![]() |
|
Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna (/showthread.php?tid=79337) |
Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - drrummer - 16.12.2020 Pozdravljeni! Ima kdo od vas izkušnje z vzpostavitvijo sončne elektrarne v skupnostni samooskrbi? Je kdo imel primer, da je lastno sončno elektrarno, ki je na strehi privatnega objekta vključil v OVE? Primer: Sončna elektrarna na lastni hiši, ki proizvede več elektrike, kot se porabi, bi lahko "podaril" sosedu ali drugemu lastnemu objektu, ki je na drugem števcu. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Hanzi - 16.12.2020 Je kar nekaj več birokracije okoli tega. Če imaš soseda blizu, mu do večjega porabnika (TC...) Potegni podaljšek pa montiraj en stevec pa naj ti plača porabljeno energijo po nekem pametnem dogovoru ki bo dober za oba. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - drrummer - 27.12.2020 Se pravi, da nima noben nič praktičnih izkušenj? RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Hanzi - 27.12.2020 Kot vem niti prodajalci/ monterji elektrarn ne prav veliko. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - bvs - 28.12.2020 Če ti kaj pomaga: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcna-hisa/nova-pravila-za-soncne-elektrarne-359149 RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - drrummer - 8.1.2021 Hvala. Dobra informacija. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Tone - 6.10.2021 Moje povsem sveže izkušnje. Petrol pravi, da mora imeti skupnostna SE svoj vod do trafoja. Znanec ga ima, ter nanj vezan S.P. in gospodinjstvo, a bi miral za skupnostno potegniti nov kabel. Na Elektro Gorenjska pravijo, da to ni res, treba je samo odpreti novo pr. mesto. Na GEN-I skupnostnih ne postavljajo, ker še ne vejo kako urediti vse skup. Na vprašanje za kaj gre, so izpostavili problem viškov elektrike. A je še kdo resen, ki bi nam naredil skupnostno? RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Tone - 14.10.2021 Poklical referenta za priklop na El Gor.. Za skupnostno rabiš najšibkejše priključno mesto 3 x 20A, ki je 1000€, pa števec pa priklop in si na 2000€, če rabiš še omarco pa 3000. Potem moraš pa mesečno plačevat cca 20€ pavšala za teh 3 x 20A, ki bodo v stendbaju napajali razsmernik. Neglede na to, da za samo elektrarno rabiš recimo 3 x 35, za kar se ne plačuje nič. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Hanzi - 14.10.2021 A tisto birokracijo okoli projekta so ze kaj skenslal. Enjrat sem bral kaj vse rabis. Te se papirji stanejo nekaj jurjev. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Fery - 15.10.2021 Zakaj bi pa napajal razsmernik? To pa ne razumem. Ta se napaja sam. Tudi ne razumem, kakšna skupnostna je to, če rabiš novo priklopno mesto. Razumeva se, da že obstajajo. Na istem kablu. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Tone - 18.10.2021 Če hočeš vedeti koliko je elektrarna pridelala, rabiš poseben števec, se pravi novo merilno mesto, ki napaja samo razsmernik, ko ni sonca, če ne rabi napajanja pa toliko boljše. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - Hanzi - 18.10.2021 Ce imas solar edge se izraelci vejo koliko tvoja elektratna pridela. Stevci gor ali pa dol. Zna razsmernik sam to meriti. Potem lahko samo podatke primerjas z dvosmernim stevcem ki je pogoj elektra. Seveda ce nimas tako vezano, da en del proizvodnje ne porabis v hisi preden pride do glavnega stevca. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - sašo65 - 23.10.2021 gen i nudi neko "sončno skupnost"....si je kdo prebral na njihovi strani? RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - gt001 - 24.10.2021 Jaz sem bral - ptič na veji (60-75% nižji strošek energije)... prijavnina je 10€ (samo do 31.12.2021), ki jih ob izstopu vrnejo. Vzami kot srečko za srečolov (jaz sem jo ).Operativno štartajo spomladi/poleti 2022, več na njihovem FAQ. RE: Skupnostna samooskrba - sončna elektrarna - sašo65 - 24.10.2021 se pravi, ti si kliknil? Men se zdi tolilo nedorecenosti, da boli glava.....po drugi strani bi pa znala bolet glava, če v to ne greš oz. postaviš SE na streho.....jaz "vagam" od marca(še streho sem dal po 27tih letih novo.... |