![]() |
|
Toplotna črpalka, je smiselno? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka, je smiselno? (/showthread.php?tid=79091) |
Toplotna črpalka, je smiselno? - Obnavljam10 - 5.11.2020 Pozdravljeni. Počasi se pripravljam na adaptacijo 30 let stare hiše. Okna in vhodna vrata bodo zamenjana, na fasadi so samo 5cm kombi plošče, na stropu pa 5-8 cm kamene volne, v prihodnosti se bo tudi to dodelalo. Je pa enocevni sistem ogrevanja in so zadnji radiatorji tudi s kurjenjem na drva občutno hladnejši. Razmišljam o prehodu na vt toplotno črpalko. Izvajalci so mi ponujali toplotne črpalke od 9(?) do 14 kW moči. A bi bil prehod na tč sploh smiselen? Ima kdo konkretne izkušnje iz podobnega primera? Ker me skrbi da bi nas pozimi zeblo, s tč pa tudi nimam kaj veliko stika. Hkrati pa upam, da bi bilo ok če bi bili radiatorji 24/7 malo topli, ne kot zdaj, ko temp. v hiši stalno niha. Sta pa še dve opciji: -it na pelete in zadevo malo avtomatizirati. Samo za 15m3 drv plačam 975€, za primerljivih 7t peletov pa bi 2000€. Šele včeraj sem se začel zanimati za pelete in takšno ceno sem našel na hitro -kurilnico predelati, vgraditi 2000l zalogovnik in vso elektroniko, peč pa je že 25kW na podpih. Res bi prosil za realne odgovore kaj bi bilo smiselno ker trenutno imam vsak dan drugo sliko, bi pa rad, da si vsaj malo olajšam delo z ogrevnjem RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - sassapo - 5.11.2020 Čisto prva stvar, ki jo moraš pri sebi razčistiti je, kaj želiš in koliko si pripravljen v to investirat. Če ti je prioriteta udobje, potem je odgovor na dlani, TČ. Če želiš za manj denarja izboljšati ogrevalni sistem, ni druge kot dovolj velik zalogovnik k obstoječi peči. Peleti, pa mislim, da v tejle tvoji zgodbi niso ravno rešitev? Za karkoli se boš odločil, bo delovalo ok. če bo narejeno tako kot je treba. Radiatorje imaš pa zadnje hladnejše zaradi šibke obtočne črpalke, ogrevalni vir s tem nima povezave. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - bozgom - 5.11.2020 Šibke obtočne ali pa slabo/brez hidravličnega uravnoteženja pretokov. Bo mogoče treba pri kakšnem radiatorju, kateri je na isti veji kot tisti kateri greje slabo malce pripreti spodnji ventil in preveriti, če je na slabše delujočem do konca odprt. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - csamo001 - 5.11.2020 Pa ni običajno, da je pri enocevnem sistemu (sicer je treba bolj natančno definirat kaj za Obnvaljam10 pomeni "enocevni sistem, ker smo v preteklosti že videli, da si pod tem pojmom predstavljamo različne stvari) dejansko vsak naslednji radiator nekoliko hladnejši. Sicer se v stanovanjih, kjer so poti kratke in je manj grelnih teles običajno to manj pozna, v hišah pa bolj. @Obnavljam10 Kakšna je kvadratura in na katerem koncu Slovenije je hiša? Glede na tvojo porabo drv v kontekstu izolacije najbrž ne gre za ogromno bajturino? RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - Obnavljam10 - 5.11.2020 (5.11.2020 ob 11:37)csamo001 Napisal: Pa ni običajno, da je pri enocevnem sistemu (sicer je treba bolj natančno definirat kaj za Obnvaljam10 pomeni "enocevni sistem, ker smo v preteklosti že videli, da si pod tem pojmom predstavljamo različne stvari) dejansko vsak naslednji radiator nekoliko hladnejši. Sicer se v stanovanjih, kjer so poti kratke