• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>
Izolacija cevi za ogrevanje - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Izolacija cevi za ogrevanje - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izolacija cevi za ogrevanje (/showthread.php?tid=79064)

Strani: 1 2

Izolacija cevi za ogrevanje - zidarskiamater - 28.10.2020

Živjo, zanima me, če lahko izoliram cevi od centralne kurjave, ki so skrite za gips ploščami z stiroporom in pur peno? Se mogoče raztopi pod vrocino? Imam še ostanek materijala doma.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - some1 - 28.10.2020

Če se pur pena ne stopi na direktnem soncu se tudi ob centralni nebo.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - csamo001 - 28.10.2020

(28.10.2020 ob 18:29)zidarskiamater Napisal: Živjo, zanima me, če lahko izoliram cevi od centralne kurjave, ki so skrite za gips ploščami z stiroporom in pur peno? Se mogoče raztopi pod vrocino? Imam še ostanek materijala doma.

A to bi rad izoliral v sicer neogravanih prostorih? Ker v ogrevanih ravno nima smisla...

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - zidarskiamater - 28.10.2020

V ogrevanih. Škoda se mi zdi zgubljat toploto v prostor skrit za gips ploščo.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - csamo001 - 29.10.2020

Si ti dobro razmislil kaj si pravkar napisal?

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - gusti - 29.10.2020

(28.10.2020 ob 22:43)zidarskiamater Napisal: V ogrevanih. Škoda se mi zdi zgubljat toploto v prostor skrit za gips ploščo.

Toplotne "izgube" znotraj toplotnega ovoja stavbe pravzaprav niso izgube! Tudi če greješ prostor za gips ploščo se ta toplota prenese preko sten ali AB plošče na druge prostore in tako izgub ni. V tem primeru bi lahko govorili o izgubah samo v primeru, če bi se ti tale prostor zaradi teh cevi lokalno močno grel nad želeno bivalno temperaturo in da bi bila kakšna od teh sten zunanja. Ampak tudi v tem primeru močno dvomim, da bi prišlo do nekih relevantnih izgub.

Da ti še odgovorim na vprašanje ... lahko izoliraš s purpeno. Če pogledaš v deklaracijo lahko vidiš, da je temperaturna obstojnost strjene purpene nekje med -50°C in +90°C. V nekih deklaracijah sem videl tudi, da piše da je lahko kratkotrajno obremenjena do +120°C. Kaj pomeni za njih "kratkotrajno" pa žal ne vem.

https://dm.henkel-dam.com/is/content/henkel/si-ceresit-ts62-1-k-pibtolska-pena-750ml-tds-slo

https://www.ceresit.si/content/dam/uac/ceresit/master/movedAssets/slovenia-thor/products/ceresit-pu-pene/ceresit-whiteteq-poliuretanska-pena/tds-ceresit-whiteteq.pdf

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - Hanzi - 29.10.2020

(28.10.2020 ob 22:43)zidarskiamater Napisal: V ogrevanih. Škoda se mi zdi zgubljat toploto v prostor skrit za gips ploščo.

Ja tam.je ponavadi 20C manj, ker palčki s tovornjaki vozijo toploto v svoje vrtne hišice....
Lahko si napravljas delo, če ti je dolgčas. Pridparal pa vb10 letih ne boš toliko kot boš dal za purpeno (če ti je stiropor ostal)

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - zidarskiamater - 29.10.2020

Mogoče je minimalna izguba ampak izguba kljub temu je, ker gre toplota iz cevi tudi na zunanjo steno in ven.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - csamo001 - 29.10.2020

Se zavedaš, da to velja za cel objekt? Edini faktor, ki je tukaj pomemben, je fazni zamik. Knauf okoli cevi ima namreč določeno izolativnost in potem traja dlje časa, da se prestop toplote iz cevi, preko knaufa, prenese na bivalne prostore. Zunanje stena pa je zunanja stena - s knaufom ali brez. Pride lahko evenetualno še do efekta, ki ga je opisal gusti, da se torej zrak znotraj knauf konstrukcije pretirano ogreje, ker je napram temperaturi zunaj objekta dT večji kot drugod v notranjosti bajte, se potem dogaja večji prestop toplote preko zunanjih sten. Pa še to je vprašljivo za koliko večji bi bil ta prestop temperature, velja pa tudi samo za vse zunanje stene (torej tam, kjer teče radiatorska cev ob zunanji steni). Pa spet - ta evetualni presežek toplote se potem prenese na nosilni del zidu in se po mojem v veliki meri spet "vrne" v prostor, sploh, če je na zunanji strani objekta izolacija po današnjih standardih.

