PodSvojoStreho.net
Kako izbrati sistem hlajenja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Kako izbrati sistem hlajenja (/showthread.php?tid=79291)

Strani: 1 2

Kako izbrati sistem hlajenja - david33 - 8.12.2020

Zanima me, kako najbolje urediti hlajenje v hiši, ki jo prenavljamo; skušamo najti nek dober kompromis med ceno in udobjem.

Hiša bo imela 210 m² uporabnih površin, od tega 130 v pritličju in 80 v mansardi, vgradili bomo prezračevanje z vračanjem vlage, ogrevanje pa talno s TČ slanica-voda, okna bodo trojno zastekljena in senčena z roletami. Če je verjeti elaboratu gradbene fizike, bo hiša imela okoli 30 kWh/m² a toplotnih izgub.

Prečesal sem ta forum in prebral stare prispevke. Vidim tri možnosti med katerimi pa se kar ne znamo odločiti. Vesel bom vaših nasvetov, posebej takih, ki izhajajo iz lastnih izkušenj pri uporabi tovrstnih sistemov.

Stenska klimatska naprava

Verjetno najbolj preprosta rešitev:
- Domnevam, da bi zaradi arhitekture hiše potrebovali vsaj notranji enoti, morda celo 3: v pritličju sta dnevni prostor in spalnica diagonalno narazen in če postavimo notranjo enoto v enega izmed njiju, se bojim da bo en podhlajen, drugi pa pretopel. Postavljanje na hodnike pa je odsvetovano.
- Mene osebno klima ne moti, žena in ostali člani družine pa nanjo niso najbolj navdušeni zaradi lokalnega efekta in pogostih poletnih obolenj, ki ji prinaša. 
- Morda bi lahko lokalni efekt hlajenja porazdelilo centralno prezračevanje?

Kanalska klima

Ta sistem mi je izvajalec strojnih inštalacij sicer odsvetoval, saj naj ne bi bil dovolj zmogljiv, sploh v primerjavi s stensko izvedbo klime. Verjetno pa tudi pomeni, da je treba razvod cevi za prezračevanje dodatno izolirati, najverjetneje tudi povečati; v eni izmed tem na forumu sem prebral, da je minimalni premer cevi kanalske klime vsaj 12.5 cm. Je pa ideja enakomernega hlajenja izredno privlačna.

Talno hlajenje

Ker bo TČ delovala preko zemeljskega kolektorja, je opcija, da hišo hladimo s pomočjo pasivnega talnega hlajenja tj. hlajenja, kjer v poletnih dneh s pomočjo napejave za talno ogrevanje preprečuješ, da se hiša pregreje. Ideja se zdi zanimiva zaradi občutka "kletnega hlada", ki naj bi bil dosegljiv s tovrstnim hlajenjem. Vendar sem po branju sicer starejših prispevkov na tej strani, malce zadržan.

- Investicija podraža TČ (po predračunu za skoraj 1000 EUR), a se izognemo škatli na zunanji strani.
- Potrebno je rešiti problem razvlaževanja zraka:
--- Nekateri uporabljajo namenske razvlažilce: dodatne električne naprave, ki oddajajo zvok in toploto ter v kolikor odvod vode ni sistemsko urejen, nas čaka ročno praznjenje ajmrov nabrane vode.
--- Nekateri za ta namen uporabljajo konvektorje. Slednje pa tudi za sabo potegne en kup novih inštalacij in verjetno prav toliko konvektorjev, kot bi imel notranjih enot stenske klime.

A sem kakšno alternativo spustil? Odločitev res ni enostavna. Hvala vsem, ki ste to prebrali. Stokrat bohlonaj, če še kakšno mnenje pristavite.

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - Fantocci2 - 8.12.2020

Še ena opcija je (ne trdim, da je najboljša, opozarjam pač): postavitev 2-3 konvektorjev, ki se vežejo na obstoječo TČ in ne rabijo še ene zunanje enote.

Osebno bi izbral hlajenje s kanalsko klimo. Zmogljivo bo dovolj, nekateri monterji nimajo dosti izkušenj z dobro izoliranimi hišami pa se jim zdi, da tako hlajenje ne zadostuje. Še pomembnejše kot hlajenje je razvlaževanje (tu odpade opcija s talnim hlajenjem, ki tega ne omogoča). Talno hlajenje je itak najslabša - zasilna varijanta.

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - david33 - 8.12.2020

(8.12.2020 ob 13:21)Fantocci2 Napisal: Še ena opcija je (ne trdim, da je najboljša, opozarjam pač): postavitev 2-3 konvektorjev, ki se vežejo na obstoječo TČ in ne rabijo še ene zunanje enote.
Kako pa ta izvedba izgleda? Verjetno potrebujem modul za pasivno hlajenje na TČ ter dovod hladne vode in odvod kondenza z vsake enote konvektorja?

