PodSvojoStreho.net
Kondenzacija na podstrešju - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Kondenzacija na podstrešju (/showthread.php?tid=79473)

Strani: 1 2

Kondenzacija na podstrešju - teop - 31.12.2020

Pozdravljeni,

po dolgem času in verjetno prvič v zimskem času sem bil na podstrešju naše novejše hiše.
Kar zgrozilo me je ob pogledu na spodnji del severne strehe, kjer očitno prihaja do kondenzacije.

[Slika: thumbnail?provider=spo&inputFormat=jpg&c...ion=Access]

Na strehi je pločevinasta kritina s posipom, pod njo bi moral biti zračni most. Nato sledi samo še sekundarna kritina - folija.

Antracitna pločevina je žleb, ki ga držijo rjavi kovinski nosilci. Z zunanje strani je žleb skrit - obdelan z xps, lepilom in zaključnim fasadnim slojem.

Na ostrešje je obešen strop iz mavčnih plošč, parna zapora in 25 cm volne.

Imate kakšne ideje, kako rešiti nastalo situacijo?

Sam razmišljam, da bi s purpeno na naklonski del žleba prilepil 2 cm xps, ki bi prekril tudi sekundarno kritino - šlo bi čez stik folije, kjer se očitno voda tudi najbolj nabira (temna črta, s katere tudi kapljajo kapljice). Špranje kakor tudi kovinske nosilce žleba bi potem še zapenil s purpeno.
Je možno s purpeno xps pritrditi tudi na folijo - sekundarno kritino?

Hvala
Lep pozdrav
Teo

RE: Kondenzacija na podstrešju - Hanzi - 31.12.2020

Da imaš spirovec tako točkovno moker preveri če je možno da ti nekje topel vlažen zrak iz notranjosti vdira mimo parne zapore. 
Ali pa ti kritina in sekundarna folija spušča.... Kritina lahko tudi kje višje gor.

RE: Kondenzacija na podstrešju - som16 - 31.12.2020

teop ,
ali imaš podstrepšje prezračevano?
Tole na šperovcu izgleda, da pušča na kakšnem spoju/vijaku kritine.

RE: Kondenzacija na podstrešju - firefly - 31.12.2020

folija je samo tam mokra ali še kje na strehi? V špici je suho?

RE: Kondenzacija na podstrešju - teop - 31.12.2020

Hvala za vse komentarje in vprašanja. Nisem prilagal več slik - podobna situacija je skoraj na vsakem špirovcu na 12 metrih - parno zaporo gipsa sem delal sam in mislim, da štima.

Slika je bila posneta na hladen deževen dan, sedaj, ko je bolj suho je manj vidne vlage.

Folija na nekaterih mestih tudi višje ima nekaj madežev - ki pa izgledajo suhi. Les je višje popolnoma suh.

Zanimivo mi je videti, da je tako temni pas, kjer je lepljena folija - ne vem, zakaj bi morebitna kondenzacija prav tukaj bila tako vidna. Morda se na sliki ne vidi - na spoju folije se prav oblikujejo kaplice.

Podstrešje je zaprto.

Južna stran, kjer je izvedba identična, je popolnoma suha.

RE: Kondenzacija na podstrešju - firefly - 31.12.2020

Preklop sekundarne je kako narejen? Je dovolj folije ena cez drugo? Ali je mogoce samo do, pa trak cez obe?

RE: Kondenzacija na podstrešju - teop - 1.1.2021

Sem danes zjutraj znova bil na podstrešju. Zunanje temperature okoli 0, slana na strehi. Na podstrešju je ravno tako bilo hladno, nisem pa izmeril temperature - bi koristilo za debato, če jo izmerim?

V bistvu po celi površini strehe (tudi zelo visoko v vrh) se na sekundarni kritini pojavljajo vlažni madeži, na nekaterih mestih so na spodnji strani folije manjše kapljice.

[Slika: IMG_20210101_092409-scaled.jpg]
[Slika: IMG_20210101_091859-scaled.jpg]
[Slika: IMG_20210101_091958-scaled.jpg]

Najhujša situacija je znova na stikih sekundarne kritine, tudi višje proti vrhu strehe.
Mislim, da so stiki narejeni v redu - zgornja folija gre preko spodnje folije in je prilepljena s tovarniškim lepilom na foliji.

Gre morda za napačno izvedbo zračnega mostu?

RE: Kondenzacija na podstrešju - firefly - 1.1.2021

Podstresje je prezracevano? Imas na vrhu prekinjeno folijo? Mogoce odprta okna?

RE: Kondenzacija na podstrešju - som16 - 1.1.2021

teop,
kakšen je dostop na podstrešje?
Imaš kakšen zračnik tu zaključen?
Daj roko na stik dveh folij in preveri koliko je preklopa? Menim, da preklop ni težava.
Sem že spraševal kako je z prezračevanjem.
Kje imaš zračni kanal za prezračevanje tega podstrešja?

