PodSvojoStreho.net
Rekuperacija v lastni režiji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Nizkoenergijska in pasivna gradnja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Tema: Rekuperacija v lastni režiji (/showthread.php?tid=78775)

Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 23.9.2020

Pozdravljeni,

nekaj časa že imam idejo, če bi bilo smiselno izdelati rekuperacijo v lastni režiji. Cevi sem napeljal in ker je sama naprava tako draga človek malo razmišla Smile
Ali bi šlo, če bi kupil naslednje komponente
Software: Arduino, nekaj senzorjev za vlago in temperaturo, senzor za vlago, controler za motor (verjetno še kaj)

Oblekico iz pleha + malo stiroporja Wink

Bi bilo to izvedljivo ali je kakšen velik problem
  • Preglasen ventilator
  • ni mogoče narediti tesnosti kocke

RE: Rekuperacija v lastni režiji - Nike_Laker - 23.9.2020

(23.9.2020 ob 08:30)skafy Napisal: Pozdravljeni,

nekaj časa že imam idejo, če bi bilo smiselno izdelati rekuperacijo v lastni režiji. Cevi sem napeljal in ker je sama naprava tako draga človek malo razmišla Smile
Ali bi šlo, če bi kupil naslednje komponente
Software: Arduino, nekaj senzorjev za vlago in temperaturo, senzor za vlago, controler za motor (verjetno še kaj)

Oblekico iz pleha + malo stiroporja Wink

Bi bilo to izvedljivo ali je kakšen velik problem
  • Preglasen ventilator
  • ni mogoče narediti tesnosti kocke

Malo poglej kaj so že drugi delali - mislim da je Tone kar veliko sam naredil.
Rabil boš 2 ventilatorja, za kocko pa preveri ali navadno ali z vračanjem vlage.
Zatesnil pa boš zagotovo lahko - mao silikona če drugače ne gre. Smile

RE: Rekuperacija v lastni režiji - Verdox - 23.9.2020

Nobena znanost ni naredit tole no vsaj meni se ne zdi malo pogooglaj pa bo
aja za ventilatorje če želiš kvaliteto poglej " ebn papst"
drugače lahko karkoli drugega PRAVE oblike ne uporabi klasične aksilane "računalniške" ker bo žalost

RE: Rekuperacija v lastni režiji - aljaz123 - 23.9.2020

Oj dej javi pa Mal poslikaj, če boš kaj delal.  Da Mal vidimo kok gre materiala ter do kam se pride cenovno.
Mogoče kdo ve kaj vse se potrebuje?

RE: Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 24.9.2020

(23.9.2020 ob 10:23)Nike_Laker Napisal: Malo poglej kaj so že drugi delali - mislim da je Tone kar veliko sam naredil.
Rabil boš 2 ventilatorja, za kocko pa preveri ali navadno ali z vračanjem vlage.
Zatesnil pa boš zagotovo lahko - mao silikona če drugače ne gre. Smile

OK preberem. Link do Tonetove teme.

Vedno sem bil nekako nagnjen k vračanju vlage, tako da nekako na hitro najdem tole kocko
Pomoje same kocke ni težko zatesnit ampak se bolj zaj.. s filtri.

(23.9.2020 ob 13:18)Verdox Napisal: Nobena znanost ni naredit tole no vsaj meni se ne zdi malo pogooglaj pa bo
drugače  lahko karkoli drugega PRAVE oblike ne uporabi klasične aksilane "računalniške" ker bo žalost

Ja meni tudi ne, zato razmišlamo v tej smeri.
Ja verjetno bodo te ventilatorji malo boljši. Jaz sem sicer gledal tiste za prezračevanje rastlinjakov, ampak ja te ab papst zgledajo super.

Je pa težava ker jih majo preveč Smile. Jaz sem na hitro našel tegale.
Sicer imam zgolj 100m^2 hiše ampak bi rajše kupil ventilator ki lahko da malo več od sebe. Zgornji lahko prebuta 1000m^3.

EDIT: Sem našel ceno za zgornjega in je 415 € Undecided

(23.9.2020 ob 20:50)aljaz123 Napisal: Oj dej javi pa Mal poslikaj, če boš kaj delal.  Da Mal vidimo kok gre materiala ter do kam se pride cenovno.
Mogoče kdo ve kaj vse se potrebuje?

Bom. :Smile sicer to ne bo iz danes na ju3 ampak bo.

