsko peč, da se zamenja in je spet mir nekaj let. Ampak malo smo se pogovarjali in starša razmišljata da bi se splačalo mogoče vse te ogrevalne vire in inštalacije po hiši malo prekurblat, optimizirat, ker se mogoče nekaterih stvari ne rabi. Recimo ta plinska peč služi samo za ogrevanje SV, radiatorjev pa ne uporabljata. Tako da se mogoče splača najti novo rešitev samo za SV? Ampak takih rešitev je veliko in informacij na internetu je za laika preveč, tako da bi bil zelo hvaležen, če bi mi lahko kdo tukaj dal samo nekaj osnovnih nasvetov oziroma opcij glede na dano situacijo, da se lahko spravim dalje raziskovat ter se zanimat za kake ponudbe in podobno ter da pomagam staršema rešit ta problem. Informacije o trenutnem stanju 15 let stara dvonadstropna vrstna hiša (P+1) 150 m3, severna primorska, 4 osebe Situacija z ogrevalnimi viri je sledeča (slikar ):![]() Ogrevanje hiše je s samostorječo pečjo na pelete v dnevni sobi. Hiša je bolj odprte narave, tako da se toplota kar lepo porazdeli čez celo hišo. Malce je sicer potrebno dogrevanje kopalnice v zgornjem nadstropju, kar je rešeno z električnim grelcem ki dela na timer 2-3 ure na dan. Ogrevanje sanitarne vode je bilo do sedaj na pretočno plinsko peč (ki se je sedaj pokvarila). Ta peč ima tudi možnost gretja radiatorjev, ampak se za to ni uporabljala (samo kot rezerva - redkokdaj). Za rezervo gretja SV je zraven 80L električni bojler, ki je priklopljen samo ob primeru ko plinska peč ne dela. Je premajhen, ampak za silo je. Poraba peletov je cca 1800 kg na sezono (manj kot 600€). Poraba plinske peči samo za SV je tam 35-40€ na mesec. Če upoštevamo še grelec v kopalnici pridemo recimo na 1200€ na leto skupaj za ogrevanje SV + gretje hiše pozimi. Dilema Tisti mali električni bojler recimo da se pusti na miru. Je že zmontiran, fajn je met neko rezervo če drugo crkne da se usaj stuširaš lahko. Plinska peč se je pokvarila, torej se sedaj išče rešitev za ogrevanje SV. To je sedaj glavni problem. S pečjo na pelete sta sicer zadovoljna, lepo greje in je relativno poceni, ampak s to konkretno pečjo (Coolwex) je kar nekaj problemov, včasih so problemi v vžigom, kosov in servisa se ne dobi, tako da sta že razmišljala da bi tudi peč na pelete menjala za kak bolj kvaliteten model priznane znamke, da bo manj problemov in mogoče je sedaj možno kaj skombinirat skipaj z ogrevanjem SV. Kaj sedaj narediti? Za rešit ogrevanje SV so opcije: - nova podobna plinska peč - Namesto plinske peči dat TČ za SV - SV ogrevat z 200L električnim bojlerjem Ampak potem če v enačbo vključimo še odpis peči na pelete, postane opcija še: - TČ za SV in radiatorje - Peč na pelete z 200L zalogovnikom za SV in radiatorje Najbrž obstaja še kaka opcija, ampak že pri teh se mi pojavi en kup vprašanj... TČ za SV če prav razumem hladi prostor (v tem primeru WC) da greje vodo. Kaj to pomeni, da bo temperatura v WC-ju padla za dve, tri stopinje ali je bo noter pozimi mraz ala 14 stopinj? Kakšna je poraba TČ za SV v primerjavi s plinom (ki je sedaj recimo 40€/mesec)? Ena enostavna rešitev je za par 100 € kupit električni bojler 200L in je to to. Koliko bo tak bojler porabil v primerjavi s plinom? Če bi se šlo v konkretno investicijo TČ zrak-voda (voda-voda in zemlja-voda mislim da ne pridejo v poštev ker je vrstna hiša). Plus je centralno