PodSvojoStreho.net
Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? (/showthread.php?tid=79287)

Strani: 1 2

Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - matejb79 - 7.12.2020

Pozdravljeni,

smo v fazi selitve v stanovanje (v hiši). Trenutno so notri radiatorji in električna peč.

Razmišljamo o postavitvi talnega gretja in toplotne črpalke. Na internetu je veliko različnih informacij o tem ali gre talno skupaj z hišo brez izolacije.

SIcer izolacija je v planu ampak je odvisna tudi od drugih ...

Zanima me, če ima kdo izkušnje s talnim ogrevanjem in hišo brez izolacije? Hiša je na obali, tako da ni nekega strašnega mraza (razen ko piha burja Smile.

Hvala!

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - Notranjc - 7.12.2020

Mi imamo hišo letnik 1980, 100 m2 bivalne, fasada 5cm kombi plošča, nad monto (podstrešje) 2x5cm kombi plošča, neizolirani balkoni, nova okna... 5 let nazaj zamenjali komplet tlake, inštalacije, vgradili klasično talno ogrevanje, pustili radiatorje, po tleh dvoslojni hrast parket.
Letos prvič obratujemo s TČ, zaenkrat samo na talno ogrevanje. Ocenjujem, da do -5stC bo šlo s temperaturo v talno okrog 40-43stC, potem bo treba dodat še v radiatorje. Izgube so kar občutne.
Precej veleumov je trdilo da bo talno dovolj, da naj radiatorje odstranim. Pa ni tako. Brez radiatorjev bi se zdaj pošteno praskal po glavi.
V bodoče bomo izolirali balkone in na podstrešju posodobili izolacijo. V tem smislu, da bomo nekoč naredili mansardne prostore. Fasada zaenkrat ni v planu. Za lušt bomo v dnevne prostore dodali še manjšo kaminsko peč na pelete. Za polarne dni Smile
Talno ogrevanje je prijetno, tudi za slabo izolirano hišo dobra kombinacija z radiatorji.
Treba pa upoštevat več dejstev. Če so okna slaba, se ob burji v prostorih hitro premeša temperatura, talno jo bo težje nadoknadilo zaradi vztrajnosti. Če imate več vpadnega sonca, bo pa talno težko bremzalo. Jaz bi predlagal, da če imate namen prenavljat tlake, obstoječim radiatorjem dodajte talno ogrevanje. In po potrebi dodate še kak radiator, če ga v kakšnem prostoru ni. Po pameti. Talno regulirate konstantno po vremenu, radiatorje pa po temperaturi v notranjih prostorih. Nizkotemperaturno ogrevanje v takih hišah se lahko pozabi. Današnje TČ pa imajo dobre izkoristke tudi pri višjih temperaturah, se ni preveč za sekirat. Sibirije na primorskem pa tudi ne poznate Smile

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - Beri - 7.12.2020

Vse je odvisno na kakšno gostoto si polagal cevi.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - bk9105 - 7.12.2020

Temperatura tal v bivalnih prostorih naj ne bi presegla 29stC, predvidevam da zaradi vpliva na zdravje.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - sisekmisek - 7.12.2020

(7.12.2020 ob 14:36)Notranjc Napisal: Mi imamo hišo letnik 1980, 100 m2 bivalne, fasada 5cm kombi plošča, nad monto (podstrešje) 2x5cm kombi plošča, neizolirani balkoni, nova okna... 5 let nazaj zamenjali komplet tlake, inštalacije, vgradili klasično talno ogrevanje, pustili radiatorje, po tleh dvoslojni hrast parket.
Letos prvič obratujemo s TČ, zaenkrat samo na talno ogrevanje. Ocenjujem, da do -5stC bo šlo s temperaturo v talno okrog 40-43stC, potem bo treba dodat še v radiatorje. Izgube so kar občutne.
Precej veleumov je trdilo da bo talno dovolj, da naj radiatorje odstranim. Pa ni tako. Brez radiatorjev bi se zdaj pošteno praskal po glavi.
V bodoče bomo izolirali balkone in na podstrešju posodobili izolacijo. V tem smislu, da bomo nekoč naredili mansardne prostore. Fasada zaenkrat ni v planu. Za lušt bomo v dnevne prostore dodali še manjšo kaminsko peč na pelete. Za polarne dni Smile
Talno ogrevanje je prijetno, tudi za slabo izolirano hišo dobra kombinacija z radiatorji.
Treba pa upoštevat več dejstev. Če so okna slaba, se ob burji v prostorih hitro premeša temperatura, talno jo bo težje nadoknadilo zaradi vztrajnosti. Če imate več vpadnega sonca, bo pa talno težko bremzalo. Jaz bi predlagal, da če imate namen prenavljat tlake, obstoječim radiatorjem dodajte talno ogrevanje. In po potrebi dodate še kak radiator, če ga v kakšnem prostoru ni. Po pameti. Talno regulirate konstantno po vremenu, radiatorje pa po temperaturi v notranjih prostorih. Nizkotemperaturno ogrevanje v takih hišah se lahko pozabi. Današnje TČ pa imajo dobre izkoristke tudi pri višjih temperaturah, se ni preveč za sekirat. Sibirije na primorskem pa tudi ne poznate Smile

Jst imam 240m2 brez izolacije....sicer nova okna pa več, kot 39 stopinj nisem še spuščal v radiatorje letos. Pa tudi radiatorji niso nekaj zelo predimenzionirani. Res, da notranja T ne gre preko 20-21, ampak to  bajto sem tudi prej z drvmi težko segrel na 23. Bi se moral utaborit pri peči.

