PodSvojoStreho.net
Pravilna montaža raztezne posode nujno - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: Pravilna montaža raztezne posode nujno (/showthread.php?tid=78963)

Pravilna montaža raztezne posode nujno - Jon9 - 15.10.2020

Prosil bi vas za nasvet, zakaj prihaja občasno, vsakodnevno do povišanega tlaka (8 do 10 barov, kolikor pokaže manometer na filtru za trde delce) na dovodni (hladni) vodi, ne moremo namreč ugotoviti, zakaj se to dogaja. Bojim se, da bo prišlo do izliva vode. Vprašal bi vas, ali je raztezna pretočna posoda 20 l pravilno montirana, povezana je na dotok hladne vode, potem naprej na bojler, kot je vidno na sliki v prilogi, bojler je 270 l. inštalater trdi, da je vse vredu, pravilno, komunala je preverila tudi dovodni tlak, ki naj bi bil v mejah normale 3,6 barov. Prosil bi za pomoč, ker ne vem več, kako naj to rešimo.

RE: Pravilna montaža raztezne posode nujno - majafic - 15.10.2020

Da nimaš med bojlerjem in raztezno posodo slučajno kakšen nepovratni ventil, pa poglej tlak v posodi, ki naj bo ob razbremenjenem tlaku vode kakšne 0,2-0,3 več od tlaka vodovoda

RE: Pravilna montaža raztezne posode nujno - gregorjanc - 15.10.2020

Potrkaj na ekspanzijo če doni. Ekspanzija je ponavadi velika 10% vrednosti vode v sistemu. Duša v ekspanziji naj ima tlak za cca 0,5 bar višji od dovodnega tlaka komunale.

RE: Pravilna montaža raztezne posode nujno - Turbo - 15.10.2020

Na koliko pa ogrevaš vodo v bojlerju?
iz tehničnega kataloga (https://www.edergruppe.at/wp-content/uploads/2016/04/Technical-manual-diaphragm-expansion-vessels.pdf) je na stani 13 grafikon, ki prikazuje da 20 l ekspanzija v povezavi z cca 300 l bojlerjem deluje do temperature cca 55 °C.  Če bojler ogrevaš na višjo T, potem ekspanzija ne more kompenzirati povečanje volumna vode zaradi segrevanja.
Predlagam tudi, da si namestiš manometer na dovodu vode v hišo. Še bolje pa reducirni ventil, da preveriš, če je pritisk vode iz vodovoda res tako nizek, kot je rekla komunala. Podoben problem sem imel sam, a sem z reducirnim ventilom na vhodu mrzle vode v hišo rešil zadevo (pri meni je bil vhodni tlak med 5,5 in 6 bar, z redukcijo na 3,5, problema z puščanjem vode iz varnostnega ventila ni).

RE: Pravilna montaža raztezne posode nujno - Hanzi - 15.10.2020

To imas tako raztezno?
https://www.ideo.si/raztezne_posode/pretocna_raztezna_posoda_ElkoSan_30D_DN20_EDER
Ko imas v vodi 10 barov, bi moral.imeti 10barov tudi na ventilcku zraka na ekspanziji. Preveri tlak zraka v ekspanziji ce zapres dovod vode in spraznis vodo iz nje oziroma vsaj znizas tlak.

RE: Pravilna montaža raztezne posode nujno - tilen91@gmail.com - 17.10.2020

Pozdravljeni. Prosim za pomoč, ker ne vem več kaj naj.

Dejansko stanje:
- centralni sistem (nastavil sem na 1,5 bar) + ogrevanje treh etaž
- peč - drva - centrometal klacična 25 kw + varnostni ventil 3 bar (na njej ni nobenega manometra) + ekspan. posoda 35 l
- zalogovnik 1000 l (neto 900l) + 2 eksp. posodi (2*50l)
- radiatorjev cca. 20
- vse eksp.posode napolnjene pri prazni (seveda hladni) centrali na 1,5 bar, delujoče, iz njih ne izteka voda.

Težava:
- nihanje tlaka (hladen sistem ima 1,5 bar, vroč z lahkoto doseže 2,4-2,6 bar)
- izpuščanje var.ventila na peči pri 2,4 bar v sistemu
- zjutraj je v sistemu le še 0,6 (+/- 0,2 bar)

Opažanje:
vse ekspanzijske posode, so pri hladnem polnjenju 1,5 bar v njih (torej v eks.posodah) pri obratovanju centralne povsem hladne, tudi tisa pri peči. Čudno mi je, zakaj ni vsaj cev vroča, ki gre do eksp.posode. Sedaj sem v delujočem (vročem) sistemu spustil iz vseh eksp.posod malo zraka, tako, da so sedaj v vročem stanju tudi one dejansko tople, v njih je pa še vedno 1,5 bara.

Kaj mi svetujete? odgovore mi lahko pošljete tudi na mail: tilen91@gmail.com, če ne želite tu odgovarjati. Če je kdo centralist pa dobrodošel, z veseljem plačam, samo kaj ko se nobenemu ne da za tako malenkost hoditi Sad

Pozdravljeni. Prosim za pomoč, ker ne vem več kaj naj.

Dejansko stanje:
- centralni sistem (nastavil sem na 1,5 bar) + ogrevanje treh etaž
- peč - drva - centrometal klacična 25 kw + varnostni ventil 3 bar (na njej ni nobenega manometra) + ekspan. posoda 35 l
- zalogovnik 1000 l (neto 900l) + 2 eksp. posodi (2*50l)
- radiatorjev cca. 20
- vse eksp.posode napolnjene pri prazni (seveda hladni) centrali na 1,5 bar, delujoče, iz njih ne izteka voda.

Težava:
- nihanje tlaka (hladen sistem ima 1,5 bar, vroč z lahkoto doseže 2,4-2,6 bar)
- izpuščanje var.ventila na peči pri 2,4 bar v sistemu
- zjutraj je v sistemu le še 0,6 (+/- 0,2 bar)

Opažanje:
vse ekspanzijske posode, so pri hladnem polnjenju 1,5 bar v njih (torej v eks.posodah) pri obratovanju centralne povsem hladne, tudi tisa pri peči. Čudno mi je, zakaj ni vsaj cev vroča, ki gre do eksp.posode. Sedaj sem v delujočem (vročem) sistemu spustil iz vseh eksp.posod malo zraka, tako, da so sedaj v vročem stanju tudi one dejansko tople, v njih je pa še vedno 1,5 bara.

Kaj mi svetujete? odgovore mi lahko pošljete tudi na mail: tilen91@gmail.com, če ne želite tu odgovarjati. Če je kdo centralist pa dobrodošel, z veseljem plačam, samo kaj ko se nobenemu ne da za tako malenkost hoditi [Slika: sad.png]