Skratka, moje mnenje je, da je škoda časa se s tem posebej ukvarjat. Sploh, če imaš dobro izoliran objekt.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - BojanF - 29.10.2020

Pri zidani konstrukciji je le-ta dobro toplotno prevodna, z zunanje strani pa je obdana s toplotno izolacijo. Tako so zagotovljeni visoki toplotni tokovi med prostori in nizki iz prostorov v zunanjost. Takša hiša ima visoko sposobnost kompenziranja za neenakomerno ogrevanje, saj že majhne temperaturne razlike med prostori povzročijo toplotne tokove med njimi, ki so primerljivi toplotnim tokovom iz prostorov v zunanjost. V takšni hiši bi lahko na primer ogrevali le en osrednji prostor s točkovnim virom toplote, pa bi vseeno dosegli dokaj enakomerno ogrevanje celotnega objekta.

V bistvu je to lahko na nek način problem, ker tipično bi po projektih morala biti temperatura v kopalnicah za 4°C višja kot v sobah, ampak v hiši z zidanimi notranjimi stenami in debelo fasadno izolacijo mogoče tega sploh ni možno dosečti, četudi bi ogreval le kopalnico.

Je pa to ekstremen primer, če namesto zidanih predelnih sten uporabimo mavčnokartonske, je situacija že drugačna, v leseni skeletni hiši pa smo že v drugi skrajnosti. Zato so lahko neizolirane razvodne cevi še vedno problem, vendar je to odvisno od primera do primera.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - Poldee - 29.10.2020

Zakaj bi bil to problem? Problem je edino v glavi uporabnika ce misli, da ce ima v hisi 22 stopinj, da mora imeti v kopalnici 26, v nasprotnem je ze vse narobe. Kar si napisal glede toplotnih tokov in enakomernega ogrevanja cisto verjamem in lahko potrdim, nekaj podobnega imam doma - vse stene zidane, se pozna kar pravis. Povsod je dokaj enaka temperatura in je res top. Da bi pa v kopalnici imel 26 bi me pa vsi kleli, ce ne prej pa ko bi sli srat.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - trance0 - 30.10.2020

V kopalnici pa res ne rabi biti ves čas 4 stopinje topleje kot v ostalih prostorih. No, razen če imaš v ostalih prostorih 19 stopinj. :D Sicer pa se kopalnica s kaloriferjem v nekaj minutah segreje za par stopinj, če rabiš pred tuširanjem. Pravilniki bi morali biti po definiciji smiselni, samo slepo se držati vsakega zapisanega določila brez upoštevanja različnih okoliščin pa očitno ni smiselno. ;)

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - csamo001 - 30.10.2020

Dvomim, da gre tu za pravilnik(e), prej za standarde projektiranja. Je pa tudi meni neživljenjsko, da bi imel v bivalnih prostorih okoli 22 stopinj (kar je recimo neko povprečje), +4 pa pomeni, da bi imel v kopalnici 26. Njet.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - Fantocci2 - 30.10.2020

Jaz pa muko mučim ravno kontra (vzroki pa so enaki): v spalnici bi radi imeli manj kot v ostalem delu hiše.
Nekako nam je to uspelo z zapiranjem veje talnega v spalnici, zidovi so iz siporeksa, estih spalnice je ločen od preostalega v hiši s 3cm pasom XPS-a (sem pričakoval te težave in porinil ta XPS pod vrata), vrata so zelo debela (hkratna zvočna in deloma toplotna izolacija).
Nekako smo z vsem tem uspeli doseči, da je cca. stopinjo in pol manj v spalnici kot drugod v (pasivni) hiši.
4 stopinje pa je MI.
V kopalnici višjo temperaturo dosežemo s stenskim kaloriferjem, ki ga vključimo neposredno pred tuširanjem - ne samo zaradi temperature ampak tudi zaradi višje vlage med/po tuširanjem, ki s tem manj kondenzira po stenah in pohištvu, dokler je ne odpihne prezračevanje.

RE: Izolacija cevi za ogrevanje - dkulcar - 30.10.2020

Spet ste odšli iz teme, kot vedno. Vprašanje ni bilo, ali je smiselno izolirati cevi!
Vprašanje je bilo, ali lahko izolira cevi s stiroporjem in purpeno.

Ja lahko se jih izolira brez problema.

Zadnje novice

LUMAR ZERO EMISSION TOUR PREMIERNO: Dan odprtih vrat hiše Lumar Terra-R 162

Pri Lumarju vas vabijo na prvi jesenski dan odprtih vrat, kjer bodo premierno predstavili pritlično skoraj…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.