ogrevanje z radiatorji ki prinese malo večji komfort, ampak kaj to pomeni za kombiniran strošek ogrevanja (ki je bil do sedaj 1200€ na leto na peletih/plinu)? Kakšna je prednost centralne pečl na pelete z zalogovnikom? Vem da večina teh stvari zavisi od detajlov in da je nemogoče reči kaj se najbolj "splača". Ampak če je bil kdo mogoče v podobni dilemi ali pa da ima kdo izkušnje s takimi situacijami, bi bil zelo hvaležen kakršnegakoli nasveta, smernice, komentarja. Samo da vem v katrero smer naj razmišljam da lahko pomagam staršema izbrati neko dobro racionalno rešitev da jima malo poenostavim življenje. Hvala za branje tega mojega spisa, že vnaprej hvala vsakemu ki mi je pripravljen pomagat s kakim komentarjem. Lep pozdrav! RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - BojanF - 3.2.2021 1200€ na leto se mi sliši veliko za 15 let staro vrstno hišo. Čez palec bi rekel da se da stroške z drugačno konfiguracijo kaj izboljšati, seveda pa ne poznam hiše tako da zagotovo ne morem nič rečti. Ali se plin uporablja samo za sanitarno vodo ali tudi za kuhanje? Od tega je odvisno, ali se lahko znebite fiksnih stroškov plinskega priključka, kar vpliva na ekonomsko računico morebitne zamenjave energenta. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - bk9105 - 3.2.2021 Pa imaš prostor za postavitev peletnega kotla/200l bojlerja? Kam gredo cevi od radiatorjev, na wc in še kam? Peletnega kotla z zalogovnikom ne moreš kar na zid prišraufati, 200l bojlerja tudi ne. 40eur za gretje SV je ogromno, no ne vemo, koliko se je porabi. Moja starša izven ogrevalne sezone laufata 120l bojler in imata 40eur elektrike za celo hišo. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - xavi - 3.2.2021 Če gre samo za segrevanje sanitarne vode, potem el. bojler (dovolj je 80 l). V kolikor se kuha na plin, razmišljat o indukciji in plin ukinit. Če gre za zemeljski plin in razmišljat o menjavi načina ogrevanja, potem pa vsekakor novo kondenzacijsko peč z pretočnim bojlerjem, ki je za dve osebi polna kapa. Ja ta Colwex je lepo izgledal, narejen sicer v Bosni. V primeru nakupa novega peletnega kotla bi se vsekakor obrnil na slovenske proizvajalce, recimo Valtis. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - gorgonzola - 4.2.2021 Plin se uporablja za to (sedaj pokvarjeno) plinsko peč in pa za kuhanje. Plinska peč pokuri cca 40€, kuhanje porabi recimo 10€, fiksni stroški priključka so 6€. Položnice za plin so med 50-60€. Če bi starša odklopila plin in nabavila indukcijski štedilnik, je potrebno tudi nabavit trofazni tok. Se pravi tistih 6€ fiksnih prispevkov za plin bo na položnici za elektriko zaradi večje obračunske moči. Pa še strošek preklopa na 3-fazni tok ni majhen, pa še nakup štedilnika... Tako da ne vem če je odklop plina ravno racionalna rešitev. 80L el. bojler je trenutno premalo, ker so v gospodinjstvu 4-je. In če se eden malo na komot stušira, potem se drugi ne more normalno stuširat. Recimo trije na enkrat še gre, če vsi dosledno pazijo in res pohitijo. Neka želja je da ni treba skrbet ali bo še kdo šel pod tuš in da ni treba cele organizacije zaporedja tuširanja organizirat v strahu da bo tople vode zmanjkalo. Se pravi če se osredotočimo samo na ogrevanje sanitarne vode so recimo 3 opcije: - nova kondenzacijska plinska peč (inštalater pravi