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - sassapo - 8.12.2020

V vsakem primeru potrebujete TČ z aktivnim hlajenjem, od pasivnega iz horizontalnega kolektorja preko poletja ne bo nič, razen če je kolektor v vodi - močvirje, pa še takrat je velika možnost, da boste nad točko rosišča.
Za kaj se odločiti je še najbolj pogojeno s samo arhitekturo hiše, če je dovolj prostora za cevne razvode je najbolje rešit hlajenje preko sistema centralnega prezračevanja. Na ta način se doseže najboljša bivalna klima.

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - FAE - 8.12.2020

matr eni komplicirate, v vsak štuk split klimatsko napravo (najceneje in učinkovito) ali pa konvektorje (če se bo ogrevalo z TČ, imajo vse možnost tudi  hlajenja)...

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - csamo001 - 8.12.2020

Odvisno od toplotne črpalke, preveri glede na proizvajalca in model. Napeljava je podobna kot za radiatorje, le cevi morajo biti izolirane, da ne kondenzirajo. Nimam sicer prakse, predvidevam pa, da je dejansko potrebno izvesti odvod kondenza od posamezne konvektorske enote.

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - Fantocci2 - 8.12.2020

(8.12.2020 ob 16:28)FAE Napisal: matr eni komplicirate, v vsak štuk split klimatsko napravo (najceneje in učinkovito) ali pa konvektorje (če se bo ogrevalo z TČ, imajo vse možnost tudi  hlajenja)...

In torej še dve škatli zunaj gledat? Nekateri raje "kompliciramo". 100 ljudi, 100 čudi.

Glede inštalacij pa v primerjavi s konvektorji ni veliko razlike: tudi klima enota notranjosti rabi dve cevi do sebe + štrom in odvod za kondenz.

Ampak najbolj udobna in učinkovita opcija je centralno hlajenje in razvlaževanje. Sedaj, ko se vse to še projektira je tudi najlažje in najbolj smiselno izvesti tako.
Treba je pa dobro cevi postavit in izolirat vse- tudi razdelilce in dušilce (da ne bodo spet kakšni knaufarji montirali...)

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - Hanzi - 8.12.2020

če boš imel kolikor toliko izolirano mansardo (glede na komplikacije okoli hlajenja predvdevam da boš imel to rešeno) in da ne zahtevaš ravno laboratorijskih pogojev v največji vročini v vsakem vogalu sobe, potem bi klimatske naprave na najvišjih točkah nabjrrž zadovojivo opravile delo.
Koliko jih pa sedaj potrebuješ je pa odvisno od razporeditve prostora.
Vem za objekt kjer ena klimatska naprava hladi cca 100m2 mansarde in še ene toliko "špice" nad mansardo. postavljena je praktično v sleme strehe.
Poleti je največkrat problem vlaga. Tudi vročina v neizliranih objektih, v izoliranih pa vlaga. Običajna klima pa zadovojivo odstrani vlago iz zraka. samo na dobro lokacijo jo moraš montirati.
Kopalnice najbrž ne rabiš poleti močno hladiti Wink

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - first1 - 8.12.2020

Klima za poleti je zakon (pametno postavljena), ima verjetno boljši COP od TČ za hlajenje, pa dodatno ne obremenjuješ TČ (delovne ure), ki je ponavadi kar dosti dražja zadeva od klime. Pa seveda ne rabiš konvektorjev pa izolacije cevi,...

Jst bi za klimo dal par 100€ več in vzel kakšno artic izvedno do -25 - recimo , da kdaj v hudem minusu pomaga TČ, da grelci lahko počivajo.
npr:
https://www.emundia.si/cooper-hunter-klimatska-naprava-arctic-ch-s12ftxla-ng-3-5-kw-wifi-za-ogrevanje-25-c

(8.12.2020 ob 18:53)first1 Napisal: Klima za poleti je zakon (pametno postavljena), ima verjetno boljši COP od TČ za hlajenje, pa dodatno ne obremenjuješ TČ (delovne ure), ki je ponavadi kar dosti dražja zadeva od klime. Pa seveda ne rabiš konvektorjev pa izolacije cevi,...

Jst bi za klimo dal par 100€ več in vzel kakšno artic izvedno do -25 - recimo , da kdaj v hudem minusu pomaga TČ, da grelci lahko počivajo.
npr:
https://www.emundia.si/cooper-hunter-klimatska-naprava-arctic-ch-s12ftxla-ng-3-5-kw-wifi-za-ogrevanje-25-c

ha ha... pa menda ja ne verjameš, da bo tale klima grela pri -20?
Za hlajenje je dobra praktično vsaka, če te ne moti pihanje in glasnost delovanja, če pa hočemo klimo uporabljat za gretje v zimi, ne samo v prehodnih obdobjih, bo pa treba poseči po eni izmed renomiranih znamk in še to v Nordic izvedbi.

