![]() |
|
Neravne fasade? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Tema: Neravne fasade? (/showthread.php?tid=79175) Strani:
1
2
|
Neravne fasade? - Miro76 - 18.11.2020 Pozdravljeni, ker bomo drugo leto delali fasado na novogradnji že malo okoli gledam, zbiram informacije itd... Skratka zmotila me je ena zadeva, na zelo veliko novogradnjah, sploh te ki so delane za posel, za nadaljno prodajo opažam da je fasada zelo "neravna". Torej mislim predvsem da se vidijo stiki kjer je stiropor položen in fasada je videti kot ena zbirka kock. Potem pa zopet vidim novogradnje, ali hiše stare nekaj let kjer je fasada v nulo, v piko, ne vidiš da je spodaj položen sploh kakšen stiropor. Pa me zanima v čem je poanta? Kje je "fora"? Priložim še jutri kakšno fotografijo. Fotografijo ki jo prilagam sem sicer dobil online ampak v mislih imam nekaj podobnega, celo še hujše so stvari in to marsikje. Hvala za obrazložitev. RE: Neravne fasade? - premak - 18.11.2020 Najverjetneje je odvisno od tega, kdaj jo gledaš. Sence... RE: Neravne fasade? - som16 - 18.11.2020 Miro76, kaj konkretno je tu nepravilno narejeno? Tule od konkurence, ki jo pred časom nalepil kolega forumaš navodilo in ............. -https://www.si.weber/files/si/2019-04/GIZ-PFSTI-TEHNIC%C4%9A%C5%9ANE-SMERNICE-prelom_0.pdf Preveri na strani strani 11 in 12, pa še 45. Pa še naš JUB : https://www.jub.si/sites/www.jub.si/files/documents/facade_systems/000112-jubizol_standard-tl-svn-2014-04-10.pdf RE: Neravne fasade? - Miro76 - 18.11.2020 (18.11.2020 ob 21:31)som16 Napisal: Miro76, Razumem, postregel si mi z specifikacijami in standardi ter zakonskimi kvazi odstopanji ampak nisva se prav razumela. Slika ki sem jo prilepil je iz ene internetne strani kjer je prikaz neravne fasade oz. slabo narejene fasade. Mene samo zanima kako se čim bolj izogniti čim bolj izbočeni fasadi. Zanima me kje je fora. Namreč pogovarjal sem se z enimi parimi ki to delajo in se zgovarjajo na stiropor češ da ni odležan dovolj in da ga začne zvijati. Drugi trdijo da je njihova fasada gladka kot šajba, da dajo pisno ampak je m2 bistveno dražji ker dajo nevem koliko debelejši nanos lepila in nevem kaj vse še naredijo... Skratka dosti je bla bla bla-ja... Mene pa dejansko zanima zakaj prihaja na stikih stiroporja do tega vgrezanja oz. izbočenja. Pa ne mi prosim rečt da je to normalno, imam pri sorodnikih 9 let staro hišo, kjer je 15cm fasade EPS70, celo nek poceni stiropor in ko pogledaš v bilo kakšnih pogojih je fasada gladka, ne vidiš da je spodaj kak stiropor, nič ni videti izobčeno, napihnjeno ali kaj podobnega in bila je "poceni" narejena, delali so jo neki albanci. Torej ne zanimajo me te specifikacije s katerimi se proizvajalci zaščitijo ker je pač večina izvajalcev šalobajzarjev, zanima me zgolj in predvsem zakaj pride do tega pojava. RE: Neravne fasade? - som16 - 19.11.2020 Miro76, neki kvazi zakonska odstopanja?? Od kje se ti to njade? Odstopanja so zapisana in dovoljena; do tu vse lepo in prav, kar je več od dovoljenih ni v redu. Izdelava fasade s stiroporjem je dosti lažja, saj se stiropor lepo pobrusi. Seveda je tudi ravnost stene-pozidave odvisna od tega. Stiropor mora res biti odležan, a napenjanje in zvijanje se deloma pojavi ko ga