in je manj grelnih teles običajno to manj pozna, v hišah pa bolj. Hiša je v osrednji Sloveniji, ogreva pa se okoli 150m2 površine. So pa radiatorji zvezani v veje, po 3 zaporedni radiatorji v eni veji. Sicer sem za 15m3 drv malo prekalkuliral, ker jih kurim po 20 na sezono, ampak to pripisijem slabim oknom in slabemu kurilnemu sistemu (temperaturo s težavo uravnavam in v peči zaradi problema še slabše izgoreva) Razmišljam o 14kW Zubadanu ampak kot rečeno me skrbi, če bo tč zmogla takšno hišo. Ker izvajalci so mi ponujali tudi 9kW črpalko in mislim, da jim ne morem zaupati. In če bi dal gor močnejšo obtočno črpalko oz naravnal ventile bi tudi zadnje radiatorje ogrelo? RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - nacek - 5.11.2020 https://www.dnevnik.si/1042640120 http://www.zmes.si/wp-content/uploads/2014/08/RADIATORSKO-ALI-TALNO-OGREVANJE.pdf RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - Obnavljam10 - 5.11.2020 (5.11.2020 ob 14:31)nacek Napisal: https://www.dnevnik.si/1042640120 Nacek, hvala za tole. Če grem v tč očitno potrebujem večje radiatorje, termostatske glave in strokovnjaka, da sistem nastavi kot je treba. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - sassapo - 5.11.2020 K nabavi TČ ne pristopaj na pamet! Koliko sploh imaš radiatorjev in kateri tip ter velikost? Po trije vezani zaporedno, še gre čisto bp. Koliko m2 ima celotna hiša? Imaš veliko toplotnih mostov (balkoni, betonske stopnice, podkletena hiša...) Po porabi drv, bi rekel, da ne gre ravno za potratno hišo, verjetno bi kakšna TČ iz srednjega kakovostnega razreda zadostovala že v nazivni moči 8kw, v klima segmentu pa ziher ne več kot 11kw. Zubadan 14 kw skoraj zagotovo ni ena izmed boljših ali pravilnejših izbir. Brez videnega (slik) in točne lokacije, je pa tako vse skupaj zgolj ugibanje. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - sašo65 - 5.11.2020 zver od FWHP11 bo tako prava zanj, da boljše za ta denar ne bo našel....pa še močna OČ s konstantnim pretokom zna bit v tem primeru prednost.... RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - Sebek - 5.11.2020 Kaj točno te moti pri kurjenju na drva? No jaz bi na tvojem mestu sedaj malo predelal kurilnico. K peči dodal kaki 1000l zalogovnik tople vode, ter na dvižni vod montiral 3 potni mešalni ventil z motornim pogonom. Seveda dodal še sistem za varovanje povratka v peč če še tega slučajno nimaš. S tem boš lahko ogreval hišo z nižjo temperaturo v radiatorjih, ter tudi izboljšal izkoristek peči. Ko boš pa hišo obnovil in izoliral, takrat boš pa videl na podlagi količine skurjnih drv in najvišje potrebne temperature dvižnega voda, kakšno toplotno črpalko sploh potrebuješ. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - Obnavljam10 - 5.11.2020 (5.11.2020 ob 19:20)sassapo Napisal: K nabavi TČ ne pristopaj na pamet! Koliko sploh imaš radiatorjev in kateri tip ter velikost? Radiatorjev je v stanovanjskem delu 10 in še v spodnji etaži 4. So pa prvi in verjetno nižjega cenovnega razreda. Hiša je pol podkletena, balkon izveden na star način, toplotni mostovi so tudi v kotih in pod stropom - tam brišem plesen. A lahko komentar zakaj Zubadan nebi bil najbolj primeren? (5.11.2020 ob 19:42)Sebek Napisal: Kaj točno te moti pri kurjenju na drva? Moj plan za letos je bil tak z 2000l