PodSvojoStreho.net
Dodatna črpalka za radiator - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dodatna črpalka za radiator (/showthread.php?tid=78873)

Strani: 1 2 3

Dodatna črpalka za radiator - akraka - 7.10.2020

Pozdravljeni, doma sem nepravilno vezal radiator eden na drugega češ da bo zadeva delovala, ampak žal ne. Problem predvidevam da je v pretoku. Zanima me kako je z montaže take črpalke nekam na dovodno cev recimo pred ventil. Gre se za dvocevni sistem. Lp https://a.aliexpress.com/_m0OC8GR

RE: Dodatna črpalka za radiator - FAE - 7.10.2020

Kakšna je razlika v temp. med obstoječim in novim? če se gre za dvocevni sistem predvidevam, da se je radiator vezal vzporedno z obstoječim. Koliko so dolge cevi in presek za novi radiator? sam imam tako na 5.-ih narejeno in so vsi enakomerno topli. Prvo išči problem v sami vezavi, ventili, mogoče obtočno na stopnjo višje itd...

RE: Dodatna črpalka za radiator - Hanzi - 7.10.2020

Daj ti najprej kako sliko teh dveh tvojih nepravilno vezanih radiatorjev. Ker običajne črpalke so sposobne ogrevati 20 radiatorjev. Če pa si ti kaj zamocil pri vezavi pa niti dve črpalki enega ne moreta.

RE: Dodatna črpalka za radiator - akraka - 7.10.2020

(7.10.2020 ob 09:32)FAE Napisal: Kakšna je razlika v temp. med obstoječim in novim? če se gre za dvocevni sistem predvidevam, da se je radiator vezal vzporedno z obstoječim. Koliko so dolge cevi in presek za novi radiator? sam imam tako na 5.-ih narejeno in so vsi enakomerno topli. Prvo išči problem v sami vezavi, ventili, mogoče obtočno na stopnjo višje itd...

Obstoječi radiator je topel samo zgoraj kakih 10cm. Vezan je vzporedno na starega. Cevi so dolge približno 3m, gredo pa skozi steno kjer zavijejo proti novem radiatorju. Obtocno crpalko sem poizkušal dat na stopnjo 3 pa ni kaj dosti bolje. 

slikaj radiator novi in tam kjer si spojil z tastarim...

RE: Dodatna črpalka za radiator - Hanzi - 7.10.2020

En ventil imas delno zaprt.
In ja, slikaj odjemno mesto za novi radiator in priklip na novem radiatorju.

(7.10.2020 ob 10:52)FAE Napisal: slikaj radiator novi in tam kjer si spojil z tastarim...

Evo prilagam slike. Prva je stari radiator, druga pa novi.

RE: Dodatna črpalka za radiator - csamo001 - 7.10.2020

Možno, da je termostatski ventil zapikal. Odvija ga in probaj, če se igla normalno ugreza.

Si preveril, če je spodnji ventil odprt?

(7.10.2020 ob 16:51)csamo001 Napisal: Možno, da je termostatski ventil zapikal. Odvija ga in probaj, če se igla normalno ugreza.

Si preveril, če je spodnji ventil odprt?

Termostatski ventil je bil kupljen nov takrat ko sem montiral radiator eno leto nazaj pa je isto grelo. Bom pa vseeno to preveril. Spodnji ventil na novem radiatorju imam odprt. Na starem pa mislim da je malenkost priprt.

Res malo nerodna vezava, obvezno odpreti vse ventile do konca (spodnje in zgornje), verjetno se zavedas, da na "master" radiatorju mora biti zgornji ventil stalno odprt saj z njim omejujes pretok tople vode v oba radiatorja, odzraci vse skupaj, preveri tlak v sistemu... ce ne druzga na koncu ti se vedno ostane priklop pred ventil v prvi radiator, pol ure dela 2x t kos in nekaj alumplasta, par fitingov...

(7.10.2020 ob 17:03)FAE Napisal: Res malo nerodna vezava, obvezno odpreti vse ventile do konca (spodnje in zgornje), verjetno se zavedas, da na "master" radiatorju mora biti zgornji ventil stalno odprt saj z njim omejujes pretok tople vode v oba radiatorja, odzraci vse skupaj, preveri tlak v sistemu... ce ne druzga na koncu ti se vedno ostane priklop pred ventil v prvi radiator, pol ure dela 2x t kos in nekaj alumplasta, par fitingov...

Če bi se odločil za montažo na stari radiator pred ventil. Kako si mislil 2x t kos? Ne predstavljam si. 

RE: Dodatna črpalka za radiator - csamo001 - 7.10.2020

Po mojem je mislil, da vorlauf v prvi radiator razdeliš na dva dela in odklopiš drugi radiator s prvega. Enako povratek razdeliš na dva dela in "razvežeš" radiatorja. Potem ima vsak radiator svoj vorlafu in povratek.

Si odprl ventile na polno? Je kaj spremembe?

RE: Dodatna črpalka za radiator - sassapo - 7.10.2020

Takole pa res ne more delovati.
Radiatorji imajo priklope levo in desno zato, da ga lahko priklopiš iz obeh strani, ne za serijsko vezavo.

(7.10.2020 ob 18:58)csamo001 Napisal: Po mojem je mislil, da vorlauf v prvi radiator razdeliš na dva dela in odklopiš drugi radiator s prvega. Enako povratek razdeliš na dva dela in "razvežeš" radiatorja. Potem ima vsak radiator svoj vorlafu in povratek.

Tocno tako priklopis. Tako imam tudi sam narejeno na vecih radiatorjih z 1/2" ceveh in spila BP, oba radiatorja enakomerno segreta...

(7.10.2020 ob 18:58)csamo001 Napisal: Po mojem je mislil, da vorlauf v prvi radiator razdeliš na dva dela in odklopiš drugi radiator s prvega. Enako povratek razdeliš na dva dela in "razvežeš" radiatorja. Potem ima vsak radiator svoj vorlafu in povratek.

Ventile sem odprl na polno. Crpalko dal do konca na 3 pa je isto. Vem pa kaj hočeš povedat s to vezavo ampak v praksi si pa tega ne predstavljam kako izvest?