Meni izgleda, da so fantje nenamenoma podrsavali po folji - poškodba por ; izgled , kot v šotoru, ko ti zamaka ob deževju.

RE: Kondenzacija na podstrešju - Blokovec - 1.1.2021

Še kakšna slika, kako je dejansko izveden zračni kanal, predvsem zaključki, spodaj in zgoraj. Kakšna je temperatura zraka in relativna vlažnost zraka na podstrešju. Ali je ta podstrešni del na kakršen koli način prezračevan?

RE: Kondenzacija na podstrešju - teop - 2.1.2021

Hvala za vsa vprašanja.

Podstrešje je popolnoma zaprto s steno, imam le eno okno 60 x 100, ki je zaprto in gleda na drugi del podstrešja, ki je nad teraso in ima mavčni strop, ki ni nič izoliran. Tukaj tudi potem vstopam na podstrešje skozi tista vratca z lestvijo, šele nato potem odprem okno v "izoliran" del podstrešja.
Pri steni je streha zaprta s to konstrukcijo žleba in xps-a, kot je vidno na slikah.
Podstrešje ni prezračevano.

Verjetno je še pomemben podatek, da gredo na podstrešje ventilatorji od nape, kopalnice in wc-ja, ki pa niso veliko rabljeni; seveda obstaja tudi pasivno potovanje skozi njih - jih bom ta teden povezal in speljal iz podstrešja - verjetno najprej v "neizoliran" del podstrešja nad teraso. Vendar so vsi ventilatorji zelo daleč oddaljeni od te najhujše severne stene.

Opazil sem tudi, da je na južni strani strgana folija (10 cm x 30 cm) pri žloti - bom tudi to poskušal sanirati, vendar je znova vsaj 10m oddaljena od severne stene, kjer je situacija najhujša.
[Slika: IMG_20210102_081755-1-scaled.jpg]

Ko je jutranja zunanja temperatura bila 3,2 - slane na strehi ni bilo Smile, sem na podstrešju 40 cm nad volno izmeril 5,3 stopinji. Zračna vlaga na istem mestu je 80%, kar je primerljivo z vlažnostjo zunaj. V teh razmerah je situacija enaka kot na sliki iz prve objave - katastrofa na severni strani spodaj; folija drugod je suha in brez madežev.

Sekundarno folijo sem pregledal in v bistvu ima zelo dobro narejene stike, tudi vrh strehe je zelo lepo prekrit (en komad folije gra z ene strani čez vrh na drugo stran). 

Zunanja stran pri žlebu z zračnim mostom izgleda tako:
[Slika: IMG_20210102_082157-1-scaled.jpg]

[Slika: IMG_20210102_082205-1-scaled.jpg]

Samo za info: po podstrešju imam iz desk, ki visijo na konstrukciji od gipsa, narejeno potko, ki je le kakšnih 15 cm na volno - te deske so popolnoma suhe, kondenz na spodnji strani pri njih ni opazen.

Še nekaj: nastropje je grajeno iz siporexa, na njem je baumitov open sistem. Notranji omet so mavčne plošče, na tleh je parket s talnim gretjem. Tako imamo v stanovanju pod podstrešjem izjemno nizko zračno vlažnost - tudi do 36% - tako da uporabljamo še vlažilec zrake (ki pa je tudi daleč stran od te najhujše severne stene).

RE: Kondenzacija na podstrešju - firefly - 2.1.2021

Ja. Nimas prezracevane podstrehe. Plus se dodatno vlazenje iz izpustov...

Olfa noz v roke in lepo v spici narest 10cm siroko luknjo cez celo dolzino strehe. In izpuste cim prej speljat nad streho.

RE: Kondenzacija na podstrešju - teop - 6.1.2021

Hvala za odgovor.
Že delam na kanalu za odvajanje zraka iz nape in ventilatorjev. Bi pa še imel eno vprašanje.
Bi na dolgi rok bilo morda bolje poskrbeti za prezračevanje podstrešja (tako pozimi kot poleti, ko se samo podstrešje zelo segreje, čez noč pa se nima kam hladiti)?
Razmišljal sem o dveh ventilatorjih, ki bi vpihovala svež zrak v notranjost (zelene barve) in enem ventilatorju, ki bi zrak pihal iz podstrešja ven (rdeče barve).

[Slika: ventilatorji-scaled.jpg]

Ventilatoji bi delali ponoči, verjetno nekaj ur proti jutru. Kaj mislite o tej ideje?

Pri prezračevanju se sprašujem, ali ne bo zrak, ki kroži, škodil volni, oz. dvigoval prah.

Hvala za vse odgovore, vprašanja in pomisleke.

RE: Kondenzacija na podstrešju - Blokovec - 6.1.2021

Ventilatorji bodo koristili, koristila pa bi že tudi samo preboja na vsaki strani podstrehe, na ta način bi se naredil "prepih". Volni to nič ne škodi.

RE: Kondenzacija na podstrešju - firefly - 6.1.2021

+ v špici folija...