cca. 2500€) - nova toplotna črpalka zrak-voda za SV (oče ima ponudbo za 1700€) - Nov 200L električni bojler (400€) Trenutno se oče močno nagiba k električnemu bojlerju. Kupi in zmontira ga lahko sam, najceneje in najenostavneje je, brez nekih dodatnih inštalacij in servisov itd. Glede porabe sumim da ne bo kakih hudih razlik v porabi med temi tremi opcijami, ali se motim? Če je bilo sedaj 40€ za ogrevanje SV na plin, bo recimo električni bojler kvečjemu manj. Je sploh kak razlog da bi razmišljali o novi plinski peči ali TČ za SV? RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - bozgom - 4.2.2021 Glede na ceno fiksnega priključka (6€) domnevam, da imate zemeljski plin. Glede na znesek, katerega porabite na mesec za sanitarno vodo in kuhanje pa bi domneval, da imate UNP. Sam sem imel tudi Viesmanovo plinsko peč na zemeljski plin pa sem poleti za kuhanje in sanitarno vodo porabil tam 40 m3 plina kar (brez fiksnih stroškov) znese tam 26 €. Sedaj le še kuham na plin in porabim tam 8..10 m3 plina, kar znese tam 5 € (račun s fiksnim delom okrog 12€). Če imaš UNP potem plin uporabljaj le še za kuho, sanitarno vodo pa pripravljaj z npr 300 l bojlerjem (da ga lahko segrevaš le preko noči- ko je MT). Če pa imaš zemeljski plin pa malce dodaj k investiciji in nabavi npr. Vitodens 222 (ali primerljivo drugo firmo) z 120 l hranilnikom sanitarne vode. Vse ostalo pa lahko zmečeš iz hiše. PS enoročne armature so smrt za pretočne grelnike. Praktično vedno se poleg hladne vode odpre tudi nekaj tople. To (po nepotrebnem) povzroči vklop plinskega gorilnika. Ko pa (običajno) pipo relativno hitro zapremo se vklop gorilnika sredi procedure vžiga prekine. To pa bistveno skrajša njegovo življenjsko dobo. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - Hanzi - 4.2.2021 Potrdi da imas zemeljski plin in ne UNP. Ker v UNP se ne splača vlagati.. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - gorgonzola - 4.2.2021 Ja, za zemeljski plin gre. Recimo za poleti je bil račun za junij 50€. Porabe je bilo 67 m3 kar nanese 753 kWh, to je 44€. In pa zraven še 6€ priključnina. Torej je to za ogrevanje vode za 3-4 ljudi ter kuhanje relativno nizek znesek potemtakem? @bozgom Zakaj bi dajal par tisoč € za tega viessmana, če je večji električni bojler 10x ceneje? To me oče sprašuje, pa mu ne znam odgovorit. ? RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - laguna1 - 4.2.2021 Tudi jaz imam porabo poleti cca 50 EUR (med 40 in 50 m3) s priključnino za ogrevanje samo sanitarne vode, smo pa štirje. Če to preračunam na letni nivo je to tam 600 EUR samo za sanitarno vodo, kar se mi zdi dosti. Res je, da imamo vklopljeno cca 6 ur sanitarno obtočno črpalko (krožni vod tople vode), a razmišljam in razmišljam, kako bi z neko minimalno investicijo zmanjšal ta znesek za sanitarno vodo. Znesek mi predstavlja več kot 1/3 vse porabe plina za ogrevanje in sanitarno vodo. Tako da neke pametne in ekonomsko upravičene rešitve ne najdem. Saj vem, da je krožni tok velik porabnik tople vode oz. ogrevanje le te (sem zasledil da bi lahko to bilo tudi tam 1/3 vsega stroška za ogrevanje SV), vendar sem dva dni poskusil izklopit ta krožni tok... in ni bilo glih prijetno poslušat očitkov glede tople vode.. he he heee Tako da.. tudi razmišljam o neki investiciji, ki bi se pokrila v maksimalno petih letih. