![]() |
|
Težava s talnim gretjem - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Težava s talnim gretjem (/showthread.php?tid=79275) Strani:
1
2
|
Težava s talnim gretjem - tomash - 4.12.2020 Pozdravljeni mojstri. V hiši (pritličje) imam radiatorski sistem z izjemo kopalnice, kjer je talno gretje katerega v notranjosti kopalnice regulira regulacijski ventil Danfoss FHV - R. Zadeva je bila učinkovita dve leti, delalo normalno, do letos, ko sem izoliral zgornjo plato (kamena volna). Po občutku je zdj ogrevalnih krogov kr nekaj manj (opazim pri porabi pelet), je pa dejstvo da kopalnica ne doseže več kot 20-21°C (prej cca 28°C max). Termostat je nastavljen na max. Mislim da tule ne gre za nobeno okvaro, ampak ker je manj ogrevanja preostale hiše talno ne dohaja. Je pa vse na eni črpalki. Isto se je pojavljalo že prej v začetkih kurilne sezone (kar mi je logično), ko se peč prižge le tu in tam. Zanima me ali obstaja kakšna rešitev, kakšen trik, da bi vseeno nekako uspel dvigniti še kako stopinjo v kopalnici? Predvidevam da ko bo zunaj -15, bo zaradi večkrat prižgane pumpe, v kopalnici bolj toplo. Hvala za vsak nasvet. RE: Težava s talnim gretjem - Hanzi - 4.12.2020 Si odzracil? Cevi pri ventilu so tople? RE: Težava s talnim gretjem - tomash - 4.12.2020 (4.12.2020 ob 22:01)Hanzi Napisal: Si odzracil? Odzračil nisem, pa sem dolival letos. Sicer je en dan zmanjkalo pelet in je malo bolj ohladilo hišo, tko da je malo dalj delalo radiatorsko ogrevanje, takrat je tud malo bolj ogrelo kopalnico in tla kopalnice so bila zelo topla. Cevi pri regulatorju talnega so drugače tople. Da bi blo čist mrzlo talno to ni. Bom probal še jutri pogledat če je kej zraka vmes. Hvala za idejo. RE: Težava s talnim gretjem - sassapo - 4.12.2020 Stvar je samo v tem, da imaš vezavo napačno izvedeno. Če bi imel kot bi moral imeti, iz peči zalogovnik ali vsaj kretnico in mešalni ventil kateri bi skrbel za ustrezno temp. dvižnega voda v odvisnosti od zunanje temp. in bi oč vseskozi delovala, bi tudi talno v kopalnici delovalo bp. RE: Težava s talnim gretjem - tomash - 4.12.2020 (4.12.2020 ob 22:28)sassapo Napisal: Stvar je samo v tem, da imaš vezavo napačno izvedeno. Če bi imel kot bi moral imeti, iz peči zalogovnik ali vsaj kretnico in mešalni ventil kateri bi skrbel za ustrezno temp. dvižnega voda v odvisnosti od zunanje temp. in bi oč vseskozi delovala, bi tudi talno v kopalnici delovalo bp. Talno gretje je priklopljeno na isto vejo kot radiatorji, oz. je vse na eni veji. To omogoča ta tip Danfossove regulacije. Logično mi je, da če bi oč delovala vseskozi, da bi talno delalo tako kot mora. Ampak preostali del hiše ne potrebuje in termostat v hiši ne da ukaza za zagon oč. Prosim ne zamenjati moje neukosti, za kakšno aroganco ali kaj podobnega.