V talno 43 mi je pa res sumljivo kako ste cevi polagali. S 43 se jaz tuširam, ne vem kak je občutek, da bi hodil po 43.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - csamo001 - 7.12.2020

Čez 40 v talno? To pa prvič slišim. Bi rekel, da ni ravno prijeten občutek hodit pa takih tleh...?

Če so končni izdelek tako vroča tla, potem res ne vidim dodane vrednosti talnega. Da stroška niti ne omenjam.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - Notranjc - 7.12.2020

Ja, če želimo tla ogrevat z manjšo temperaturo, moramo cevi razpeljat bolj na gosto. Pri nas je med cevmi približno 15 cm. Kaj drugače se s temi sistemskimi ploščami niti ne bi dalo. V kopalnici smo šli bolj na gosto, se pravi 7,5 cm.
V vsakem primeru pa se tal ne sme pregret na 30+, se strinjam. Tudi iz tega razloga sem hvaležen za radiatorje. Nisem še uspel merit temperature na parketu, imam pa namen.
Tu gor so fantje že delal izračune za slabo izolirane objekte... Precej visoke številke so prišle, in glede na moje izkušnje, realne. -15 je hud mraz in ga je včasih v takih prostorih prav čutit. Tako da takrat radiator ali pa kamin prideta prav. Več bom vedel po zimi.
Je pa res, da nam je v dnevnih prostorih nagajal pretok v dveh vejah. Na sliki so 3 veje, v celem nadstropju 7. To sem rešil šele včeraj. Malo sem zavrtel ventile pri merilcih pretokov in zdaj je popolnoma druga zgodba, so se očitno na ventilih nabrale neke packarije, alge, opilki, ne vem. Nisem niti vedel, da so tam tudi ventili.
Tako da zdaj sem happy in mogoče bom lahko poročal, da pri -5 spuščamo v talno samo 41 Smile Vi mojstri bi pa lahko že vedeli, da se tla seveda ne segrejejo na 40 stC, tudi pod parketom sigurno ni toliko, ker se temperatura razporedi po površini.
Ja, takrat ko to delaš, ni nobenega veleuma z realnimi podatki blizu. Tudi z izvajalcem pri nastavitvah TČ sem bil razočaran. S premico, ki jo je nastavil, bi nam zmrznili smrklji Smile Tako da sem zdaj to sam zreguliral. 

V glavnem... previdno pri talnem v slabo izoliranem objektu, se pa splača.

Veš, eni ne ločijo med temperaturo vode v ceveh in temperaturo površine tal, znajo pa najedat vsem, ki imajo slabše številke kot oni.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - sassapo - 7.12.2020

Je kar precej novogradenj v katere se vselijo še pred izdelavo fasade, pa nihče ne potrebuje 40 stopinj dvižnega voda, tudi v hudem mrazu ne.
V vsakem primeru gre za slabo izvedbo s predolgimi vejami in pre majhnimi pretoki. Takšne temperature kot jih navajate za talno nikakor niso ok. marsikdo v predimenzioniranih radiatorjih shaja s to temperaturo.

(7.12.2020 ob 21:02)bk9105 Napisal: Veš, eni ne ločijo med temperaturo vode v ceveh in temperaturo površine tal, znajo pa najedat vsem, ki imajo slabše številke kot oni.

Ja vredi, če ti misliš, da je 40 stopinj v talno normalno, pa naj bo. Jebotepazdravljenjekompleksov.

(7.12.2020 ob 21:52)csamo001 Napisal:
(7.12.2020 ob 21:02)bk9105 Napisal: Veš, eni ne ločijo med temperaturo vode v ceveh in temperaturo površine tal, znajo pa najedat vsem, ki imajo slabše številke kot oni.

Ja vredi, če ti misliš, da je 40 stopinj v talno normalno, pa naj bo. Jebotepazdravljenjekompleksov.

(7.12.2020 ob 16:17)bk9105 Napisal: Temperatura tal v bivalnih prostorih naj ne bi presegla 29stC, predvidevam da zaradi vpliva na zdravje.

Sledi temi. Bo šlo, al ti prepotentnost tega ne omogoča?
Človek je talno položil, kot ga je, in izolacije ima toliko, kot je ima. In kaj naj zdaj naredi, da ne bo s slabimi številkami tebe iritiral?

Kodrič, ne da se mi. Zmagal si, 40 stopinj v talno je standard.

Kolega Cafnik, jaz ne tekmujem, kot očitno ti, tak da izvoli, proslavi zmago, da se boš boljše počutil.

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - som16 - 7.12.2020

matejb79,
pišeš da ste v " fazi " selitve. Kaj je potrebno še narediti , da se boste ogrevali na TČ in talno gretje??
V naslovu ti pišeš, da je hiša. Kako je z orijentacijo? Kako je s stenami, glede da nimaš izolacije.? Koliko boš grel? Okan? Stavbno pohištvo?

RE: Talno ogrevanje in hiša brez izolacije? - miro2x - 7.12.2020

Kaj če se je protokol za sušenje estriha zaciklal??