(8.12.2020 ob 19:17)sassapo Napisal:
(8.12.2020 ob 18:53)first1 Napisal: Klima za poleti je zakon (pametno postavljena), ima verjetno boljši COP od TČ za hlajenje, pa dodatno ne obremenjuješ TČ (delovne ure), ki je ponavadi kar dosti dražja zadeva od klime. Pa seveda ne rabiš konvektorjev pa izolacije cevi,...

npr:

Za hlajenje je dobra praktično vsaka, če te ne moti pihanje in glasnost delovanja, če pa hočemo klimo uporabljat za gretje v zimi, ne samo v prehodnih obdobjih, bo pa treba poseči po eni izmed renomiranih znamk in še to v Nordic izvedbi.

Zakaj pa ne bi grela? Ker ni neka firma (Gree)? Ker samo firme grejejo pozimi? Imaš ti drugačne izkušnje s tole klimo? Jst sicer nimam izkušenj s to firmo, imam pa ene 10 let izkušenj gretja s najcenejšo panasonic klimo za 200€ (ki naj bi grela le do -5), pa mi je segrela prostor na 19-20 tudi, ko je bilo -15 (res pa ob delno zmrznjeni zunanji enoti).  Pa tudi nekaj googlanja in youtube posnetkov delovanja v sibirski rusiji in defrostov te klime mi daje upanje, da bi znalo tole čist ok gret oz. vsaj dogrevat.

Glede na to, da je tole artic izvedba z grelnim kablom po spec greje do -25, verjamem da so rešili zamrzovanje zunanje enote..

Ker mi je bil všeč SCOP za tole C&H artic klimo, sem šel iskat če so kakšni pametni grafi padanja moči ali COP s temperaturo in ta zadeva obdrži 90% nazivne toplotne moči pri -10 stopinjah, 80% pri -15 in 70% pri -20. Kar ok se mi zdi...

http://shrani.si/f/R/Sm/RMehtbd/scop.png

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - ginekolog - 8.12.2020

Če živiš v kraju z nizko poletno vlago (npr MB) in imaš zunanj senčila, talno hlajanje komot rešit zadevo. Tako imam rešeno sam in še 5 sosedov pa jih vsi držimo na prijetnih 25 C in 50-60% vlage. V tla spuščamo 21 C in ne rosi, pa tudi na boso nogo tla niso prehladna (tudi keramika).

(8.12.2020 ob 20:10)first1 Napisal:
(8.12.2020 ob 19:17)sassapo Napisal:

npr:

Zakaj pa ne bi grela? Ker ni neka firma (Gree)? Ker samo firme grejejo pozimi? Imaš ti drugačne izkušnje s tole klimo? Jst sicer nimam izkušenj s to firmo, imam pa ene 10 let izkušenj gretja s najcenejšo panasonic klimo za 200€ (ki naj bi grela le do -5), pa mi je segrela prostor na 19-20 tudi, ko je bilo -15 (res pa ob delno zmrznjeni zunanji enoti).  Pa tudi nekaj googlanja in youtube posnetkov delovanja v sibirski rusiji in defrostov te klime mi daje upanje, da bi znalo tole čist ok gret oz. vsaj dogrevat.

Glede na to, da je tole artic izvedba z grelnim kablom po spec greje do -25, verjamem da so rešili zamrzovanje zunanje enote..

Ker mi je bil všeč SCOP za tole C&H artic klimo, sem šel iskat če so kakšni pametni grafi padanja moči ali COP s temperaturo in ta zadeva obdrži 90% nazivne toplotne moči pri -10 stopinjah, 80% pri -15 in 70% pri -20. Kar ok se mi zdi...

http://shrani.si/f/R/Sm/RMehtbd/scop.png

Ok. pa če ti povem, da vem vse o tej firmi, da sem bil v njihovi tovarni, da sem sodeloval pri njihovih porodnih težavah, ko so inverterska vezja crkovala... Vedi, da je na papirju vse zelo drugače kot v resnici! Zavedaj se, da danes živimo v zlaganem svetu, kjer se izkorišča naivnost ljudi kot nikoli doslej.

No sej zato sem vprašal, če imaš mogoče s tem konkretnim modelom kaj izkušenj, da si montiral, pa ne dela ok ali da crkujejo...Ampak ta model konkretno, ne pred leti neki X model. Sicer če crkne je tak 5 let garancije, kar je bolj redko tudi pri renomiranih firmah.
Zdej če trdiš da Gree laže in zavaji s tistimi grafi in da klima ne da nič od seb v minusu, potem bi hitro tudi kaki rusi na youtubu začeli jamrati, če ne druga v komentarjih. Pa kolikor sem razbral, so povečini kr zadovoljni z delovanjem.

Ne vem, najraje bi prebral res konkretne izkušnje nekoga, ki ima to klimo zmontirano in se z njo greje. Zdej če so jim inverterji crkovali, so to verjetno porihtali, sicer ne bi devali 5 let garancije, saj bi prej bankrotirali.

RE: Kako izbrati sistem hlajenja - grega09 - 8.12.2020

Jaz sam imam peto opcijo, ki je pasivno hlajenje preko stenskih konvektorjev z vodo iz vrtine. Seveda je vmes izmenjevalec. Z isto vrtino pa bomo pozimi ogrevali preko tč. Nisem vzel tč z opcijo hlajenja.