obdela sonce. Tudi pravilno nalepiti ga je potrebno. Naslednja čudna zadeva je armiranje. Okoli oken ( stavbnega pohištva ) vogale armiraš.1 sloj mrežice. Vgradiš PVC vogalnike na vogalih objekta ;1. sloj mrežice. Okoli oken ( stavbnega pohištva ) vgradiš PVC vogalnike ; 2. sloj mrežice. Ko je končano, se armira celotna površina fasade. Vidiš tu se pa začnejo težave, saj imaš na fasadi ( steni) en sloj armirne mrežice, na vogalih oken ( stavbnega pohištva ) pa tri - 3. sloj mrežice. Na veliki flehi stene se ti pojavijo stiki mrežice - prekrivanje - in vsak pukl se pozna. Rešitev tu je , da se mrežica vgrajuje z nazobčanim gleterjem ; zobi 8-10 mm. Sledi še primerna roka fasaderja. Če preveč pritisneš-izravnaš lepilo imaš " lukjo " vdolbino, ki se deloma popravi z drugim slojem lepila. ČE!! Sledi zaključni sloj. Debelejša granulacija nekoliko prekrije neravnine, ne pa popolnoma. Mene osebno bolj moti, ko je fasada iz plajbe , predvsem vogali in same špalete. V veliko primerih, ko se poklicalo Tehnično službo , dotičnega proizvajalca meterjala, so ti tehnologi potrdili, da je to ročno delo in primerno izdelana fasada. Imaš tudi navodilo in zahtevo v Navodilih, kako se izvede kontrola -kvalitetni pregled fasade. Kako se tem vidnim anomalijam izogniti: pogovoriti se z izvajalcem, mu povedati da zahtevaš takšno izvedbo , da se ne bodo videle sence / neravnine. Preglej nekaj njegovih izdelanih fasad in pogovori se z investitorji. Glede sosedovih in prijateljevih fasad, ki so , kot praviš "" ....15cm fasade EPS70, celo nek poceni stiropor in ko pogledaš v bilo kakšnih pogojih je fasada gladka, ne vidiš da je spodaj kak stiropor, nič ni videti izobčeno, napihnjeno ali kaj podobnega i...."", mi ne govori, ker ne pišem ali odgovarjam prvič, da so ravne , brez neravnin, nazobčenosti,... ITD! Še fasade z Wun............... ploščami se v soncu ali luni vidi ukrivljenost/neravnine. Fasada bo gladka kot šajba. Pojdi pogledat in javi, nalepi sliko te gladke kot šajba fasade. Glede prejšnega posta in Teh. navodil : tako je zahtevano . Imaš napisano pod kakšnimi pogoji se fasada izdeluje. Se ti takoj pridružim, v kolikor boš dosegel, da se te kvazi zahteve spremenijo oz. določijo po tvoje - da so fasade ravne kot šajba. ( to zadnji je špas )Upam, da sem sedaj nekoliko bolj primerno dopisal-odgovoril ti. RE: Neravne fasade? - Energetik81 - 19.11.2020 Jaz mislim, da je to lahko posledica 3 stvari: - podlaga mora biti ravna, to je treba prej preveriti z večmetrsko letvijo in pregloboke nepravilnosti že prej zravnati z AC malto (to so navodila proizvajalcev) - EPS je potrebno namazati pravilno; šalabajzerji pa vržejo 2-3 flike lepila na ploščo in zalimajo, robovi se zato lahko zavihajo - na koncu šparanje z lepilom, ravno toliko da nekako skrijejo mrežico, namesto da bi vsaj drugi sloj konkretno nanesli in poravnali. Jasno se to vse počne, da se prišpara s časom, delom in lepilom. In ker se večini potem ne da ukvarjati z reklamacijami. RE: Neravne fasade? - Blokovec - 19.11.2020 Poskušajte nanesti lepilo in mrežico in to vse skupaj na način, da bo 100% ravno. Pa ne gre tako zlahka. Brez uporabe žlebičaste gladilke je ravnost zelo težko doseči. Armiranje zahteva 10cm prekrivanje, kar