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - bozgom - 4.2.2021 @gorgonzola Kot si napisal, imate stroške z ogrevanjem in pripravo sanitarne vode tam 1200 €. Poleg tega imate še delo s peleti. Imate pa plinski priključek in radiatorje po hiši. Ogrevanje z zemeljskim plinom in kondenzacijskim kotlom je primerljivo z ogrevanje s peleti, v primerjavi z elektriko pa skoraj polovico cenejše. Če boste hoteli imeti enako udobje kot sedaj (odprt le radiator v dnevni, drugje pa priprti ali zaprti- pač kot se širi sedaj toplota od kamina) potem boste za ogrevanje porabili enako, kot sedaj porabite za peleta. Prihranili pa boste financiranje nakupa, delo s peleti, čiščenje peči, čiščenje dnevne sobe in poti, po katerih nosite pelete in pepel....Ker boste verjetno ogrevali kopalnico tudi s plinom, bo ogrevanje kopalnice skoraj polovico ceneje, kar bo čisti prihranek. Zaradi kondenzacijskega kotla s vgrajenim zalogovnikom sanitarne vode boste porabili manj plina za njeno ogrevanje ( ne bo nepotrebnih vklopov gorilnika). Ker je energija iz plina cenejša tudi od MT elektrike bo prihranek tudi tu. Sam živim v senci 2000+m visokimi Alpami pa sem v (takrat še) delno sanirani hiši (okna s k 1,1, 10-20 cm izolacije nad mansardo in brez toplotne fasade) iz 60. let ob 7. ljudeh porabil za kuhanje, ogrevanje in sanitarno vodo tam 2600 m3 plina. Pa smo imeli celo hišo segreto na 23+°C. Vi pa živite na severu Primorske, ogrevate hišo le delno... @laguna1 Porabo sanitarne vode lahko precej zmanjšaš, če cirkulacijo vključuješ na urnike. Ponoči je verjetno ne potrebuješ. Če ugotoviš, v kakšne času se ti voda preveč ohladi lahko potem narediš intervale preko dneva- npr. 1 min obratuje in npr. 10 min miruje. Če imaš OČ za cirkulacijo potem krmiliš njo, če pa ti cirkulacije deluje termo sifonsko potem pač potrebuješ nek elektromagnetni ventil. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - gorgonzola - 8.2.2021 @bozgom Ta peč na pelete da veliko več toplote od sebe kot pa radiatorji. Tako da če odmislimo peč in vklopimo samo 3 radiatorje v neposredni bližni peči ne bo ravno isto. Malo pred novim letom smo delali "preizkus" in sicer smo za en teden izklopili peč na pelete in vsa pomožna električna ogrevanja (kopalnica itd) ter celo hišo ogrevali samo na plin, tako da je bila toplota po prostorih primerljiva kombinaciji peleti/elektrika. Sicer so te kalkulacije malo od oka, odvisno je od večih faktorjev, ampak na koncu je bil zaključek da če bi se greli izključno s plinom da bi prišlo cca. 60€ na mesec dražje kot na pelete+pomožno dogrevanje z elektriko. Zdaj možno je da ta 15 letna plinska peč ni več toliko učinkovita... RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - laguna1 - 14.2.2021 Pozdravljeni, imam neko "noro" idejo, a ne vem če je uresničljiva. Gledam TČ za sanitarno vodo, tako z bojlerji kot samo agregati, pa je povsod cena cca 1000 +. Vem da to ni optimalno, samo sem gledal, da se da dobiti 3,9 kw mini tč za bazene že pod 300 EUR (https://www.bazenar.si/ogrevanje-bazena/toplotna-crpalka-mini-1), tu je višja cena, ampak sem videl na bolhi tudi za 200 EUR, pa me zanima, če bi ta TČ ogrevala sanitarno vodo na 45 stopinj. Ideja je taka, da bi na povratni vod krožnega toka sanitarne vode priklopil vmes to črpalko, da bi mi