RE: Težava s talnim gretjem - sassapo - 4.12.2020 (4.12.2020 ob 22:47)tomash Napisal:(4.12.2020 ob 22:28)sassapo Napisal: Stvar je samo v tem, da imaš vezavo napačno izvedeno. Če bi imel kot bi moral imeti, iz peči zalogovnik ali vsaj kretnico in mešalni ventil kateri bi skrbel za ustrezno temp. dvižnega voda v odvisnosti od zunanje temp. in bi oč vseskozi delovala, bi tudi talno v kopalnici delovalo bp. Zato sem ti pa napisal, da imaš generalno napačno postavljen ogrevalni sistem. Dobi si mojstra, da ti uredi kot sem napisal, pa ne boš imel nobenih problemov več. Kar pa j e najpomembneje, udobje bivanja bo boljše zaradi stabilne temp. radiatorjev, poraba bo nižja. RE: Težava s talnim gretjem - Hanzi - 5.12.2020 Aha, sedaj vidim zadnji stavek da ti črpalka poredko laufa. Kdo ti pa ugaša črpalko, če imaš termostat(sobni?) na Max Tistega nahecaj da ti ne bo več ugašal črpalke. Če ne drugače pa tako da (pri) zapreš radiatorje kjer imaš sobni termostat. RE: Težava s talnim gretjem - bk9105 - 5.12.2020 Tako je, ustvari pogoje, da bo obtočna čim več laufala, termostatske ventile na radiatorje pa obtočno, ki se bo znala prilagajati potrebam sistema. Seveda bi rešitev z ločeno ogrevalno vejo za talno bila za razred boljša rešitev, ampak zdaj pač je kot je, ker po moje ti cevi za talno ne gredo ločeno do kurilnice in sedaj nimaš možnosti zadeve tako preurediti, ali pač? RE: Težava s talnim gretjem - sassapo - 5.12.2020 Potrebno je razumeti, da je klasičnim sobnim termostatom odklenkalo že več kot 20 let nazaj. Klasični sobni termostat in dobro izolirana hiša ne deluje in ne more delovati. Ja, če bi bila cela hiša samo en in edini prostor. Pri talnem gretju pa še to ne. RE: Težava s talnim gretjem - bk9105 - 5.12.2020 In kje je razlika v primerjavi s čem modernejšim, kar se tiče zaznavanja temperature? A že obstajajo termostati/korektorji, ki zmorejo vedet, koliko je temperatura v sosednjem prostoru? RE: Težava s talnim gretjem - Sebek - 5.12.2020 Ko enkrat uravnotežiš sistem tako da je v vseh prostorih enako toplo potem sobnega ne rabiš. Tomash ima glih v tem problem, da nima uravnoteženega sistema sedaj po dodatni izolaciji. Ker ni napisal ali ima v kurilnici tripotni mešalni ventil, mu noben ne more napisati kaj konkretnega, kot le to, da do kurilnice potegne cevi za talno in doda mešalni ventil z motornim pogonom. Dejansko rabi v kurilnici dva mešalna ventila z motornim pogonom. Enega za talno, drugega za radiatorje. Če noče narediti dodatnih cevi za talno do kurilnice, bi moral vgraditi vsaj mešalni ventil z motornim pogonom za radiatorje, da bo lahko znižal temperaturo v radiatorjih in s tem podaljšal čas delovanja obtočne črpalke. Ker radiatorji rabijo tako ali tako višjo temperaturo kot talno bo mu tudi talno delovalo bolje. Je pa to en kompromis. RE: Težava s talnim gretjem - bozgom - 5.12.2020 Nič ni treba komplicirati in ločevati krogotoke. Kot je napisal @Sassapo- minimum je en mešalni ventil reguliran z zunanjo temperaturo, kar bo povzročilo, da bo OČ delovala bistveno več časa. Optimalna rešitev tudi glede izkoristka pa je dograditev primernega zalogovnika. Tako bo peč delovala optimalno, ko bo pač delovala. V stanovanjski del pa se bo spuščalo toliko toplote, kot jo bo potreboval. RE: Težava s talnim gretjem - bk9105 - 5.12.2020 Ja zalogovnik je najboljša rešitev, edino prostor za postavitev more biti na razpolago, pa kurilnico je potrebno kar precej predelat, kar je bolje delati izven kurilne sezone, razen nujnih zadev. RE: Težava s talnim gretjem - sassapo - 5.12.2020 (5.12.2020 ob 11:13)bk9105 Napisal: In kje je razlika v primerjavi s čem modernejšim, kar se tiče zaznavanja temperature? A že obstajajo termostati/korektorji, ki zmorejo vedet, koliko je temperatura v sosednjem prostoru? Daj mi potem razloži zakaj bi rabil vseskozi spreminjat temp. po svoji hiši? Zakaj bi radi regulirali vsak prostor posebej? V ponedeljek hočem v tem prostoru, toliko v Torek v sosednjem pa toliko... Ali kaj? Že čisto osnovna vremenska regulacija in mešalni ventil že vsaj 20 let reši vse potrebe po regulaciji temperature invidualne hiše. Če imamo radiatorje bomo tako montirali termo glave, v primeru talnega pa nastavili želene pretoke in s tem temp. po posameznih prostorih. RE: Težava s talnim gretjem - bk9105 - 5.12.2020 Se strinjam, tako imam tudi sam, talno, nastavljeni pretoki, nobenega termostata. (5.12.2020 ob 10:49)sassapo Napisal: Potrebno je razumeti, da je klasičnim sobnim termostatom odklenkalo že več kot 20 let nazaj. Klasični sobni termostat in dobro izolirana hiša ne deluje in ne more delovati.Še vedno pa ne razumem, kje je razlika med klasičnimi termostati izpred dveh desetletij in novodobnimi zadevami, kar se zaznavanja temperature po večih prostorih hkrati tiče. |