zalogovnikom. Po pridobljenem predračunu pa sem si rekel, da še malo dodam in grem na tč, ko zamenjam okna. Konec koncev vsaj z drvi in kurjenjem nimam dela. Mogoče bi bilo vse smiselno, samo po vložku in recimo 3 leta kasneje it na tč....bi bilo smiselno? RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - sassapo - 5.11.2020 Napisal sem, da je brez videnega kakršnokoli komentiranje bolj ali manj kot gostilniška debata. Če Zubadana, potem 11 in ne navitih 14kw. Ker že imaš uplinjevalni kotel, bi na tvojem mestu razmislil o 2.000L zalogovniku in vsemu kar sodi zraven. Komoditeta se vam bo drastično povečala, dela s kurjenjem bo pa tudi kar manj. Če pa že TČ, ti pa vsekakor svetujem, da primakneš cca 2k€ in vzameš nekaj iz srednjega razreda. Meni je cca 9k€, kolikor te bo investicija z Zubadanom koštala, za frizirano klimo pač veliko preveč ... Sicer pa samo nasvet. Vsak ve zase RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - xavi - 6.11.2020 Nova okna in vrata bodo zelo pripomogla k zmanjšanju toplotnih izgub. Dodatno položiš na strop še kakšnih 20 cm tervola, pa si glavnino problemov rešil. 11 kw bo v takšnem primeru čisto dovolj, v tem segmentu pa je izbira črpalk kar velika. Vsekakor se da izdatno koristit tudi subvencijo, če staro peč odstraniš, glede na to, da je uplinjak, pa se še da to dodatno vnovčit. V kolikor pa bi bile eventuelne težave glede enocevnega sistema, še vedno obstaja rešitev v prilagoditvi velikosti radiatorjev (zadnji na zanki je največji). Zberi ponudbe za 11kw + 300 l bojler in poročaj. RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - gregsl - 6.11.2020 Pozdravljeni, Sem bil lani v podobni dilemi, peleti ali toplotna, katera, koliko močna, nas bo pozimi zeblo, se bodo vklapljali grelci, ker ne bo zmogla... Na koncu sem se odločil za Panasonic T-cap 9kw. Res, da je vgrajena komaj 1 sezono, deluje brez napak, celo zimo brez vklopa grelcev. Hiša iz 70. let, nova okna, fasada, radiatorsko gretje, cca. 140 m2, radi imamo toplo (temp ne pade pod 23 stopinj, 24 urno gretje). Gregor RE: Toplotna črpalka, je smiselno? - Notranjc - 12.11.2020 To bo izgledalo kot da sva z Gregorjem zmenjena Mi smo v podobno hišo en mesec nazaj montirali Panasonic T-Cap 9 kW. Imamo sicer kombinirano talno/radiatorji, zaenkrat obratuje samo talno 100m2 in nobenih težav. Kaj več pa lahko povem po končani sezoni. T-Cap je res dober, zmogljiv izdelek in tudi cena je poštena. Po vrnjeni subvenciji nas bo prišlo 4k€. V 2021 bo na strehi še sončni net-metering 5kW, da pokrijemo nekaj stroška za elektriko, investicija bo 2k€, ker smo od foha in pa izolacija balkonov. In upamo na najboljše. Vsekakor pa se mi zdi za kurilnico plačevati več kot 7k€ preveč. Ko pride subvencija pa iz tega nastane 4,5k€. Res bolj smiselno še kakšen dinarček porabit za boljšo izolacijo, če je možno. Tudi zalogovnik ni slaba ideja. Kuriš enkrat na dan in imaš z dobrim izkoristkom konstantno toplo. Je znesek predračuna skrivnost? Treba najti poštene, zanesljive in ugodne monterje in malo primerjat. Ker ti so lahko jazbeci erste klasse. Glede na izkušnje bi bil 2000l primeren, manj bi bilo premalo. Tudi sam sem razmišljal v tej smeri ampak bi moral zamenjat tudi peč, hkrati pa nas včasih več dni skupaj ni doma in toplotna lepo dela tudi takrat... briga nas
|