avtomatično pomeni, da če niso vremenski pogoji idealni, potem je na prehodih sigurno dvojni nanos lepila. In potem je tu nanos drugega sloja, in če tega narediš s kratko gletalco, potem so neravnine sigurno tu (vsaj takšne na sliki zgoraj). Redki fasaderji uporabijo večje gletalice in seveda posledično se v drugem nanosu nanese več materiala in nekateri to potem celo zaribajo (ne da se vsakega fasadnega lepila lepo zaribat). In potem je še nanos zaključnega sloja in seveda spet pogoj ustreznih klimatskih pogojev. Tudi tu se da narediti veliko škode in na zgornji sliki bi rekel, da je tako izdelava armirnega sloja, kot tudi nanos zaključnega sloja izvedel nekdo zelo na "brzino". Vse se da, če se hoče, je pa res, da je npr. izdelava na kameni volni bistveno težja kot na stiroporu (vsaj kar se tiče ravnosti), ampak se da. RE: Neravne fasade? - Fantocci2 - 19.11.2020 Če želiš imeti vrhunsko ravno fasado, jo naredi z multiporjem. Tega lahko tudi največji šalabajzer z navadno lato za čas posla poravna v nulo, ker se da zlahka obrusit, še veliko lažje in lepše kot EPS. Pa negorljiv je, še en plus (negorljiva je sicer tudi volna, ampak ta je glede dela čisto nasprotje - najbolj smotan materijal za izvedbo). Ima pa multipor tudi svoj minus: ceno. RE: Neravne fasade? - mravljam - 4.11.2021 Zdravo. Podobna težava pri nam. Preklopni demit 17cm, zaključni sloj 1,5mm bela. Bil zraven vse faze, ki jih imam tudi poslikane. Nepravilnosti pri lepljenju stiropora in stikov ni, obe “roki” bili izvedeni ok.. sedaj imamo na vzhodni strani hiše, ko posveti direktna svetloba (avto na dovozu, reflektor iz hiše, ali ko gledaš iz strani) občutek kot da je nagubano. Ko damo lato zraven je vse kot mora bit. Na Ostalih treh straneh tega ni vidnega. Kontaktiral weber in pravijo, da ne opažajo nepravilnosti.. https://file.si/k6X/6eacf8c9-be13-403d-a59e-f79e88e6a151.jpeg https://file.si/mLd/90079fd3-fbc2-4520-bb87-241f0b2cde9b.jpeg https://file.si/4aZ/85a3a48a-3e08-4f40-91cd-0cbe7ca96dee.jpeg https://file.si/3r0/ec14950d-517b-4d91-b903-582988c6ae6a.jpeg RE: Neravne fasade? - firefly - 4.11.2021 To so vidni preklopi mrezice. RE: Neravne fasade? - mravljam - 4.11.2021 Hvala za odgovor. Kaj to pomeni? Da naslednji sloji niso bili pravilno izvedeni? Hvala. RE: Neravne fasade? - som16 - 4.11.2021 mravljam , običajno neuradno njihovi tehnologi povejo, da je premalo nanesenga lepila v I. sloju, kjer je potrebno utopiti mrežico. Ja, odgvor ki so ti ga podali je na mestu. RE: Neravne fasade? - H20 - 13.11.2021 vprašanje glede fasade.... trenutno lepim fasadni stiropor Austrotherem, ki je zelo slabe kvalitete, neravne površine, slabo rezano.... s čim se zaprejo široki utori med ploščami? razen s purpeno, s katero pa nemoreš napolniti ožjih rež. morda akrilni silikon? se zahvaljujem za nasvet RE: Neravne fasade? - slamnik - 13.11.2021 Purpen je super, kaj da ne moreš ozkih špranj purpenat, zarini pištolo noter v špranjo in stisni, kaj se ti smili stiropor? Itak moraš potem odrezat kar ven pogleda, mogoče celo uporabiš tistega za lepljenje , ker se manj razteza. RE: Neravne fasade? - H20 - 15.11.2021 ja je super za večje reže. če pa lepiš v majhne ti pa potem 90% ven pride in gre v smeti. bi raje s silikonom... |