RE: Rekuperacija v lastni režiji - Nike_Laker - 24.9.2020

(24.9.2020 ob 08:39)skafy Napisal:
(23.9.2020 ob 13:18)Verdox Napisal: Nobena znanost ni naredit tole no vsaj meni se ne zdi malo pogooglaj pa bo
drugače  lahko karkoli drugega PRAVE oblike ne uporabi klasične aksilane "računalniške" ker bo žalost

Ja meni tudi ne, zato razmišlamo v tej smeri.
Ja verjetno bodo te ventilatorji malo boljši. Jaz sem sicer gledal tiste za prezračevanje rastlinjakov, ampak ja te ab papst zgledajo super.

Je pa težava ker jih majo preveč Smile. Jaz sem na hitro našel tegale.
Sicer imam zgolj 100m^2 hiše ampak bi rajše kupil ventilator ki lahko da malo več od sebe. Zgornji lahko prebuta 1000m^3.

EDIT: Sem našel ceno za zgornjega in je 415 € Undecided

Malo visoka cena za ventilator - mislim da ne bi smel biti več kot 50-100 €. 
Če imaš 100 m  je to 250 m3 in če zamenjaš enkrat na dve uri ti bo ventilator s 150 m3/h dovolj.
A ne bi bil axialni ventilator boljši - lahko kdo preveri kakšni so v rekuperatorjih?
Katere pe je Tone uporabil?

RE: Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 24.9.2020

(24.9.2020 ob 13:59)Nike_Laker Napisal: Malo visoka cena za ventilator - mislim da ne bi smel biti več kot 50-100 €. 
Če imaš 100 m  je to 250 m3 in če zamenjaš enkrat na dve uri ti bo ventilator s 150 m3/h dovolj.
A ne bi bil axialni ventilator boljši - lahko kdo preveri kakšni so v rekuperatorjih?
Katere pe je Tone uporabil?

Ja ta je res huda. Mogoče se da dobit kje kakšnega cenejšega. Vem da je totalni overkill, ampak mogoče za par € več (400 je čist preveč) da dobim, da bi imel učinkovit bypass. Ker kolikor zastopim ti ne moreš z rekuperacijo poleti ohladiti hiše zgolj z bypassom (ker so pretoki premajhni). Poleg tega nimam namena imeti nape (ne z zunanjim izpustom ne z notranjim kroženjem), ker načeloma ne uporabljamo veliko masti, bi se pa rad čimprej znebil vonja ko je enkrat kosila konec.

Saj pravim nimam nekih dejanskih podatkov kaj je dovolj ali kaj ne ampak se mi zdi tukaj overkill čisto ok. + tega bi močnejši ventilator na manjših obratih kuril manj in s tem oddajal man šuma (db).

RE: Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 25.9.2020

A bi sploh lahko stlačil 1000m^3/h zraka po 10 odvodnih ceveh? Načeloma imajo te cevi pretoka 30m^3/h kar znese 300. Se da Z močnejšim ventilatorjem pretok povečati ali je tukaj bottleneck obstoječa cev?

RE: Rekuperacija v lastni režiji - vanilla - 23.10.2020

Se strinjam, da če je volja in iznajdljivost, se da vse tudi doma narediti, vprašanje pa je, če se izplača.
Malo prebrskajte ebay (Wärmerückgewinnung), veliko rekuperatorjev se prodaja in od 500 eur naprej se že kaj solidnega dobi...
Tudi sam sem komplet rekuperacijo naredil sam, rekuperator iz tujine naročil, pa zadeva izgleda in deluje profesionalno za 1/3 cene...

RE: Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 12.2.2021

Zanima me , če bi lahko mogoče kdo svetoval glede komponent.
Imamo hiško nekje 100m^2, kar znese okoli 250m^3 volumna. bi bilo smiselno kupiti 800m^h/h ventilator, ki bi delal na minimum (10% = 80m^3/h)? ventilator

RE: Rekuperacija v lastni režiji - skafy - 9.4.2024

Evo nekam se je premaknilo :Smile Elektronika - nabavljeno a ni še zmontirano Smile
  • Senzor temp & vlage - DHT22
  • servo za loputo bypass 35kg + končno stikalo
  • Arduino mega + ethernet shield
  • kakovost zraka PMS7000 & MQ135
  • Senzor tlaka
Podatki se bojo pošiljalo preko MQTT v homeassistant in za logiko bo skrbel homeassistant & nodered.

Pa še malo slikic: https://ibb.co/album/qLjvKs