pogrevala direktno vodo, ne prek izmenjevalca, oz. da bi dodelal vhod v bojler (spodaj kjer pride v bojler mrzla voda) in povratek povratnega voda vode, torej bi porabil črpalko od povratnega toka. Moje vprašanje pa je, ali ta črpalka zdrži pritisk cca do 4 bare in če bi, sevada ob manjšem pretoku, (pač koliko ima sanitarna črpalka krožnega toka) ogrela vodo iz recimo 30 oz. 35 stopinj na vsaj tam 45 stopinj. Vem da je ta črpalka uporabna nad plus 10 stopinj, vendar je to v praksi pri nas vsaj 8 mesecev (od aprila do novembra). Tam prve in zadnje mesece bi delala mogoče s COP med 2 in 3, a v poletnih mesecih pa bi lahko bil COP tudi okrog 4, kar me ne moti oz. sem pripravljen sprejet. Kaj pravite na to ogrevanje s to črpalko direktno sanitarne vode in ne prek izmenjevalca. Mislim da glede čistoče ne bi smelo biti problema, saj je za bazene vseeno potrebna tudi neka čistoča. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - csamo001 - 14.2.2021 @gorgonzola Če je plin že enkra v hiši, ga jaz ne bi ven metal. Ne mi najbolj jasno zakaj ste pelete tiščali v hišo, razen, če je peletna peč že dlje časa v hiši, še iz časov, ko so bili peleti poceni. Ker trenutno je strošek kWh plina in pelet precej primerljiv. In če razmišljate na način, da je backup za sanitarno vodo fajn imet, potem OK, električni bojelr naj bo v hiši. Nenazadnje je to precej poceni backup. Plin za kuhanje je fajn zadeva in če bi sam imel obstoječo plinsko napeljavo v hiši, je ne bi ven metal. Če ta torej ostane, potem tudi fiksen mesečni strošek ostane. Dimnikarja pa najbrž plačujete dvojno, enkrat za plinski dimnik, enkrat za peletni. Za ranga dobra dva jurja /če že imate dvoplaščni dimnik za plinsko peč) pa imaš z modernim plinskim kotlom rešeno tako ogrevanje, kot tudi sanitarno vodo. Pa ajde tri jurje, pa ne pozabit, da se od Ekosklada sedaj dobi tudi subvencija za plinski kotel. Torej neto invsticija okoli 2 jurja, tekoči strošek primerljiv s peleti, pa nobenega tovorjenja več in svinjarije s peleti. Meni osebno no-brainer. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - BojanF - 14.2.2021 csamo001 Napisal:Če je plin že enkra v hiši, ga jaz ne bi ven metal.Enkrat ga bo treba. Gre za fosilno gorivo, ki ga bo potrebno do 2050 ukiniti če hočemo postati CO2 nevtralni. Začne se leta 2023 s prepovedjo vgradnje kotlov na fosilna goriva v nove enostanovanjske hiše, potem pa se bo to stopnjevalo. Na neki točki se bo začelo ukinjati obstoječe priključke. Sicer se bo verjetno danes kupljena plinska peč do takrat že zamortizirala, ampak vseeno bi jaz izkoristil to priložnost in že danes zamenjal ogrevanje za nekaj bolj trajnega. Sicer pa je subvencija Eko sklada za vgradnjo plinskega kotla na voljo le v občinah s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka, na tistih območjih kjer je prednostni način ogrevanja zemlejski plin, tako da ni nujno da jo avtor teme lahko koristi. RE: Optimalna rešitev za ogrevanje SV - csamo001 - 14.2.2021 Sori, ampak to je zdaj malo neresno. Če hočemo... ? Ali res hočemo? Zakaj pol občine forsirajo mestni plin in širijo svoja omrežja? Na neki točki se bo začelo ukinjati priključke? Kje pa je ta točka? "... do takrat že zamortizirala...". Ta del je praktično edini pomemben. In je to čisto dovolj "trajno". 2050? Kaj je trajno do 2050? |